Novice

Renault pripravlja osnovo programsko definiranim vozilom

Učinkovitejša programska arhitektura, ki jo razvijajo pri francoskem avtomobilskem proizvajalcu, naj bi zahtevala občutno manj procesorske moči.

Na nedavni predstavitvi so predstavniki Renaulta razkrili, da v oddelku za električna vozila Ampere, v sodelovanju s podjetjema Google in Qualcomm, pripravljajo platformo, ki bo predstavljala osnovo novim programsko definiranim modelom.

Nova arhitektura naj bi za delovanje potrebovala občutno manjše število procesorjev v primerjavi s trenutnimi sistemi (20 proti 100) in bo seveda s svojo povezljivostjo omogočala brezžično posodabljanje. Pri Renaultu pričakujejo, da bodo s pomočjo nove arhitekture prihranili približno 1,5 milijarde evrov pri stroških raziskav in razvoja v desetletnem obdobju. Prednosti naj bi bili deležni tudi lastniki njihovih vozil, saj naj bi redne posodobitve avtomobilskih sistemov in sistemov multimedije zviševale vrednost rabljenih modelov.

Direktor oddelka za digitalne storitve pri Renaultu Frédéric Vincent potrjuje, da bodo do leta 2026 vpeljali podoben koncept na enaki arhitekturi zasnovanih električnih vozil, kot ga imajo pri ameriški znamki Tesla. Po besedah Gilesa Le Borgneja, vodje inženirskega oddelka, pa naj bi njihova programska oprema v prihodnjih treh letih dosegla nivo, ki ga Tesla ponuja kupcem vozil.

Renault v okviru napovedane reorganizacije načrtuje zagon oddelka za električna vozila Ampere že pred koncem letošnjega leta ob načrtovani tržni kapitalizaciji v višini 10 milijard evrov. Obenem še zatrjujejo, da se ne nameravajo spustiti v cenovno vojno, ki se je pričela z občutnim znižanjem cen Teslinih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evropa kot odprta avtocesta za poceni električne kitajske avtomobile
Novi Mercedesov razred E pod eno streho združuje posel in zabavo