Novice

Dacia Spring prinaša spremembe na trg električnih avtomobilov

Novo električno poglavje znamke Dacia odpira njihov prvi popolnoma električni model Spring, ki prihaja na trg kot najugodnejši električni avtomobil v Evropi.

Dacia Spring je zasnovana v slogu popularnega razreda kompaktnih križancev in naj bi predstavljala idealno izbiro za vožnjo po mestih. Avtomobil dolžine 3,73 m in širine 1,58 m naj bi s svojo okretnostjo blestel v ožjih mestnih središčih, kljub kompaktnim meram pa naj bi nudil dovolj prostora štirim potnikom. Osnovni prostor, namenjen prtljagi, meri 290 litrov in ga je, ob zloženih zadnjih sedežih, možno povečati do 620 l. Nosilnost Dacie Spring je omejena na 330 kg, masa avtomobila pa znaša 970 kg.

Notranjost odlikuje preprosta in čista zasnova, ki temelji predvsem na funkcionalnosti. Serijsko bo pri osnovni različici poleg električnega servo volana na voljo ročna klimatska naprava, daljinsko centralno zaklepanje in električni pomik vseh štirih okenskih stekel, ob izbiri višjega paketa opreme pa bo vključena še navigacija in kamera, povezljivost s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay ter možnost hitrega enosmernega polnjenja.

Osnovo pogonskega sklopa novega električnega modela predstavlja električni motor s 33 kW (44 KM) moči in 125 Nm navora, kar naj bi zadostovalo za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 19,1 sekundah, najvišja hitrost pa znaša 125 km/h. Električno energijo za 230 km dosega (WLTP) z enim polnjenjem bo zagotavljala baterija kapacitete 27,4 kWh, ob izključno mestni rabi pa naj bi se doseg povečal do 305 km (mestni cikel WLTP). Za polnjenje naj bi skrbel vgrajeni polnilnik z močjo do 6,6 kW, preko katerega bo ob priklopu na 3,7 kW polnilnico polnjenje potekalo približno osem ur in pol, ob priklopu na polnilnico s 7,4 kW pa malo manj kot 5 ur. Polnjenje na hitrih enosmernih polnilnicah (do 30 kW) naj bi napolnilo baterijo do 80 odstotkov kapacitete že v manj kot eni uri, ob priklopu na domačo vtičnico (2,3 kW) pa naj bi polnjenje trajalo približno 14 ur.

Dacia Spring bo na voljo v treh različicah, najprej, najverjetneje že ta mesec, bo na voljo različica Business, namenjena poslovnim flotam in podjetjem, ki se ukvarjajo z oddajanjem ali souporabo vozil. Jeseni bo sledila različica, namenjena širšemu krogu kupcev, za katero bodo pričeli z zbiranjem prednaročil 20. marca, v pričetku prihodnjega leta pa prihaja še tovorna različica Cargo, namenjena dostavnim službam.

V Franciji naj bi cena osnovnega modela znašala slabih 17.000 evrov. Poleg ugodne cene pa Dacia obljublja tudi najnižje stroške uporabe in vzdrževanja, ki naj bi bili petino nižji kot pri standardnem avtomobilu.

Cene za slovenski trg zaenkrat še niso znane, a jih pričakujemo v kratkem, potniški model za prodajo širšemu krogu kupcev pa naj bi tudi k nam prišel letos jeseni.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Dacia.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Dacia Spring prinaša spremembe na trg električnih avtomobilov"


mrtwelvetrees
3 leta 1 mesec nazaj

Pa ja ne bo na voljo samo ta model “motorja” ? To bo potem kvečjemu za podeželja/mesta, za dedke in babice ki se zelo malo vozijo.

umilave1
3 leta 1 mesec nazaj

Ajde, če bi mel 13-14s od 0-100 bi še nekak šlo. Tko pa zna bit kar orenk nepremičnina. Ne spomnim se, kdaj bi imel nov avto v zadnjih 20 letih končno manjšo od 135km/h (Smart Fortwo). Tale ne bo dosegel niti avtocestne hitrosti. Bolj zeh. Če bi bil z boljšim motorjem recimo 2 jurja dražji, bi bil dosti boljša izbira.

tha_man
3 leta 1 mesec nazaj

IMO bodo šli tovrstni električarji večinoma v najem, carsharing itd… ne predstavljam si plačat 17 jurjev za tole, še manj pa vozit izven mesta. Dražji in boljši se bodo pa prodajali, kdor si ga bo lahko privoščil.

3 leta 1 mesec nazaj

Evo elektrifikacija prihaja s polno paro. Reveži se bodo vozili z električnimi daciami 100 na uro, bogatejši in priviligerani pa s 400 in več konjskimi teslami taycani..

Blinder
3 leta 1 mesec nazaj

To vozilo bi moralo bit prepovedno na cestah, kjer je omejitev 90 km/h ali vec.

 
Petrol postavil prvo ultra-hitro električno polnilnico
Renault prodal lastniški delež v Daimlerju