Novice

Elektrika namesto bencina: Porsche Macan stopa na novo pot

Nemška znamka je razkrila novo generacijo modela Macan, ki postaja njihov drugi popolnoma električni model.

Porsche je svetovni javnosti predstavil drugo generacijo športnega terenca Macan ki prihaja z baterijsko gnanim električnim pogonskim sklopom. Svetovna premiera se je odvijala v Singapurju, kjer je predsednik uprave Porsche AG Oliver Blume poudaril, da z novo generacijo tega modela dosegajo naslednjo raven električne zmogljivosti in oblikovanja, združenega s konceptom Driver Experience.

Porsche Macan new electric gen_3Kombinacija zmogljivega električnega pogona in športnega značaja

Novi Porsche Macan je zasnovan na električni platformi PPE (Premium Platfrom Electric) in bo na voljo v dveh izvedenkah – Macan 4 z največjo močjo 300 kilovatov (408 KM) in s 650 njutonmetri navora ter Macan Turbo s 470 kilovati (639 KM) moči in 1130 njutometri navora. Zmogljivejša različica iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,3 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 260 kilometrov na uro, Macan 4 pa “stotico” doseže v 5,1 sekunde, števec hitrosti pa se zaustavi pri največ 220 kilometrih na uro. Električno energijo zagotavlja baterijski paket kapacitete 100 kilovatnih ur (95 kilovatnih ur neto), ki omogoča do 613 km dosega pri modelu Macan 4 oziroma do 591 km pri različici Macan Turbo, merjeno v skladu z normativi WLTP. Največja moč polnjenja na 800-voltni arhitekturi znaša 270 kilovatov – polnjenje med 10 in 80 odstotki napolnjenosti bo v tem primeru trajalo približno 21 minut.

Porsche Macan new electric gen_2Športni terenec v vsakem pogledu

Porschejevi oblikovalci so pri zasnovi nove generacije modela Macan uspešno povezali sodobne oblikovalske smernice z dobrimi aerodinamičnimi lastnostmi in vsakodnevno uporabnostjo. Enakega recepta so se držali tudi pri zasnovi notranjosti, ki ob nižjem položaju sedenja (v primerjavi s predhodnikom) ponuja več prostora, ter konceptu prikazov in upravljalnih elementov zadnje generacije, ki so del zasnove Porsche Driver Experience. Vozno dinamiko, poleg zmogljivega električnega pogonskega sklopa in zračnega vzmetenja, ki je standardno na voljo pri modelu Macan Turbo, zagotavljata še krmiljenje zadnje preme ter sistem vektorske porazdelitve navora.

Proizvodnja nove generacije modela Macan bo potekala v nemškem proizvodnem obratu v Leipzigu, prve dobave kupcem pa so predvidene v drugi polovici letošnjega leta. Slovenski kupci bodo morali za različico Macan 4 odšteti najmanj 89.663 evrov, medtem se cene modela Macan Turbo na slovenskem trgu pričenjajo pri 122.006 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Elektrika namesto bencina: Porsche Macan stopa na novo pot"


srcnik
3 meseci 22 dni nazaj

Naziv Macan turbo pri električni verziji 😀
Ti so pa res debili, da so macana kot prodajni hit šli tako razvrednotit in zjajcat…

 
Politične igre: poziv k ponovni presoji evropske okoljske zakonodaje
Mali mestni modeli: nekoč kralji Evrope, zdaj na robu preživetja