Novice

Jaguar naj bi poleti zaključil proizvodnjo XJ

Zadnje govorice, ki so zaokrožile okoli Jaguarjevega modela z več kot pol stoletja trajajočo zgodovino, pravijo, da naj bi Angleži letos poleti izdelali zadnji primerek aktualne osme generacije zastavonoše.

Napoved zaustavitve proizvodnje je v tem trenutku še govorica, saj je Britanci še niso uradno potrdili. A če gre kaj verjeti neimenovanemu viru, ki naj bi bili blizu izvoru te informacije, bo zadnji primerek XJ-ja zapeljal s tekočega traku njihovega obrata v Solihullu 5. julija letos.

S tem bodo Angleži sklenili zgodbo, ki traja od leta 1968, ko je ogledal luč sveta prvi model eksperimentalnega Jaguarja (Experimental Jaguar oz. s kratico XJ). Tako so namreč pred več kot petdesetimi leti poimenovali razvojni projekt modela, v katerega so polagali velike upe. Glede na več kot petdeset let trajajočo zgodbo in skupno osem generacij modela se je opravičeno spraševati, kje bi bil danes Jaguar, če se jim prvotni upi ne bi uresničili.

Kakorkoli že, zgodba tradicionalno gnanega XJ-ja se letošnje poletje morda dokončno zaključuje. Kot je Jaguar že namignil, si bo naslednji model z imenom XJ delil z minulimi osmimi generacijami samo ime in štiri kolesa. Jaguar zadnja leta beleži strm upad prodaje modela, kar je deloma posledica že devet let stare zasnove avta, deloma pa dejstva, da primata nemške trojice v tem segmentu pač noben avtomobilski proizvajalec ne more resneje ogroziti.

Posledično so Britanci sklenili, da bodo XJ sicer še naprej ohranili v vrhu palete, a poskusili z modelom samosvoje zasnove, kot suvereno obljubljajo pri Jaguarju, napasti del trga, ki še ni obljuden. Pri tem so vse glasnejše napovedi, da bo model, ko leta 2020 zapelje na trg, baterijsko električno gnan, pri čemer bodo inženirji tehnično znanje za njegov razvoj črpali iz lansko leto predstavljenega prvega baterijsko električnega Jaguarja I-Pace. Če gre verjeti govoricam, bo XJ vreden naziva zastavonoša tudi s stališča pogonskega sklopa, ki naj bi ga sestavljali 90- ali morda celo 100-kilovaturna baterija in skupno štirje elektromotorji z vsak po približno 200 »konji«. Tovrstni podatki delujejo sila zanimivo in v veliki meri pritrjujejo obljubam Iana Calluma, vodje oblikovanja pri Jaguarju, da bo popolnoma novi XJ avto, v katerega bodo ljudje preprosto želeli sesti in se z njim zapeljati. Ob tem je Callum še dodal, da bo novinec zagotavljal zvrhano mero zabave v vožnji ter naj bi bil mersko nekoli manjši od modela v odhajanju (X351).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi Honda e bo nadomestila stranski ogledali s kamero
Lexus je nežno osvežil RX