Novice

Fordov patent ogromnega vetrobranskega stekla

Znamka Ford je pri Ameriškem uradu za patente in blagovne znamke (United States Patent and Trademark Office) prijavila patent vetrobranskega stekla, ki sega nad glave prednjih potnikov in tvori del strehe. Z omenjeno zasnovo želijo izboljšati vidljivost iz vozila ter potnikom omogočiti več naravne svetlobe.

Omenjena ideja resda ni povsem nova, saj nekaj podobnega ponuja že Tesla pri svojem športno uporabnem modelu X, tovrstno rešitev pa smo videli tudi pri Citroenu C4 Picasso in Oplovi Astri GTC. Pri Fordu so sicer omenjeni patent vložili že lanskega maja, vendar ga je Ameriški urad za patente in blagovne znamke objavil šele letos novembra.

Na skici, ki jo je objavil Ford, je sicer prikazana obstoječa generacija modela Mustang, ki pa vseeno ne bo deležna opisane novotarije. Pri Fordovi inovaciji, ki bi jo lahko morda videli pri naslednji izvedbi legendarnega športnega modela z logotipom severnoameriškega konja ali celo pri električno gnanem Mach-E, gre sicer za rešitev v obliki ukrivljenega vetrobranskega stekla, ki sega vse do zadnjega dela strehe. Fordov patent obenem razkriva par močnih strešnih letvic in dve ukrivljeni vodoravni tirnici, ki se nahajajo na sredini strehe, kar naj bi doprineslo k precejšnji trdnosti same zasnove.

Ali so pri Fordu že preizkusili omenjeno rešitev tudi v praksi ter ali bo kdaj uporabljena tudi pri serijskih modelih, pa zaenkrat še ni znano.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor 1, Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elon Musk bi gradil podzemne predore za električna vozila
Kratka animacija za slovo od legendarnega Hrošča