Novice

PRIMA: vsi različni, a s ceno do 20 tisoč evrov

Ko smo pred letom dni v testu PRIMA med seboj primerjali kompaktne križance, smo ugotovili, da je ta avtomobilski razred tradicionalno ustrezal finančnim zmožnostim prebivalcev s povprečnimi prihodki. Žal so se križanci segmenta C cenovno pomaknili opazno navzgor, zato tokrat med seboj primerjamo avtomobilske modele, ki stanejo največ 20 tisoč evrov.

Kot razkriva naslovna fotografija, se je na tokratni primerjavi znašel pisan izbor desetih avtomobilskih modelov. Od enoprostorca do majhnih mestnih križancev, njihova edina skupna lastnost pa je cena do 20 tisoč evrov.

Ker lahko praktično vse vključene avtomobilske modele na testu kupimo tudi za več kot 20 tisoč evrov, smo vztrajali, da sedimo v avtomobilih znotraj tega cenovnega okvirja, da bi bil splošen vtis pravi.


V novem projektu PRIMA so tekmeci:

Citroën C3 Aircross, Dacia Jogger, Hyundai Bayon, MG ZS, Peugeot 2008, Renault Clio, Seat Ibiza, Škoda Fabia, Toyota Corolla, Volkswagen Polo.


Bencinski motor in ročni menjalnik

Tako kot v preteklosti, bomo tudi tokrat vseh deset avtov premerili od zunaj in znotraj, preverili njihove vozne lastnosti in povprečno porabo goriva, naprima-primary koncu pa potegnili vzporednice. Potencialni kupci tovrstnih modelov bodo lahko pridobili celovit pregled podobnosti in razlik med avtomobili, ki tokrat prihajajo iz različnih prodajnih razredov.

Kljub temu, da so se v zadnjih nekaj letih avtomobili občutno podražili, je namreč ostalo še nekaj izbire. Ta je v večini primerov rezervirana za (naj)manjše modele znotraj prodajne palete proizvajalcev, a ni nujno, da za 20 tisoč evrov dobimo samo “kolesa in volan”.

Najdaljši dolg 4,6, najkrajši 4 metre

Pisana druščina s ceno do 20 tisoč evrov se je nabrala na tokratnem primerjalnem testu. Najdaljša Toyota Corolla namreč v dolžino meri 4.630 milimetrov, na drugi strani sta najkrajša Renault Clio in Volkswagen Polo, ki v dolžino merita kar 60 centimetrov manj. (4.053 milimetrov). Občutne razlike so posledično tudi v prostornosti potniške kabine in prtljažnikov.

Naše podrobne ugotovitve bomo objavili v nedeljo, 12. novembra 2023.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "PRIMA: vsi različni, a s ceno do 20 tisoč evrov"


ban
6 meseci 4 dni nazaj

Zmagovalec je že znan, toyota.

6 meseci 4 dni nazaj

Mene zanima zakaj je sedan Corolla cenejša od klasične “ta kratke”.

6 meseci 4 dni nazaj

hatchback je samo še hibrid in je zato cena višja.

Polo78
6 meseci 5 dni nazaj

Čeprav nekako razumem poanto tega testa pa bo tole vseeno primerjava, hja… hrušk in jabolk. Bolje bi se bilo odločiti in obdelati nek segment do 20k. Npr. vse znamke, ki so tule zastopane z vozili klasičnega B segmenta (Clio, Polo, Ibiza in Fabia) imajo tudi mestne križance do te vrednosti (Captur, T-Cross, Arona in Kamiq), zakaj ne bi vključili njih? Enako velja tudi za Dacio in Toyoto, ki še bolj izstopata… Realne primerjave v smislu iskanja plusov in minusov tu ne more biti, je preveč odstopanj. Izbor tako različnih pa čeprav cenovno enakovrednih vozil je v prvi vrsti pogojen zgolj s potrebami ter nato še s čustveno komponento. Tu je lahko samo subjektivna ocena, ki bo pa pri vsakemu posamezniku drugačna… Se bom vseeno pustil presenetiti, kako boste to zapeljali. 🙂

srcnik
6 meseci 5 dni nazaj

Pa po svoje je tule pametna primerjava, kaj dobiš kje za enak keš…

Polo78
6 meseci 3 dni nazaj

Jaz samo pravim, da tu ne more biti pravih zmagovalcev in poražencev, ker nekomu vse pomeni velikost, drugemu opremljenost itd., skratka povsem subjektivne stvari na podlagi potreb posameznika. Je pa to dober vpogled kaj se dobi za enak denar, to se pa povsem strinjam.

 
Toyotin novi samodejni menjalnik naj bi bil hitrejši od ročnega
Stellantisov ducat novih električnih lahkih gospodarskih vozil