Novice

Je Mazda patentirala izpušni sistem za svoj prvi vrstni šestvaljni motor?

Kot smo že vajeni, Mazda ponovno dokazuje svojo sposobno kljubovati ustaljenim praksam in pristopa k tehničnim rešitvam na svojevrsten način. Tokrat so pri Autoblogu našli vlogo za patentno zaščito, ki opisuje integrirani izpušni zbirnik vrstnega šestvaljnega motorja.

Kot je iz priloženih skic razvidno, se igrajo Japonci z idejo drugače speljanih izpušnih kanalov, pri čemer nameravajo, tako je prikazano vsaj v patentni prijavi, kanale treh valjev združiti že v sami motorni glavi. To v primeru šestvaljne zasnove motorja pomeni, da namesto običajnih šestih odprtin v glavi motorja ostajata samo še dve izpušni odprtini, nanju pa se potem priklopi preostali del izpušnega sistema.

Ta izvedba izpušnega zbiralnika naj bi omogočala več prednosti. Prva je optimiran tok izpušnih plinov, druga je možnost njegovega prilagajanja velikosti in zasnovi motorja, tretja pa je prilagodljivost pri vrstni kot tudi V-gradnji šestvaljnika. Sami poleg tega ne izključujemo niti njegove integracije v glave Mazdinih bodočih vrstnih štirivaljnikov. Nikakor pa ne gre zanemariti še pocenitve izpušnega sistema ter mersko manjši motor kot tudi kompaktnejši in vitkejši izpušni sistem.

V tem trenutku še nimamo zagotovila, da bo Mazda to rešitev tudi dejansko vgradila v svoj prvi vrstni šestvaljni motor. A je vseeno lepo videti, da Japonci še vedno znajo in zmorejo kljubovati trendom avtomobilske industrije ter nas presenetiti s samosvojim razmišljanjem izven okvirov običajnega.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Je Mazda patentirala izpušni sistem za svoj prvi vrstni šestvaljni motor?"


nejc1
4 leta 1 mesec nazaj

Naj dajo enega 3.0 6 cilindraša v trojko pa bo ta prava hehe 😀

 
Novi Hyundai i20 pred ženevskim debutom
Lexus letos v Ženevo s tremi novostmi