Novice

Oktobra nova BMW serija 5, prvič tudi kot i5

BMW že pospešeno razvija novo generacijo serije 5, ki jo bodo uradno pokazali oktobra. Še več, Oliver Zipse, predsednik upravnega odbora BMW, je potrdil tudi prihod električnega i5, športnega M5 in obenem povedal, da je bil najbolje prodajani model s črko M v lanskem letu elekrični i4 M50.

Glede na pospešeno elektrifikacijo modelne palete, bo BMW presegel svoje načrte. Načrtovani 50-odstotni delež prodaje električnih vozil bodo dosegli pred letom 2030. Že v letošnjem letu bodo električna vozila predstavljala 15 odstotkov njihove prodaje, prihodnje leto naj bi ta odstotek zrasel na 20 in leta 2025 na 25 odstotkov. Točnega leta, kdaj bo odstotek prodanih električnih modelov dosegel polovico, BMW ni razkril, a bo to po njegovih besedah bistveno pred letom 2030.

BMW se še ni zavezal, kdaj bodo postali izključno električna znamka

Čeprav so številni tekmeci že določili letnico, kdaj bodo v Evropi pričeli prodajati izključno električne modele, se BMW ni odločil z ta korak. Še vedno poudarjajo, da mora veljati možnost izbire. Obenem pa lahko z nadaljnim razvojem bencinski in dizelski motorji postanejo še čistejši.

V luči teh besed so Bavarci še uradno potrdili prihod nove generacije serije 5. Tudi ta bo na voljo kot povsem električni model i5, a bodo kupci še vedno lahko izbrali tudi športni M5, ki naj bi mu tokrat na pomoč priskočila električna energija. Že takoj bo na voljo tudi karavanska serija 5, v prihodnjem letu pa se bo modelni družini pridružil še karavanski i5 Touring.

Kasneje prihaja še električni M5

Fotografija napovedanega i5 ne razkriva veliko. Vidijo se drugačni žarometi LED, ki naj bi se razlikovali od običajne serije 5. Vidi se tudi večjo masko hladilnika, kaj več pa za zdaj ni znanega. Je pa med drugim Zipse potrdil, da bo enkrat v prihodnosti, znotraj serije 5, na ceste zapeljal tudi zelo zmogljivi model M. Električni i4 M50 je bil namreč najbolje prodajani BMW M model v globalnem smislu, zato povpraševanje po takšni vrsti avtomobilov raste.

Novo serijo 5 bodo izdelovali v nemški tovarni v Dingolfingu, kjer že izdelujejo serijo 7, serijo 8 in električni iX. V isti tovarni bodo proizvajali tudi elektromotorje in baterije za i5.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dvajset novih Audijev v prihodnjih dveh letih
Spodbudne novice o Berlingu so pri nas že realnost