Novice

Petrol postavil prvo ultra-hitro električno polnilnico

Iz družbe Petrol so sporočili, da je njihovo prodajno mesto Kozina opremljeno z njihovo prvo ultra-hitro električno polnilnico. V prvi polovici leta naj bi postavili še tri tovrstne polnilnice, dve v Sloveniji in eno na Hrvaškem.

Prva Petrolova ultra-hitra polnilnica omogoča polnjenje z močjo do 350 kW ter za družbo predstavlja pomemben korak razvoja trajnostne mobilnosti, kot je pojasnil dr. Tadej Smogavec, vodja Razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu: »S postavitvijo ultra-hitrih polnilnic svojim uporabnikom omogočamo, da električne avtomobile napolnijo v najkrajšem možnem času. S tem bistveno izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se dodatno pozicioniramo, kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji.«

Prodajno mesto Kozina je opremljeno s kombinacijo hitre in ultra-hitre električne polnilnice. V praksi se lahko tam istočasno hitro polnijo štiri električna vozila: dve na hitri polnilnici s skupno močjo do 100 kW in dve na ultra-hitri polnilnici s skupno močjo do 350 kW.

Napovedani novi ultra-hitri električni polnilnici bodo letos namestili še na prodajnih mestih Maribor Vzhod in Tepanje Zahod, tretjo pa na Hrvaškem v kraju Dugopolje pri Splitu, kjer bo stalo pred nakupovalnim središčem.

Mag. Jože Bajuk, član uprave Petrola, je ob tej priložnosti dejal: »Električna polnilna infrastruktura predstavlja enega od dveh glavnih segmentov Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja. S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu sledimo zastavljeni strategiji in viziji, kjer želimo postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo.«

Družba Petrol naj bi do leta 2025 postavila več kot 1300 novih električnih polnilnic. V Sloveniji trenutno zagotavlja storitev polnjenja in upravljanja na 106 AC polnilnicah, 44 DC polnilnicah (od tega je 26 DC SODO polnilnic), dodatno pa upravlja še 25 AC polnilnic.

Zgoraj omenjene hitre polnilnice in tudi prva ultra-hitra polnilnica se postavljajo v okviru projekta Next-E. Ob zaključku projekta, v katerega so vključene vodilne družbe na področjih elektroenergetike, nafte, plina in proizvajalci opreme, bo omrežje obsegalo 222 hitrih (50 kW) in 30 ultra-hitrih polnilnic (150-350 kW) na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Sloveniji, Hrvaški in Romuniji.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Petrol.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Petrol postavil prvo ultra-hitro električno polnilnico"


drugmirko
3 leta 1 mesec nazaj

super. vse kar so pozabli povedat je kolko bo “slučajnega mimoidočega”, brez “petrol registracije”, koštala kilovatna ura na teh ultra hitrih polnilcih…. 80 centov? morda evro? ker že zdej na njihovih polnilnicah stane polnenje z več kot 50 kW, 0.69 eur (kar je skoraj dvakrat več kot polnenje z do 22 kW). na 350 “kilovatni” bo to najbrž še “malček” dražje…..
pa tud to, kje bodo dobili elektriko za teh novih 1300 polnilnic… ker, če bo njihova povprečna polnilna moč 50 kW, bo njihova priključna moč 65 MW. kar je 10% moči krške nuklearke…. eh, ta krasni novi svet 🙂

 
Mitsubishi ostaja v Evropi s podporo Renaulta
Dacia Spring prinaša spremembe na trg električnih avtomobilov