Novice

Zakaj so konkurenca? Ker si jih ljudje lahko privoščijo.

Povprečna cena električnega vozila kitajskega proizvajalca je več kot polovico nižja kot povprečna cena električnega vozila, ki ga izdeluje evropski ali ameriški avtomobilski proizvajalec – ugotovitev, ki so jo v obsežni raziskavi zapisali pri priznanem analitičnem podjetju JATO Dynamics. A cenovni razmak se ne zmanjšuje, ravno obratno, razlika v ceni se vse bolj povečuje.

V prvi polovici letošnjega leta je bila povprečna cena električnega vozila v Evropi 66.864 evrov, v ZDA pa še malenkost več – 68.023 evrov. Na Kitajskem je z 31.165 evri povprečna cena električnega avtomobila več kot polovico nižja kot v Evropi. Po podatkih JATO Dynamics je povprečna cena električnega avtomobila v ZDA ali Evropi dvakrat višja kot cena avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje, po drugi strani je cena električnega avtomobila na Kitajskem 9 odstotkov nižja, kot je cena avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje.

Ko je električni avto cenejši kot tisti z motorjem na notranje zgorevanje

Razkorak med cenami naj bi se še poglobil. Glede na povprečno ceno električnega avtomobila v Evropi je jasno, da električni avtomobil ni dosegljiv širši množici kupcev, povsem drugače pa je na Kitajskem. Tam je električni avtomobil cenovno dosegljiv praktično vsem, glede na podatke JATO Dynamics še celo bolj kot avtomobili z motorjem na notranje zgorevanje.

Da so cene električnih avtov v Evropi visoke, je povezano z različnimi dejavniki. V prvi vrsti je tukaj strah pred premajhnim dosegom, zato so evropski avtomobilski proizvajalci vložili velikanske vsote v razvoj dragih litij-ionskih baterij. Ker bi radi zakrili visoko ceno baterije, so električni avtomobili pretežno športni terenci in križanci, povrhu vsega pa si vsi želijo imeti vsaj nekaj premijskega značaja. Na Kitajskem so za uspešno nižanje povprečnih cen električnih modelov odgovorni predvsem modeli, v katerih je vgrajena cenejša baterija z drugačno kemično sestavo.

PP_3

Bistveno več avtomobilskih modelov

Na drugi strani pri kitajskih proizvajalcih ni vse rožnato. Zaposleni v tovarnah so plačani bistveno manj kot zaposleni v Evropi, imajo bistveno manj pravic in za njih ne veljajo enaki pogoji dela kot drugje. Med poglavitne razloge, da prihaja do takšnih cenovnih razlik, sodijo še bogate državne subvencije. Slednje so bistveno bolj radodarne kot v Evropi, zato tam tudi raste število proizvajalcev, ki si želijo svoj kos pogače. Izdelujejo raznolika električna vozila – od tistih najcenejših, do premijskih s ceno nad 100 tisoč evri. V Evropi je namreč ta trenutek na voljo 135 različnih električnih modelov, na Kitajskem pa kar 235.

Z željo po prihodu na mednarodne trge kitajski proizvajalci avtomobilov izdelujejo poceni električna vozila, da bi svojim razmeroma novim blagovnim znamkam zagotovili oporo na različnih trgih. Zaradi tega je povprečno kitajsko električno vozilo cenejše od konkurentov po vsem svetu, ne samo na Kitajskem.

PP-03

Avtomobilizem.com (Vir: JATO Dynamics. Foto: Chery, BYD.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zakaj so konkurenca? Ker si jih ljudje lahko privoščijo."


jack86
8 meseci 25 dni nazaj

Sad but true

 
Volkswagen ID.7 Tourer odpira poglavje električnih karavanov
Kultni Toyotin Hilux dobiva posodobljeno različico GR Sport II