Novice

Porsche Taycan je v 24 urah prevozil 3.425 kilometrov

Porsche nadaljuje s pripravo trga na njihov prvi baterijsko električni model Taycan, ki nam ga bodo pokazali septembra v Frankfurtu in zapelje v prodajne salone kmalu po tem. S tokratnim poročilom poskušajo navdušiti še zadnje skeptike.

Kot naslov razkriva, so s predserijskim modelom Taycana uspeli v 24 urah prevoziti 3.425 kilometrov. S tem želijo pokazati, da je v Taycanu bojazen pred majhnim dosegom, ki je značilna za električne avte, povsem brezpredmetna.

Četudi se zdi na prvo žogo ta dosežek spoštovanja vreden, je treba pojasniti, da je Porsche preizkus v resnici izvedel na stezi Porschejevega tehničnega centra Nardò v Italiji. Bistveno je še, da so ob stezi imeli postavljeno 800-voltno polnilno postajo, ki je zagotavljala izredno hitre polnitve njegovih baterij. Porsche je sicer že pred časom zagotovil, da bo zgradil sistem hitrih 800-voltnih polnilnic, vključenih v mrežo polnilnih mest Ionity, ki jih gradijo skupina Volkswagen, BMW, Daimler in Ford.

O samem postopku polnjenja baterij med testom Porsche sicer ne poroča. To pomeni, da ni širše znano niti število polnitev, čas trajanja posameznih polnitev terv kakšnih območjih stanja napolnjenosti baterij so se “gibali” med polnitvami. So nam pa Nemci zaupali, da je testni avto vozil s povprečnimi hitrostmi med 195 in 214 km/h. Če vzmamemo za analizo neko vmesno vrednost, recimo 200 km/h, ugotovimo, da je avto za 3.425 km dolgo pot dejansko porabil nekaj več kot 17 ur. To bi pomenilo, da je preostalih nekaj manj kot sedem ur stal priklopljen na hitro polnilnico.

Porsche je pri tem dosežek pospremil s zagotovilom, da je predserijski model opravil preizkus brez vsakršne napake, da je njegov termomanagement deloval v skladu s pričakovanji in to navkljub visokim temperaturam okolice (največ 42 °C), ki jim je bil tekom testa izpostavljen. S tem, tako Porsche v izjavi za javnost, so dokazali, da je vgrajena tehnika že zdaj na izredno visoki ravni zrelosti in pripravljenosti na vsakodnevno uporabo s strani običajnih uporabnikov.

Sami smo sicer rahlo skeptični, da bodo pravi kupci Taycana svoje električne Porscheje zares izpostavljali tako zahtevnim potem in izletom. Kljub temu menimo, da je dosežek vseeno lep dokaz o tehničnem napredku, inženirjev na področju razvoja baterij in vseh elementov, ki so povezani z njihovo uporabo v vsakodnevni uporabi. Vprašanje, kdaj bo zmogljiv 800-voltni sistem polnjenja “pljusknil” preko meja pregrešno dragih Porschejev, pa vseeno ostaja zelo na mestu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Porsche Taycan je v 24 urah prevozil 3.425 kilometrov"


Ivan36
4 leta 7 meseci nazaj

Itak! 200 na uro pa v prometu ne gre vedno? Pa tudi verjento ni imel klime vklopljene in radio pa NAVI, ker je itak same kroge delal? Moje mnenje je, da bo v reali prevozil okrog 550km z 1 polnenjem že zaradi drugih v tem poslu.

 
Dražba najstarejšega še ohranjenega Porscheja ni potekala po pričakovanjih
Fiat načrtuje razširjeno družino modelov serije 500