Novice

Kakšne barve avto voziš?

O barvah je napisanih mnogo razprav. S kemijskega, fizikalnega, psihološkega, sociološkega in še kakšnega vidika. Avtomobilski svet zajema (skoraj) vsa našteta področja.

Človek bi pričakoval, da bo nekdo, ki ima najraje zeleno, kupil zelen avtomobil. Pa ni tako; tudi če je zelena barva karoserije na voljo, je najverjetneje ne bo vzel.

Barva avtomobila pove nekaj o značaju lastnika, a se po navadi ne sklada z njegovo sicer najbolj priljubljeno barvo.
Barva avtomobila pove nekaj o značaju lastnika, a se po navadi ne sklada z njegovo sicer najbolj priljubljeno barvo.

Vzroki, ki vodijo k odločitvi o barvi avtomobila, so številni, a najbrž daleč prevladuje naslednji: marsikdo se odloči za barvo, na kateri se umazanija najmanj pozna. Torej za srebrno. Drugi razlog je kombinacija tega, kako barva avtomobilu pristaja, in tega, katera barva je kupcu sicer všeč. Torej črna. (Da ne bo pomote – slednja ugotovitev je zgolj sarkastična.)

Srebrna. Nekaterim avtomobilom res in zares pristaja, še zdaleč pa ne vsem in nekateri so v srebrni več kot le dolgočasni. Je pa res, da se praske s parkirišč in jesensko-zimsko-pomladna umazanija na njih še najmanj vidi.

Črna. Nekateri avtomobili so črni res zelo lepi in prestižnega videza. A samo na prospektu. Že ko pripeljete iz pralnice, je treba s krpo obrisati kapljice, sicer se takoj in zelo pozna sled. Prva luža – ojoj. Videti je, kot da je lastnik nadvse nemaren, kar ni nujno, da je res. Da ne omenjam, da je črn avtomobil hudičevo vroč in le redka klimatska naprava ga spodobno hitro in učinkovito ohlaja.

Bela. Pred slabim desetletjem je v avtomobilizmu bela postala nova črna. Pa ne dostavniško bela, temveč posebne bele, ki jih je treba pogosto tudi mastno doplačati. Ampak ja, lepa. Mislim, tudi kak velik Lexus zna biti v njej pražnje odet. Je tudi prijetno hladna, toda prah in blato naredita bel avto, kot bi prišel z dežnega rallya na makadamu.

Posebne črne. Te so spet v modi, gre pa za zelo zelo zelo temne modre, vijolične, zelene in še kakšne. Dostikrat ta odtenek prepoznaš šele v soncu. Okej. Niso torej črne, so pa tako temne, da velja vse, kar velja za črno.

Kovinske in druge posebne barve. Te so danes itak praktično vse. Imajo nek šarm, a je ta šarm včasih še nemarno drag. Toda ta priboljšek (če temu lahko sploh tako rečemo) lahko stane toliko, kolikor stane cel Clio.

Pastelne barve. Teh itak ni več.

Živahne barve. Te – k sreči – spet prihajajo, vsaj videti je tako. Proizvajalci avtomobilov so ugotovili, da ima velik učinek t.i. ”lansirna” barva. Barva, ki avtomobilu pristoji, je nekaj posebnega (nov odtenek) in je živahna, dodatno pritegne kupce v salon. Tam potem tako ali tako kupijo srebrn avtomobil.

To so barve v ponudbi. Na cesti je pestrost daleč od takšne.
To so barve v ponudbi. Na cesti je pestrost daleč od takšne.

Pri barvah avtomobilov se velja dotakniti še dveh pogledov. Prvi je psihološki. Ko na cesti vidiš čredo ”sivih” avtomobilov, kjer pod sivo sodijo vse dolgočasne barve, si lahko misliš: »Kako mora biti to en dolgočasen narod!«

V poslabšanih pogojih sivega avtomobila skorajda ni videti.
V poslabšanih pogojih sivega avtomobila skorajda ni videti.

Drugi je pa varnostni. Zanimivo, da pri vsesplošni evforiji, da mora biti avtomobil in sploh cel svet varen, kar je tudi močan argument za nakup športnega terenca (»se v njem tako varno počutim«), kupci na barve ne gledajo s tega zornega kota. Že v idealnih pogojih je namreč rdeč ali rumen ali oranžen avtomobil dosti prej opazen, v močnem dežju, megli in podobno pa (sploh ker nekateri znanstveniki ne preklopijo na zasenčene luči, večina avtomobilov pa ima dnevne luči samo spredaj) se zgodi, da (denimo srebrnega) avtomobila pred seboj ne opaziš, dokler ni deset metrov pred teboj. Skratka in kakorkoli obrneš – med avtomobili različnih barv je precejšnja razlika v varnosti na cesti.

Je pa sreča ta, da avtomobilske barve še niso določene in uzakonjene. Ko pridemo v Orwellov čas, zagotovo bodo. Vse sive, pa je.

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

 

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Kakšne barve avto voziš?"


limas
5 leta 5 meseci nazaj

Črna barva? Definitivno ljudje s prenapihnjenim egom in na sploh težki za prenašat. Očina prisotnost manjvrednostnih kompleksov in še kaj. Ubogi otroci, ki se v poletnih vročinah kuhajo v črnih avtih, da se bo ata/mami počutil/a vzvišeno. Včasih je bila črna rezervirana za pogrebna in protokolarna vozila, zdaj so celo med daevuji in ford fiestami.

5 leta 5 meseci nazaj

Mislim , da različnim vozilom pristajajo različne barve. Tako nekateri izgledajo najleši v črni drugi pa v beli barvi, seveda so okusi za barve pri ljudeh različni kar je prav in normalno. Imel sem že skoraj vse barve, moji zadnji trije so beli v kombinaciji s črno streho , nakako mi je pri mojem avtu to bilo najbolj všeč. Nisem pa hotel doplačati za biserno belo (metalik), ker mi je to brezveze in skoraj ni opazno pri beli barvi. Za poškodbe pa je metalna barva povsem enako občutljiva kot , če ni metalna to vem iz izkušenj.

Ivan36
5 leta 5 meseci nazaj

Imel 3 srebrne in ja SREBRNA je tudi hladna ne samo, da se počasi umaže do grdega, torej srebrna karoserija pa siva ali svetlo siva notranjost in original temjena stekla BINGO! Najbolj vroča barva pa je temno zelena metalic takoj za črno! Tudi bela je topla barva in črna notrajnost ali temno siva = pekel poleti! Rdeča (trenutno vozilo) pa je čudežno hladna s svetlo sivo notranjosto!

RedBaron
5 leta 5 meseci nazaj

Vse lepo in prav, ampak meni osebno so sive notranjosti grde… najlepša mi je črna notranjost, če se pa malo bolj greje… zdaj v času klim, to niti ni problem.

tha_man
5 leta 5 meseci nazaj

Glede bele se ne bi čisto strinjal – sem imel bel avto pa se prah na njem praktično ne pozna – kar se tega tiče je bela ena najbolj hvaležnih barv. Blato se vidi, ampak tudi dosti manj izstopa kot na npr. rdeči, ki jo imam sedaj. Daleč največji problem bele je mrčes, ki se razpaca po prednji maski in vzvratnih ogledalih ter mušji kakci. Toliko bolj, ker je oboje težko očistit.

 
Novi BMW serije 8 kabriolet združuje prestiž in vozniško izkušnjo
Volvo in Baidu v skupen razvoj električnih in avtonomnih vozil