Predstavitve

Zapeljivost oblike

Audi A7 Sportback: slovenska predstavitev

Redko se je zgodilo, da je kakšen novodoben velikoserijski Audi obikovno izstopal iz družine. Pred časom so nam obljubili, da se bo to v prihodnosti spremenilo, zaenkrat pa je A7 Sportback v mojih očeh brez dvoma tisti, pri katerem lahko izdahnem kakšen “Aaaaah!” na račun privlačnih linij.

Od vsakega nekaj

Audi A7 Sportback (7)Za A7 Sportback pri znamki pravijo, da v sebi združuje prednosti kar treh karoserijskih različic – oblikovanje kupeja, prostornost limuzine in prilagodljivost karavana. Ob vsem naštetem vsaj v mojih očeh najbolj izstopa elegantna oblika s športnimi elementi, velikimi površinami in ostrimi robovi, zaradi katerih se za njim obrača marsikateri mimoidoči. V primerjavi s prvo generacijo, ki je prišla na trg leta 2010, je sicer praktično enakih zunanjih dimenzij, a nekoliko spremenjenih proporcev, saj ima malo daljšo medosno razdaljo (+12 mm) in več prostora v prtljažniku.

Glede na to, da Audi izpostavlja tako tehniko kot tudi oblikovanje svetlobnih elementov, so se posebej potrudili tudi pri Sportbacku. Na prednjem delu s širšo in nižje nameščeno masko so na voljo tri različice žarometov, od serijskih v tehniki LED, do HD matričnih žarometov v tehniki LED z dinamičnima smernikoma ali najbolj ekstravagantnih, ki združujejo tehniko LED in lasersko tehniko. Slednje od blizu najlažje prepoznate po modrem elementu v žarometu, od daleč pa po izjemnem dosegu dolgega svetlobnega snopa. Zadnje luči v tehniki LED so na vsaki strani razdeljene v 13 segmentov, preko celotnega zoženega zadka pa jih povezuje svetlobna linija, zaradi katere je model zelo prepoznaven.

Tehnika A8 v štirivratnem kupeju

Prvi del tokratnega nabora informacij o drugi generaciji modela A7 Sportback se v veliki meri povezuje z zapisi o zastavonoši znamke A8, ki smo ga pred kratkim spoznali od blizu v okviru slovenske predstavitve. Tudi A7 Sportback je namreč opremljen z 48-voltnim električnim omrežjem in blago hibridizacijo z jermenskim zagonskim alternatorjem, kar povečuje učinkovitost nameščenih motorjev z notranjim zgorevanjem. V praksi to med drugim pomeni, da omogoča do 40 sekund brezemisijskega jadranja pri hitrostih med 55 in 160 km/h ter delovanje sistema start-stop že od hitrosti 22 km/h.

Audi A7 Sportback (18)Za začetek bosta kupcem na voljo dva trilitrska šestvaljna agregata, bencinski 3.0 TFSI (v modelu 55 TFSI quattro) razvije 250 kW moči in 500 Nm navora, dizelski 3.0 TDI (v modelu 50 TDI quattro) pa 210 kW in 620 Nm navora. Oba dopolnjujeta samodejna menjalnika, bencinskega 7-stropenjski S-tronic, dizelskega pa 8-stopenjski tiptronic. Kasneje bodo ponudbo razširili še drugi štiri- in šestvaljni agregati, ki jih bodo pri znamki uvajali postopoma.

Kaj dosti razlik ne boste našli niti, ko je govora o ostalih tehničnih značilnostih A7 Sportback v primerjavi z A8. Ko na primer govorimo o podvozju, je to pri večjem A8 le še nekoliko bolj napredno, z več poudarka na razvajanju potnikov na zadnjih sedežih, medtem ko serijsko, udobno nastavljeno podvozje A7 Sportback lahko zahtevnejši uporabniki nadgradijo z opcijskim športnim, ki je ob čvrstejših nastavitvah tudi približno 10 mm bližje podlagi. Za doplačilo so med drugim na voljo prilagodljivo zračno vzmetenje z uravnavanjem blaženja, dinamično štirikolesno krmiljenje ali nadgradnja štirikolesnega pogona quattro s športnim diferencialom. Izbira katere izmed naštetih možnosti (ki jih je seveda več, kot sem jih naštela) se na koncu, z uporabo izbirnika prednastavljenih voznih načinov Drive Select, lahko odraža na zelo različnih izkušnjah vožnje.


A7 v številkah – dolžina: 4.969 mm, širina: 1.908 mm, višina: 1.422 mm, medosna razdalja: 2.926 mm, prostornina prtljažnika: 535-1.390 litrov.


Enako velja za infozabavni sistem z dvema zaslonoma in naprednim vmesnikom za upravljanje MMI s povratnim odzivom na dotik uporabnika – A7 Sportback ponuja celoten razpoložljiv nabor informacij in načinov povezovanja, kot to velja A8, le da gre na tem področju zaradi neprestanih posodobitev in izboljšav programske opreme za nenehno evolucijo, ne glede na model.

Podobnosti z A8 se nadaljujejo še, ko je govora o asistenčnih sistemih. V osnovi gre za do 39 različnih naprednih pomagal, ki so vsebinsko združena v obsežnejše pakete za pomoč pri parkiranju, mestno vožnjo ali daljše poti. Na ceniku je lepo videti, da jih je kar nekaj že vključenih v deželno opremo, torej ne bo treba doplačati za prav vsako malenkost. Njihovo delovanje je pogojeno s podatki tipal, ki zaznavajo okolje – laserski čitalnik, en radar dolgega in štirje srednjega dosega, sprednja kamera in 360-stopinjske kamere za prikaz okolice ob ter za vozilom ter kopica ultrazvočnih tipal ustvarjajo mrežo varnosti in udobja potnikov.

Audi A7 Sportback

Natančnejše podatke o paketu opreme in cenah modelov A7 Sportback, ki so na voljo od 81.550 evrov dalje, najdete v ceniku na tej povezavi.

Besedilo in foto: Urška Radolović. Slike: Audi.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Zapeljivost oblike"


ban
1 leto 1 mesec nazaj

zelo lep avto

1 leto 1 mesec nazaj

dober avto, vendar mi oblika ni všeč, stvar okusa seveda, da ne omenjam cene

a4
1 leto 1 mesec nazaj

grd avto. je pa končno malo drugačen audi kot smo jih vajeni

 
Drugi poskus
Nova paradigma

Več vsebin

Novice

Audijev koncept TT Offroad napoveduje novi Q4

Novice

Družinska nesoglasja na relaciji Audi-Porsche

Novice

Trivaljnik za Audija A1 in A3

Testi

Audi A3 2.0 TDI Ambition – Kraljeva vrnitev

Novice

Prvi oblikovni detajli prihajajočega Volkswagna Arteon

Novice

Stinger je Kiin novi paradni konj