Novice

Najvarnejši Denis, najbolj varčen pa Tilen

Žurnalov in Toyotin dan v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, ki se ga je udeležilo približno 1.500 obiskovalcev, je za najbolj varnega voznika okronal Denisa Kirbiša iz Maribora, Kamničan Tilen Brelih pa je ob pomoči navigatorja Toneta Breliha slavil zmago v varčni vožnji.

V tekmovanju za varno vožnjo se je v predtekmovanju, ki je bil sestavljen iz teoretičnega znanja o varni vožnji ter dveh spretnostnih preizkušenj, sestavljenih iz vožnje po slalomski progi in zaviranja pred oviro, pomerilo 30 tekmovalcev. Ti so glede na hitrost in spretnost zbirali kazenske točke, deset tekmovalcev z najmanj kazenskimi točkami pa se je uvrstilo v finale, kjer sta dodatni spretnostni preizkušnji določili končnega zmagovalca Denisa Kirbiša. Sedemindvajsetletni Mariborčan, ki je za nagrado prejel toyoto yaris v polletno uporabo in 600 litrov goriva, ki ga podarja OMV, je po zmagi dejal: „Bilo je vroče, zanimivo in napeto. Vesel sem zmage in tudi tega, da sem osvojil dodatna znanja, ki mi bodo pomagala na cesti.“

Na tekmovanju v varčni vožnji se je v štirih predtekmovalnih skupinah pomerilo 16 tekmovalcev, ki so jim v avtomobilu poleg inštruktorja varčne vožnje družbo delali sopotniki, ki so jih morali usmerjati po v naprej začrtani trasi. Inštruktorji so za merjenje porabe goriva uporabljali posebne merilne naprave, ki omogočajo merjenje do dve decimalki natančno. Vsi so imeli povsem enake avtomobile – toyoto yaris z 1.0-litrskim bencinskim motorjem. Pravila so določala, da so morali imeti vklopljeno klimatsko napravo (kar je bilo v vročem nedeljskem soncu zelo dobrodošlo), progo pa so morali prepeljati v določeni časovni omejitvi, da ne bi vozili po polžje. Zmagovalec posamezne skupine se je uvrstil v finalno vožnjo, kjer je na povsem novi, še zahtevnejši trasi največ praktičnega znanja v varčni vožnji pokazal Tilen Brelih. Dvaintridesetletni Kamničan, ki je zmagal s povprečno porabo 4,01 litra, je dejal: „Varčno vozim že od nekdaj, sicer avtomobile z dizelskim motorjem, tako da sem se pozanimal, kako se obnaša bencinski motor v yarisu. Z varčno vožnjo se da na letni ravni privarčevati za pot na dopust.“ Tudi Tilen je za nagrado prejel toyoto yaris v polletno uporabo in 600 litrov goriva, ki ga podarja OMV.

Zmagovalca Kirbiš in Brelih sta poleg avtomobila in goriva prejela še: letno avtomobilsko zavarovanje pri zavarovalnici Generali, 500 evrov v obliki Lifting depozita pri Raiffeisen Bank, vrednostni bon za tehnični pregled pri Avto Krki ter paket avto kozmetike Sonax.

Poleg tekmovanj za varnega in varčnega voznika je bilo na Žurnalovem in Toyotinem dnevu zelo pestro in zabavno. Obiskovalci vseh starosti so se lahko udeležili številnih aktivnosti ter poklepetali in se fotografirali s številnimi znanimi Slovenci: svetovnim boksarskim prvakom Dejan Zavec, hokejistom v ligi NHL Janom Muršakom in pevko Tanjo Žagar, obiskovalcem pa sta adrenalin z vratolomnimi vožnjami pošteno dvignila dirkača Andrej Jereb in Miran Stanovnik. Nad izvedbo Žurnalovega in Toyotinega dne je bil navdušen tudi direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko: „Moram reči, da sem zelo pozitivno presenečen, saj je bila organizacija prireditve na vrhunskem nivoju. To je nekaj, kar sta Toyota in Žurnal v teh časih potrebovala.“

REZULTATI

Najbolj varen voznik
1. mesto: Denis Kirbiš, 13.941 kazenskih točk
2. mesto: Bojan Potočnik, 14.253 kazenskih točk
3. mesto: Uroš Piskar, 14.383 kazenskih točk

Najbolj varčen voznik
1. mesto: Tilen Brelih (predtekmovanje: 4,02 l/100 km/h, finale 4,01 l/100 km/h, skupni rezultat: 8,03)
2. mesto: Janez Lipovec (predtekmovanje: 4,32 l/100 km, finale: 4,24 l/100 km, skupni rezultat: 8,56)
3. mesto: Tomaž Ovčak (predtekmovanje: 3,93 l/100 km, finale: 4,67 l/100 km, skupni rezultat: 8,65)

Vir: Žurnal24

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avto Klub V-Racing predstavil svoj novi dirkalni avtomobil Renault Twingo RS R2 EVO
Audi osvojil priznanje “International Engine of the Year” za 2.5 TFSI