Novice

Na dan prihajajo podrobnosti sodnega spora med podjetji Ineos in Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover je pretekli teden potegnil krajši konec na sojenju o avtorskih pravicah oblike izvirnega Defenderja.

Po neuspelih poskusih dogovora s podjetjem Land Rover o obuditvi originalnega modela Defender, so se pri podjetju Ineos odločili  zasnovati svojo različico robustnega terenskega vozila. Ker škatlasto terenska oblika modela Grenadier, ki so ga pri podjetju Ineos Automotive zasnovali kot zmogljivo terensko vozilo, sicer na prvi pogled spominja na prejšnji model Defenderja, so pri podjetju Jaguar Land Rover vložili tožbo za zaščito avtorskih pravic v zvezi z obliko in imenom originalnega Defenderja.

Po štirih letih obravnav je Jaguar Land Rover preteklo leto prvič doživel poraz na pravnem področju, pritožbo pa so sedaj zavrnili tudi na višji stopnji ter ponovno potrdili prvotno odločitev sodišča. Le-to je odločilo, da oblikovni elementi, ki so bili predmet spora, niso dovolj izraziti, da bi jih bilo možno zaščititi kot blagovno znamko.

Kmalu po razsodbi je na dan prišlo nekaj podrobnosti sodnega procesa, na katerem je Land Rover za zaščito svojih interesov uporabil mnenje bivšega vodje oblikovalskega oddelka pri Fordu. J Mays je zagovarjal stališče, da je vrsta oblikovnih elementov in konstruktorskih rešitev pri prejšnjem modelu Defenderja izvirnih, ter poudaril, da že sama oblika vozila predstavlja prepoznavnost. Predstavniki sodišča se s takšnim stališčem niso strinjali, saj po njihovem mnenju v primerjavi z izkušenim oblikovalcem velika večina potrošnikov tovrstnih podrobnosti, sploh ne bi opazila.

Predstavniki podjetja Ineos so za pojasnilo njihovega stališča prosili Stephena Harperja, bivšega oblikovalca modelov Volvo in Austin Rover, ki je med drugim tudi poudaril, da je bila v prodaji že vrsta modelov podobnih oblik, začenši leta 1940 z Jeepovim Willyjem in kasnejšimi različicami Mercedesovega razreda G.

Pri podjetju Jaguar Land Rover so nad odločitvijo sodišča razočarani in so še najprej mnenja, da originalni Defender predstavlja ikono, njegova oblika pa povsod po svetu zagotavlja prepoznavnost znamke. Na drugi strani predstavniki Ineosa poudarjajo, da oblika Defenderja ne definira znamke Jaguar Land Rover in da nameravajo nadaljevati s pripravami na pričetek prodaje modela Grenadier v prihodnjem letu. Zaenkrat še ni potrjeno, kje naj bi potekala proizvodnja, po prvotnih načrtih naj bi ga izdelovali na Portugalskem in v Veliki Britaniji, po drugih informacijah pa naj bi se Ineos zanimal za nakup Daimlerjevega proizvodnega obrata Hambach v Franciji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ineos Automotive, Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Od septembra brez Mitsubishijevih športnih terencev na evropskih tleh
Maseratijeva linija Trofeo se širi