Poraba 5,5/12,9/8,1 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 31.990 (brez upoštevanja aktualnega popusta v višini 3.000 €) eur
Plusi
 • motor (kultiviranost, prožnost)
 • udobje pretikanja menjalnika
 • opremljenost (Black Edition)
 • poraba goriva (upoštevaje paket avta)
 • prostornost spredaj
Minusi
 • obotavljanje menjalnika pri speljevanju
 • aktivni tempomat deluje samo med 50 km/h (pogojno 40 km/h) in 160 km/h
 • start&stop sistem aktiven samo z vklopljenimi zavorami

Strategija avtomobilskih proizvajalcev, da spodbudijo prodajo modelov v njihovem sklepnem delu življenja z bogatejšo opremo, marsikoga spravi v dvom: izbrati obstoječi bogato opremljen model ali morda počakati na popolnoma nov. V drugem primeru se pojavi dilema bodisi plačati več za podobno opremljen primerek, bodisi se za enak denar zadovoljiti z manj dodatki. No, jaz vam ponujam še tretjo možnost. Test.

Javna skrivnost je, da je aktualni Renault Kadjar v sklepnem delu svojega življenja. Žlahtno delujoč in dejansko trenutno najbogatejše založen paket opreme Black Edition je zato na nek način zadnji vzdihljaj odhajajočega modela. Osebno sem mnenja, da kupci poudarjeno bogato založenih različic modelov v odhajanju dejansko iščejo v svojem nakupu prav to – zelo bogato opremljen avtomobil. Ko sem pogledal na nakup Kadjara Black Edition s te perspektive, sem prišel do ideje. Namesto postaviti ga ob bok njegovemu nasledniku ali direktnim tekmecem, vidim kar nekaj smisla v primerjavi izjemno opremljenega Kadjara z njegovim večjim bratom, Koleosom.

Več tisoč evrov globoka luknja

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_15Ne tako zelo daleč nazaj sem namreč imel namreč na testu Koleos z opremo Initiale Paris. Ja, vem, kaj boste rekli. To sta dva povsem različna modela, med cenama obeh pa zeva tudi več tisoč evrov globoka luknja. Ampak potrpite z mano, saj tistih nekaj tisoč evrov razlike pomeni tudi bistveno več avta, ki je povrh vsega tudi še nekaj bolje opremljen kot najbolje založen Kadjar.

Razred večji

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_05Prva in (če odmislim že omenjeno ceno) daleč najbolj očitna razlika med tokratnima »tekmecema« je nedvomno v skupni dolžini obeh. Medtem ko je Kadjar od Koleosa krajši za konkretnih 22,4 centimetra, znaša razlika v širini komaj opaznih sedem milimetrov. No, je pa zato v višino in pri medosjih obeh razlika očitna. Kadjar je namreč nižji za kar 63 milimetrov, njegova medosna razdalja pa meri 5,8 centimetra manj kot pri Kolesosu. Vse to se jasno najbolj odraža v notranjosti obeh. Četudi premore Kadjar več kot dovolj prostora za spodoben prevoz štirih odraslih (pogojno tudi pet), ni dvoma, da se s prostorsko razkošnostjo Koleos uvršča razred višje.

Zasilen približek realnosti

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_20Black Edition paket prinese Kadjaru v kabino obilico črnega usnja in alkantare. Oblikovalci so poskušali razbiti monotonost izrazito temnega ambienta z bakreno-rjavimi elementi, kot so šivi na sedežih in oblogah vrat. Vse skupaj poskrbi za enega bolj žlahtnih vtisov kokpita v športnem terencu tega razreda. Se mi pa zdi, da vseeno stopa v senci žlahtnosti popolnoma z usnjem prevlečenih sedežev v Koleosu Initiale Paris. Medtem ko se je v Kadjaru Black Edition kupec »prisiljen« zadovoljiti z eno in edino opcijo črnine, ima v Kolesu kupec možnost izbirati med črnim in svetlo bež usnjem. Sam sem pristaš svetlih kabin, zato ni nič čudnega, da mi je najljubša od opcij Koleosova svetla. Tudi zasilen približek realnosti, računalniški render v konfiguratorju na uradni spletni strani, prikaže Koleosa v primeru svetlega odtenka, vsaj v mojih očeh, kot najbolj žlahtnega in prefinjenega med tremi izbirami.

Vsaj veš, zakaj je tako

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_17Razredno razhajanje med obema se ponovi tudi med vožnjo. Vzmetenje Koleosa je nastavljeno mehkeje kot Kadjarovo, kar pride do izraza tudi z 19-palčno obutvijo enega in drugega. Kadjar Black Edition se na všečno oblikovanih in v kombinacijo črnega in bakreno-rjavega odtenka odetih lakiranih kolesih pelje vsekakor bolj togo kot Koleos, a bi pretiraval, če bi ga umestil med neudobne športne terence. Nedvomno nudi tudi nekaj več neposrednosti in odzivnosti podvozja kot mehkejši Koleos – če vam je to všeč, potem je Kadjar vsekakor primernejši za vas kot njegov večji brat. Če pa, podobno kot jaz, cenite predvsem nenapornost in spokojnost poudarjeno udobne vožnje, potem je Koleos preprosto boljša izbira. Pri tem moram izpostaviti, da je po mehaniki podvozja Kadjar sicer res bolj čvrste narave, a sta oba daleč od razrednih prvakov, ko je govora o dinamiki v vožnji. No, ja, v Koleosu vsaj veš, zakaj je temu tako.

Lahko ga le toplo priporočim

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_12Na prvo žogo malo presenetljivo, glede na gonjo proti dizlom, ki je značilna za današnji avtomobilski svet, pa sploh ne. Kadjar Black Edition je dobavljiv izključno z 1,3-litrskim TCe agregatom in EDC menjalnikom. Z njim in njegovimi 160 KM ter 260 Nm navora je srednje velik športni terenec dobro motoriziran. Sam sem cenil tudi njegovo kultiviranost teka, med vožnjo z njim pa nisem nikoli čutil potrebe po več. Pod črto me je nanj pripet menjalnik EDC ravno tako prepričal z udobnim pretikanjem in ravno pravšnjim zanašanjem na motorni navor, malo manj pa z obotavljanjem pri speljevanju. In če si v Koleosu še kakšno leto ali dve nazaj nismo mogli predstavljali, da bi ga lahko gnal tako prostorninsko majhen bencinski motor, kot je 1.3 TCe, so Francozi ponudili zdaj tudi tega. In če dvomite, da je kolos (kakršen je Koleos) z njim primerno motoriziran, lahko takoj nehate. Kot sem ugotovil v zapisu testa, malega turbobencinarja res ne razganja od pogonske sile, a se vseeno zelo lepo poda umirjenemu značaju Koleosa. Iz tega razloga ga lahko vsakomur, ki je vsaj malo premišljeval o njem, le toplo priporočim.

Dva zelo različna avta

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_19Četudi od istega proizvajalca in s podobno tehniko ter mehaniko, delujeta Kadjar in Koleos še vedno kot dva zelo različna avta. Eden manjši zunaj, a vseeno dovolj prostoren v kabini ter okretnejši na cesti, drugi pa večji, udobnejši in v kombinaciji z opremo Initiale Paris vsesplošno prestižnejši in žlahtnejši. Nobenega dvoma ni, da žlahtnost in velikost razreda višje nekaj staneta. Primerjava cen, pridobljenih s konfiguratorjem, razkrije 4.910 evrov prednosti Kadjara. Ko v računici upoštevam še aktualni prodajni akciji obeh, se ta naskok zmanjša na 4.610 evrov. S tem je Koleos približno 15 odstotkov dražji od Kadjara.

Relativna razlika v kontekstu absolutnih cen

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_27Je pa treba postaviti to relativno razliko v kontekst absolutnih cen. Z upoštevanim aktualnim popustom je Kadjar Black Edition cenjen na slabih 29.000 evrov, Koleos 1.3 TCe Initiale Paris pa na 33.600 evrov. Osebno s tem dojemam Kadjar Black Edition kot enega dražjih med tekmeci. Koleos 1.3 TCe Initiale Paris se mi zdi na drugi strani, predvsem zaradi njegove izredno bogate serijske opremljenosti, eden cenovno ugodnejših med podobnimi. Kombinacija tega strogo subjektivnega dojemanja cenovne umeščenosti enega in drugega, moje vsesplošno večje navdušenosti nad večjimi avtomobili in nenazadnje tudi večje navdušenosti nad Koleosom Initiale Paris kot takšnim, pomeni, da bi sam vsekakor poiskal način, kako prežvečiti cenovni preskok do slednjega.

Tudi v redu

Renault_Kadjar_13TCe_BlackEdit_26Ne pozabimo: z nakupom avta se za več let zavežemo uporabi enemu izdelku. Če veš, da si v nakup nekega izdelka »prisiljen«, ker je to največ, kar si lahko privoščiš, potem v njegovi uporabi ne boš nikoli tako užival, kot če bi si lahko privoščil svojo sanjsko izbiro. Na podlagi zgornjega primera bi to pomenilo, da če je Koleos Initiale Paris finančno nedosegljiv, srce pa ne poskoči niti ob sicer zelo dobrem in tudi kar žlahtno opremljenem (a tudi že malo osivelem) Kadjaru Black Edition, raje ne izberite nobenega. Morda počakajte, da se nabere še tistih nekaj tisoč evrov in kupite avtomobil, ki vam bo zares všeč. Če to pomeni, da boste kupili nov družinski avto čez leto ali dve, morda celo čisto novi Kadjar, bo to prav tako v redu. Zdi se mi pomembno, da ne precenimo svojih (finančnih) zmožnosti in kupimo nekaj, kar nam je resnično všeč. Vse ostalo je, vsaj zame, metanje težko prigaranega denarja skozi okno.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kultiviran in več kot dovolj zmogljiv. Če odmislim obotavljanje menjalnika EDC ob speljevanju, predstavlja tudi ta dobro opcijo za Kadjara 1.3 TCe 160.
  9
 • Notranjost
  Monotonost obilice črnega usnja in črne alkantare se trudijo poživiti bakreno-rjavi vključki.Brez strešnega okna dovolj prostoren tudi v drugi vrsti. Pohvalno je upravljanje klimatsko-grelne naprave ločene od osrednjega zaslona večopravilnega sistema.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Black Edition deluje kot zadnji poskus prepričati v nakup aktualne generacije Kadjara, ki se počasi poslavlja iz prodajnih salonov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Pod črto lahko Kadjar označim kot družinam prijeten in dovolj udoben voz, brez pravih dinamičnih ambicij.
  7
 • Gospodarnost
  Veliko denarja, a tudi veliko avta za odšteti denar.
  7
 • Zmogljivost
  Moči in navora bo dovolj za spodobno mobilizacijo celo polno naloženega Kadjara. Ko bo prazen, pa bo z ustrezno naravnanim voznikom lahko tudi med najhitrejšimi na (ravni) cesti.
  7
 • Sklep
  Aktualni paket opreme Black Edition je eden zadnjih poskusov narediti že rahlo osiveli Kadjar bolj zanimiv in privlačen.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.290 (brez upoštevanja aktualnega popusta v višini 3.000 €)
cena testnega vozila (€) 31.990 (brez upoštevanja aktualnega popusta v višini 3.000 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.449 × 1.836 × 1.604
dovoljena masa vozila (kg) 1.880
emisija CO2 (g/km) 142 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.332
masa praznega vozila (kg) 1.407
medosna razdalja (mm) 2.647
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 117 (160) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 31.290 (brez upoštevanja aktualnega popusta v višini 3.000 €)
pnevmatike 225/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5/12,9/8,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 472-1.478
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Dvom"


chad
22 dni 12 ur nazaj

To vzameš 116KM dizla za 21k in to je to, nimaš kej razmišljat za tako klaso avta. Al pa benzarja še mal ceneje, če ti bencin bolj diši

mrtwelvetrees
25 dni 17 ur nazaj

Ta model avta ima že brado, je že čas da ga upokojijo.

25 dni 13 ur nazaj

Je v razvoju že nova generacija.

 
O objektivnosti in subjektivnosti
Enak, a vendar drugačen