Novice

Toyota in Subaru v skupen razvoj nove električne platforme

Japonska avtomobilska proizvajalca naj bi združila moči in izkušnje pri razvoju električne platforme, na kateri bodo zasnovani njuni prihodnji električni modeli.

Združevanju avtomobilskih proizvajalcev z namenom zniževanja stroškov razvoja in izmenjave izkušenj pri uvajanju električnih tehnologij kar ni videti konca. Po dogovoru Forda z ameriškim podjetjem Rivian in nedavno sklenjenem sodelovanju podjetja Jaguar Land Rover z bavarskim proizvajalcem BMW, je na vidiku že novo sodelovanje, tokrat med Toyoto in Subarujem.

Podjetji naj bi skupno razvijali novo električno platformo, ki naj bi, podobno kot platforma MEB znotraj skupine Volkswagen, predstavljala osnovo za širši spekter električnih vozil obeh znamk. Toyota naj bi prispevala pridobljeno znanje in tehnologijo s področja elektrifikacije, ki jih nameravajo združiti z tehnologijo štirikolesnih pogonov, z razvojem katerih imajo pri Subaruju obilo izkušenj.

Na podlagi nove platforme naj bi pričeli tudi z razvojem električnega športnega terenca, ki naj bi predstavljal konkurenco Jaguarjevemu modelu I-Pace ter prihajajočem Teslinemu Modelu Y. Novi model naj bi bil naprodaj v Toyotini in Subarujevi izvedbi.

Toyota in Subaru sta sicer pričela s sodelovanjem že v letu 2005 s podpisom dogovora o poslovnem sodelovanju in njegovo implementacijo na različnih področjih raziskav in razvoja, proizvodnje ter prodajne mreže. Kot plod dogovorjenega sodelovanja je leta 2012 stekla prodaja športnih kupejev Toyota GT86 in Subaru BRZ, kmalu pa jima je na ameriškem trgu sledil še začetek prodaje hibridnega modela Subaru Crosstrek, razvitega s pomočjo Toyotine tehnologije.

Na podlagi dogovora naj bi tako Subaru preusmeril svoje zmogljivosti s področja raziskav in razvoja električnih tehnologij v skupen razvoj novega športnega terenca in električne platforme.

Avtomobilizem.com (Vir: Toyota, Autocar. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz nam bo GLB pokazal letos poleti
Z julijem bodo morali vsi elektrificirani avti zvočno opozarjati nase