Novice

Vprašljive vrednosti količnika zračnega upora

Pri Mercedes-Benzu so se nedavno pohvalili, da ima njihov model CLA rekordno nizek količnik zračnega upora (0,23). Vendar pa je neodvisen test v vetrovniku, ki so ga opravili pri ameriškem časopisu Car and Driver, razkril pri malce drugačne rezultate.

Tako so pri omenjenem avtomobilističnem mediju testirali v neodvisnem vetrovniku avtomobile Mercedes-Benz CLA, Toyota Prius, Chevrolet Volt, Nissan Leaf in Tesla S, da bi primerjali njihove rezultate z uradnimi tovarniškimi podatki. In pri tem pri nekaterih naleteli na določena odstopanja.

Pri tokratnem testu so Mercedesovemu limuzinskemu modelu CLA izmerili koeficient zračnega upora 0,30 in ne 0,23, kot trdi nemški proizvajalec. Ostali modeli so pri njihovem testu dosegli sledeče rezultate: Chevrolet Volt – 0,28 / uradno 0,281, Toyota Prius – 0,26 / uradno 0,25, najslabši rezultat med tokratnimi testiranimi modeli pa je dosegel Nissan Leaf – 0,32 / uradno 0,28. Najboljšo vrednost med vsemi je dosegel Teslin model S – 0,24, kar je enaka vrednost, kot jo navaja proizvajalec.

Pri tokratnem eksperimentu je sodeloval tudi strokovnjak za aerodinamiko, ki pa je opozoril, da se lahko pri posameznem avtomobilskem modelu pokažejo v različnih vetrovnikih različni rezultati. Ob tem je omenil, da je lahko to glavni razlog za tolikšna odstopanja pri nekaterih modelih.

Avtomobilizem.com (Vir: autoevolution.com. Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Vprašljive vrednosti količnika zračnega upora"


plinas
9 leta 10 meseci nazaj

“”””The smooth body of the T77a gave a coefficient of aerodynamic drag of 0.212, an incredibly low value even for today’s cars, as only a few modern prototypes are able to achieve this figure although some sources confirm that this figure is based on a 1:5 model test””””” tatra 77 l.1935
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatra_77

Blinder
9 leta 10 meseci nazaj

bi treba pogledat kolko kmh leti realno

jack86
9 leta 10 meseci nazaj

Enako velja za nemce v raznih autobild-ih in ADAC-u, na katere pri nas vsi tako stavijo.

slafari
9 leta 10 meseci nazaj

pri “ameriškem časopisu” in ni odstopanj pri “ameriških avtomobilih”.

 
Prihajata BMW Z7 in Lexus ZC/ZR
Mazda je predstavila nov 1.5 Skyactiv dizelski motor