Novice

Najstarejši slovenski Peugeot bo star sedemdeset let.

Beli Peugeot 203 iz leta 1951 se za podaljšano življensko dobo lahko zahvali lastniku Franciju Planincu in njegovemu sinu Janu iz Zgornje Javoršice pri Moravčah

Pred dobrim mesecem dni so pri slovenskem zastopniku znamke Peugeot ob 210-letnici znamke začeli iskati najstarejši primerek, ki še vozi po naših cestah. Zmagovalec je postal Franci Planinec iz Zgornje Javoršice pri Moravčah s Peugeotom 203 iz leta 1951, ki naj bi bil nad novico kar nekoliko presenečen, saj je bil prepričan, da je v Sloveniji še kak starejši levček.

Obnova Peugeota 203 je trajala približno osem let, po Planinčevih besedah pa je bilo še najlažje renovirati motor, saj sta s sinom Janom oba izšolana avtomehanika. Zamudnejša opravila so bila menjave sicer redkih zarjavelih delov, kromiranje kosov pločevine in njihovo poliranje.


Zgodba avtomobila, ki bo naslednje leto dopolnil sedemdeset let, je zanimiva: pred desetletji ga je francoski lastnik pustil oziroma prodal na Hrvaškem, ker mu je odpovedal motor. Odkupila ga je carina, kasneje pa je prišel v slovensko last. Bil je garažiran in v dobrem stanju.

Planinec naj bi imel smele načrte glede obnove, a se je vse skupaj malo zavleklo. Potem ga je začel priganjati sin – in rezultat njunega dela govori zase.

Pod pokrovom motorja se skriva 1,3-litrski štirivaljnik s približno 45 konjskimi močmi. Ima štiri prestave: tri za naprej in vzvratno. Brisalci so motorizirani, imajo pa tudi možnost ročnega poganjanja. V vozilu je 12-voltna napeljava, nameščena sta dva akumulatorja s po 6 volti. Po lastnikovih besedah se avtomobil lepo pelje, brez težav gre 80 km/h, verjetno bi prišel tudi do stotice. Poraba ne presega 8 litrov goriva na 100 km. V prtljažniku je rezervna pnevmatika, zadnjo klop pa se da podreti, tako da se van spravi tudi smuči. Ima tudi strešno okno in prtljažnik.


Za Peugeot 203 so pri znamki med drugim zapisali, da je kot svojevrstni simbol preporoda znamke leta 1948 osupnil javnost s svojo modernostjo in tehnologijo. Bil je tudi prvi model znamke s tehnologijo samonosne karoserije, poosebljenje legendarnih in vzdržljivih Peugeotov, kot prvemu pa mu je uspelo preseči tudi mejnik pol milijona proizvedenih primerkov.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Najstarejši slovenski Peugeot bo star sedemdeset let."


Novinec1968
3 leta 3 meseci nazaj

Glede na statistiko registriranih vozil v RS je najstarejši registriran Peugeot 301 iz leta 1930

 
Skupina Hyundai-Kia bo razvijala boljši ekosistem baterij s partnerjem SK Innovation
Preobrazba Renaultovega proizvodnega obrata v Flinsu