Predstavitve

Znamka s poudarjenim slogom

DS3 Crossback in DS7 Crossback: slovenska predstavitev

Znamka DS ima znotraj francoskega avtomobilskega koncerna poseben položaj, v Slovenijo pa se vrača skupaj z atraktivnima predstavnikoma križancev.

Pet let kasneje

DS_2020 (3)Pred petimi leti smo ob 60-letnici znamke DS na isti lokaciji občudovali starodobnike, ki so pripomogli v opisovanju zgodbe z začetki v letu 1955, ko je bil na pariškem avtomobilskem salonu premierno predstavljen DS 19. Znamka DS je po dveh desetletjih proizvodnje ekstravagantnih premijskih avtomobilov mirovala vse do leta 2009, ko so jo pri Citroënu uporabili za oznako svojih izbranih modelov. Leta 2015 so jo preoblikovali v samostojno znamko DS Automobiles in ji s tem omogočili zadosten odmik od ostalih koncernskih izdelkov, da bi lahko ponovno prebudili duh déesse (fr. boginja) ter primerno nagovorili zahtevnejšo publiko, ki je za avtomobile pripravljena plačati več.

V Sloveniji avtomobilov znamke DS že nekaj časa ni bilo mogoče kupiti. Do sprememb prihaja v teh dneh z odprtjem začasnega prodajnega mesta DS v salonu avtomobilov na Baragovi v Ljubljani, kjer sicer že domujeta znamki Mitsubishi in Honda. Za naslednje leto pa pri zastopniku napovedujejo otvoritev namenskega prodajno-servisnega centra v Ljubljani, s katerim bi zadostili standardom trženja znamke. Za prodajna mesta (DS Store oz. DS Salon) pri znamki namreč zatrjujejo, da niso zasnovana zgolj kot klasične koncesije, temveč “kot luksuzni butiki, v katerih … stranke nadgradijo izkušnje, ki so jih začele pridobivati na internetu.”

DS_2020 (4)Pred zastopnikom znamke je torej leto, v katerem nameravajo kupcem pobliže predstaviti avantgardni duh znamke, torej predvsem obdobje vlaganj. Osnovo ponudbe pri tem predstavljata dva križanca, manjši DS 3 Crossback in večji DS 7 Crossback, ki ju je znamka predstavila v obdobju 2017-2018. Za oba je, poleg slogovne dovršenosti z izjemnim občutkom za oblikovalske podrobnosti, značilno še to, da sta ob konvencionalnih pogonih na voljo tudi v elektrificirani izvedenki E-Tense. Prodajno paleto bo naslednje leto razširila prestižna limuzina DS 9.

Prvi nove generacije

DS 7 Crossback je model, ki predstavlja začetek novega obdobja samostojnosti znamke. Zasnovan je na koncernski platform EMP2, njegova prednost v primerjavi s sorodnimi modeli pa je v izrazitejšem oblikovanju in številnih podrobnostih, ki pritegnejo pozornost.


DS 7 Crossback v številkah – dolžina: 4.573 mm, širina: 1.891 mm, višina: 1.625 mm, medosna razdalja: 2.738 mm, prostornina prtljažnika: 555-1.630 litrov.


DS7 Crossback (7)V ponudbi so štirje paketi opreme, ko je govora o pogonski opcijah pa so kupcem na voljo dve bencinski (PureTech 18o in 1.6 THP 225, obe s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom), dve dizelski (BlueHDi 130 s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom) in hibridna E-Tense 4×4 (kombinacija 1.6-litrskega PureTech in elektromotorja s sistemsko močjo 220 kW oz. 300 KM). Podrobnosti paketov najdete v priloženem ceniku, za osnovo pa le podatek, da se cene začnejo pri 32.500 evrih za vstopno dizelsko in 35.800 evrih za vstopno bencinsko verzijo.

Med številno konkurenco

Manjši DS 3 Crossback ima v primerjavi s starejšim bratom težjo nalogo, zato so pri njegovem snovanju skušali izpostaviti še več podrobnosti, ki bi mu dale prednost v prenapolnjenem razredu manjših križancev. Med takšnimi so na primer prednji matrični žarometi v tehniki LED, popolnoma digitalizirano voznikovo mesto ter podrobnost, ki preseneti ob vstopu – poglobljene vratne kljuke.


DS 3 Crossback v številkah – dolžina: 4.118 mm, širina: 1.802 mm, višina: 1.534 mm, medosna razdalja: 2.558 mm, odmik od tal: 170 mm, prostornina prtljažnika: 350-1.050 litrov.


DS3 CrossbackTudi na ceniku DS 3 Crossback so na voljo štirje nivoji opreme, ki so (omejeno) povezani z različnimi pogonskimi sklopi. Bencinska paleta ima tri različice (1.2L PureTech 100/130/155; prva v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim, drugi dve pa z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom), dizelska je omejena na dve izvedbi (1.5L BlueHDi 100 z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom in 1.5L BlueHDi 130 z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom). Elektrificirano opcijo zastopa baterijsko-električni E-Tense, katerega pogonski sklop združuje elektromotor (100 kW) in litij-ionsko baterijo (50 kWh), kar mu omogoča dobrih 300 kilometrov dosega z enim polnjenjem (WLTP).

Kombinacije modelov so ovrednotene v priloženem ceniku, kjer je med drugim razvidno, da stane vstop med voznike DS vsaj 23.400 evrov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Znamka s poudarjenim slogom"


24 dni 4 ur nazaj

pred kratkim sem vozil navadnega (B180) in hibridnega DS7, z različnimi opremami oz. notranjostmi. Performance ima alkantaro, Rivoli in Opera pa več usnja. Avto je res kakovostni preskok pri PSA-ju, nekateri detajli boljši kot pri recimo Audiju, Volvotu,.. kateremu bo v bodočnosti konkurent. Francosko udobno nastavljivo podvozje, ki pobira neravnine in ležeče policaje kot za stavo, majhen rajdni krog, zanimivi detajli, pravo strešno okno, Focalovo ozvočenje, B.R.M. ura, popolna digitalizacija. Znotraj prostoren, brez tunela na zadnji klopi, tih, pa za povprečneža popolno opremljen. Avtomatika Aisin EAT8 dela lepo, tudi hitro, motor tih, elek. zadaj se vklopi popolnoma nezaznavno. Lep primerek, a le za bolj zahtevne in v denarnici polne kupce. Ekskluzivni dodatki kot so IR nočna kamera, skeniranje ceste in prilagoditev podvozja na cesto,….
Uvoznik bo začel z uvajanjem in promocijo znamke, ne bo se toliko ukvarjal z prodajnimi številkami. Pričakuje se poseben pristop, lepi luksuzni prodajni saloni,…Nekaj kupcev bo, seveda pa nikakor ne bo dosegal nemških tradicionalnih znamk. Po Franciji jih že vozi polno, največ sem jih lani videl na Azurni obali, pa tudi po Parizu.

srcnik
25 dni 6 ur nazaj

DS7 je že drugače na drugih trgih 2-3 leta :/ sem jih že nekaj videl v živo lani, pa ni nekaj uau, preveč nakičen, prav direkt narejeno za kitajce… 🙁

RedBaron
26 dni 1 ura nazaj

Saj so kar konkretni avti, ne rečem, ampak dizajn in ekstravaganca je pa bleda senca originalne žabe…

26 dni 3 ur nazaj

Ob primerjavi žabe s tema dvema potomcema se vidi, v kako bednem času živimo.

Tommaazz
27 dni 1 ura nazaj

Kakšne cene kaj si ja nor…očitno jih ni niti korona kriza prizemljila…jih bo pa prodaja 🙂

drugmirko
26 dni 17 ur nazaj

no, no… vendarle gre za premijske modele, katerim direktna konkurenca niso kakšni Seati al pa Škode, temveč Audi…. in glede na to, da je DS 7CB po velikosti bližji Q5, kot Q3, njegove cene pa so veliko bližje cenam Q3, kot pa cenam Q5 niti ni tako “strašno”… pa tudi v osnovni opremi za te denarje najbrž ponuja več. pa tudi razpon cenika tamalega, DS 3CB je za ene 3 jurje cenejši od Q2… je pa res, da je precej manjši of Q2 in ga bo to pri prodaji kar pošteno teplo… ampak, pi drugi strani… tud tista enako velika “jogurt lonček rajnglica” od T-Crossa stane 20, do 22 jurjev tako, da… se pa strinjam, da so cene za tako majhen SUV res pretirane.

Tattoo-
26 dni 8 ur nazaj

To “upravičevanje” cene z razredom v katerega naj bi vozilo kao spadalo je itak popolnoma zgrešeno. Tudi Mercedes / BMW / Audi se niso kar čez noč odločili da so premium in navili cene, ampak so ta renome gradili 20 / 30 / 50 let. Če bi DS v tem trenutku želel doseči kakšne omembe vredne prodajne številke bi morali ponuditi premium produkt za normalno ceno…z leti / novimi modeli / renomejem bi pa lahko tudi ceno začeli dvigovati / izenačevati z ostalo premium konkurenco.

drugmirko
26 dni 6 ur nazaj

drži! sej zato pa majo cene (vsej pri DS 7 in glede na napovedi tudi pri DS 9 kar konkretno) nižje od primerljivih Audijev, Mercedesov in BMW-jev! ;)…
kar pomeni, da točno to tudi počnejo! bi jim blo pa seveda veliko lažje, če ga pri takrat še Citroenovih DS4 in DS5 ne bi preveč biksali z neumnostmi kot so fiksne šajbe na zadnjih vratih, napačne cifre v imenih glede na velikost in uporabljeno mehaniko in tudi ceno… če bi tudi ta dva bila tako uspešna, kot je biu DS3, bi si pršparali kar lepo število let pri grajenju potrebnega renomeja…

drugač je pa avto brezveze sodit po fotkah na internetu… na ta način kej več od “všeč mi je” al pa “ni mi všeč” niti ne moreš rečt… jaz sem oba modela vidu v živo in za oba lahko rečem, da sta zelo konkretna izdelka! še posebej DS 7. tamali je pa – kljub temu,da je level izdelave, uporabljenih materialov in celotnega pristopa “k izdelku”, v primerjavi z ostalimi B segmentnimi SUVejčki – bolj “na tankem ledu”… ne sam zarad cene ampak zato, ker je najnovejša generacija, recimo Clio in 2008, kar pošteno dvignla letvico okrog teh stvari in. če mene vprašaš pri izgledu, izdelavi in počutju v kabini prehitela tudi pemiumski Q2, da o ostalih cenejših trdoplastičnih “sivih miškah” niti ne govorimo…

 
Tudi z daljšim dosegom
Izključno hibrid