Poraba 6,7/10,5/8,5 l/100km Največja hitrost 222 km/h Cena 35.260 eur
Plusi
 • žarometa IntelliLux LED
 • zvočna zatesnjenost kabine
 • ergonomija sedenja spredaj
 • stabilna in zanesljiva lega
Minusi
 • prostor za glavo zadaj
 • udobje vožnje (pri počasnejši vožnji)
 • zunanje desno ogledalo se ne zatemni samodejno
 • neenakomernost razvoja pogonske sile pri hladnem motorju
 • odzivnost samodejnega vklopa žarometov (vožnja skozi predor)

Razmeroma enostavno je z vsemi danes poznanimi avtomobilskimi dodatki napolniti avto. Dosti težje je vse te elemente povezati v izvrstno delujočo celoto, katere skupek je dejansko večji kot seštevek samih elementov. Nekaj podobnega se dogaja s svežo Opel Insignio. Test

Insignia lovi kupce v avtomobilskem razredu, kjer je konkurenca huda, boj neizprosen, tekmeci pa praviloma izredno dovršeni. Praktično med njimi tudi ni več takšnega, ki v spisku dodatkov ne bi ponujal bogatega nabora dodatkov za doplačilo. Ker so Nemci že leta nazaj ugotovili, da marsikaterega kupca v prodajne salone privabi raznolikost in obsežnost ponudbe, so ponovili strategijo tudi v kombinaciji z novinko. Nabor pogonskih sklopov je že zdaj velik in še razširili ga bodo. Spisek dodatne opreme je dolg, na njem se pa najde tudi nekaj postavk, ki vse intenzivneje »kapljajo« iz najvišjih avtomobilskih razredov v nižje.

Zelo blizu

Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_13Insignia je s pametno uporabo boljših jekel in napredne konstrukcije shujšala za konkretnih 175 kilogramov. Tehnična pomembnost tega dosežka je še toliko večja, ko upoštevamo, da je mersko v primerjavi s predhodnico zrasla in meri dolžino že 4.897 milimetrov, kar je že zelo blizu meje petih metrov. In čeprav sta pri tem skoraj dva metra »porabljena« za previse preko koles, ostane še vedno dobrega 2,8 metra medosja. Te so inženirji radodarno razdelili v kolenski prostor spredaj in zadaj, kjer se ga ne bi sramovali niti nekateri predstavniki razreda večjih modelov. Očitno so imeli oblikovalci nalogo narediti Insignio kar se da elegantno in mogočno. Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_16To jim je, vsaj v mojih očeh, razmeroma dobro uspelo z nizko, razpotegnjeno in že skoraj kupejevsko silhueto. Žal je ta s seboj prinesla tudi eno zamero. Ob obilnosti prostora okoli potnikov v dolžino in širino se zatakne pri višinskem prostoru za glave zadaj, kjer sam ne morem sedeti povsem vzravnano.

Spredaj v kabini …

Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_07… je Insignia značilno oplovska, z dobro ergonomijo sedenja in iz predhodnice poznanimi merilniki. Pozdravljam nadomestitev površin, občutljivih na dotik, za nastavljanje temperature s klasičnima gumboma. Kaže pa, da so tudi sami obupali nad ob prenovi predhodnice tako opevanem sistemu upravljanja multimedijskega IntelliLinka s sredinsko nameščeno površino, občutljivo na večprstni dotik. Današnja različica IntelliLinka se namreč opira na nekaj tipk in vrtljiv gumb za glasnost pod zaslonom, glavnino vnosov pa je treba izvesti z »božanjem« zaslona vrh armaturne plošče. Pri tem mu v plus štejem, podobno kot v sveži Astri, da je eden bolj »odpornih« na packe prstnih odtisov.

IntelliLux LED 2.0

Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_22Astro z novo Insignio povezuje še ena Oplova posebnost, IntelliLux LED matrična žarometa. Dve leti tehničnega napredka in avtomobilski razred višje sta dva bistvena razloga, da ima Insignia v primerjavi z Astro še boljšo izpeljanko matričnih LED žarometov. Bistvena razlika glede na Astro je podvojitev števila izvorov svetlobe z Astrinih 16 na Insigniinih 32.

Astrin prosto-reflektorski sistem se je umaknil projektorskemu s po dvema sklopoma zbirnih leč na žaromet v Insignii. Odraz tega je v primerjavi z Astro bolj homogena razporeditev dolgega snopa, ki se odraža tudi v rahlo zveznejšem in natančnejšemu aktivnemu krmiljenju »senčenja« snopa. Kljub temu pa še vedno drži, da, predvidoma iz varnostnih razlogov, nezasenčen snop ne sveti tako »blizu« ostalih vozil v prometu, kot prikazuje Opel v reklamnem materialu.

Čvrsto

Da ima Opel z Insignio dokaj športno-dinamične ambicije, se kaže v nastavitvi njenega podvozja. Vzmetenje je namreč nastavljen bolj na čvrsto stran udobja, kar je občutiti predvsem pri počasnejši vožnji na slabše vzdrževanih cestah, kjer je prenos tresljajev večji, kot bi si želel sam. V plus ji štejem, da je pri večjih hitrostih udobje vožnje na visoki ravni, četudi v nobenem primeru ne morem govoriti o posebej povratno-povednem volanu.

Trenutno srednja bencinska opcija

Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_25Še ena novost v Insignii je 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik. V testnem primerku se je sukala glavna gred 122-kilovatne izpeljanke, trenutno srednje opcije v njenem bencinskem naboru motorizacij. Nazivnih 250 Nm navora, na voljo v širokem območju motornih vrtljajev, na papirju obljublja veliko in tudi v praksi dostavi. Pri tem se je treba samo zavedati, da njihov nastop ni eksploziven, ampak umirjeno suveren. Cenim, da se zmore brez nerganja zavrteti tudi do rdečega polja, a mu daleč najbolj ustreza območje od prostega teka do približno 4.500 vrt/min.

Rahlo presenetljiv je pri hladnem motorju nekoliko nekultiviran in mestoma obotavljajoč razvoj pogonske sile turboštirivaljnika. Kot da uvodnih nekaj minut delovanja njegovi elementi niso najbolje medsebojno usklajeni. Na srečo se zadeva z dosegom delovne temperature motorja normalizira.

Rdeča nit

Opel_Insignia_GS_15_Turbo_165_30Če odštejem matrična IntelliLux LED žarometa, ki sta v mojih očeh dejansko najsvetlejši točki sveže Insignie, je rdeča nit velikega Opla zapisana v naslovu članka. Insignia je povsod zelo dobra, a, z izjemo žarometov, nikjer zares izjemna. Če bi to ugotovil recimo ob njeni predhodnici ob zaključku nastopa na trgu, ne bi bilo nič pretresljivega. Nekoliko drugače je, da to ugotovim čisto na začetku življenjske poti. Če me že zdaj, ko naj bi bila na vrhuncu svojih »moči«, ni uspela zares fascinirati, me najbrž nikoli ne bo. Po drugi strani pa je morda ravno v splošnem soliden nastop tisti, ki prepriča njene kupce.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Trenutno srednja bencinska opcija v Insignii prepriča s kultiviranim in tihim tekom. Zmoti neenakomerno razvijanje motorne moči pri hladnem motorju. Na srečo se ta normalizira ob dosegu delovne temperature. Glede na identični nazivni navor menim, da bi z umirjenim značajem Insignie dobro shajal tudi vstopni 140-»konjski« 1.5 Turbo.
  9
 • Notranjost
  Značilno oplovska, vključno z dobro ergonomijo sedenja spredaj. Radodarno založena z vzdolžnimi in širinskimi centimetri. Zmoti omejenost višinskih centimetrov za glave zadaj. Vgrajeni materiali in končna obdelava so na visoki ravni. Dobra zvočna zatesnjenost.
  9
 • Opremljenost
  Kombinacija srednje bogato založenega paketa opreme in dobrih deset evrskih tisočakov doplačil je poskrbela za praktično popolno založenost testnega primerka z opremo. Če kaj, potem matrične žaromete IntelliLux LED Insignia preprosto mora imeti.
  10
 • Vozne lastnosti
  Opel želi prepričati drugače, a mene je Insignia s stališča vozne dinamike in zabavnosti pustila ravnodušnega. Zgolj bolj togo nastavljeno podvozje ni avtomatično tudi športno in zabavno.
  7
 • Gospodarnost
  35.000 evrov za tako opremljen avto je kar dobra kupčija. Podobno opremljeni in motorizirani tekmeci so namreč bližje štiridesetici.
  7
 • Zmogljivost
  V mojih očeh se značaju Insignie lepo poda dokaj umirjen in zadržan značaj turbobencinarja. Glede na identični navor 250 Nm bi, če mene vprašate, zadoščal tudi vstopni 1.5 Turbo s 140 »konji«.
  9
 • Sklep
  Na praktično vseh področjih zelo dober avto, ki pa, z izjemo žarometov IntelliLux LED, nikjer ne izstopa.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.000
cena testnega vozila (€) 35.260
dolžina × širina × višina (mm) 4.897 × 1.863 × 1.455
dovoljena masa vozila (kg) 2.085
emisija CO2 (g/km) 136
gibna prostornina (cm3) 1.490
kompresija (1:) 10,1
masa praznega vozila (kg) 1.412
medosna razdalja (mm) 2.829
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 222
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 122 (165) pri 5.600
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 2.000-4.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,7
pnevmatike 245/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7/10,5/8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,3/5,2/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 61
prostornina prtljažnika (l) 490 - 1.450
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,0 × 81,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Povsod dobra, a ne izjemna"


2 leta 5 meseci nazaj

imel sem priliko peljat ta avto in ko sem se usedel vanj je bil prvi vtis kar soliden, vendar samo po kakem kilometru vožnje pa kar nekaj škripanja v armaturki in pa še mnogo ostalih čričkov v notranjosti, fotr ima talismana in sicer 1.6 edc dizel , s 160 konji, avto je mnogo tišji v notranjosti in veliko lepše se pelje, cena je pa tu nekje

chad
2 leta 7 meseci nazaj

Limuzina je ok, karavan je v bistvu grd kot da je za avstralski trg narejen. Znotraj je ok, so pa iz nekega razloga opazne hyundaieve poteze okoli srednjega zaslona.

frgo
2 leta 7 meseci nazaj

To bo definitivno oplov avto z najkrajšo življensko dobo. Še preden so jo začeli prodajati je peugeot že razmišljal kako jo bodo ukinili…

2 leta 7 meseci nazaj

Zakaj pa bi (do konca življenjske dobe tega avta) plačevali licenčnino američanom? Če se ne motim, bodo še letos francozi predstavili novo 508-ko, tako da najbrž sploh ne bo facelifta Insignie, ampak kar nova generacija na osnovi 508-ke.

Ivan36
2 leta 7 meseci nazaj

Jih pa na naših cestah ni veliko še ? Ravno v petek srečal na AC LJ KP eno karavan verzijo teh 5 in 4 vratnih pa sploh še ne, pa se tedensko peljem v LJ.

emozul
2 leta 7 meseci nazaj

Se popolnoma strinjam, kar je napisano. Definitivno bi raje izbral kaj drugega, je pa ostalo dražje. Edino kar prepriča je cena.

 
Feniks iz pepela
Mala gejša