Testi

Ford C-MAX 1.0 EcoBoost Titanium – Ni vse v velikosti

Poraba 8,2 l/100km Največja hitrost 186 km/h Cena 23.560 eur
Plusi
 • podvozje
 • menjalnik
 • prožnost motorja
 • zvočna izolacija
Minusi
 • poraba
 • cena

Tetrapak mleka zna biti v C-MAXu pogosteje prevažana dobrina, čeprav sem ga sam raje najprej obtežil z mizami iz bližnjega trgovskega centra. A motor, ki premika ta družinski avto, ima celo malenkost manj prostornine. Že dalj časa je bil 1.0 EcoBoost na mojem spisku testnih želja in tokrat sem se uspel prepričati – ni vse v velikosti.

Mednarodni motor leta

Ni kaj, turbinsko polnjeni motorji rastejo kot gobe po dežju. Gorenjcem nam je to pisano na kožo – prodajajo se po primerljivih cenah kot njihovi enakovredni atmosferski bratje, hkrati pa ob registraciji pridemo ceneje skozi. Še posebej te čase, ko vlada draži cestnino sorazmerno s prostornino motorja. Čeprav je tu že vprašanje, koliko je taka klasifikacija sploh smiselna.

Skrbelo me je, kako se obnese trivaljnik v skoraj tono in pol težkem vozilu. Litrski motor nesporno spada v Fiesto, že B-MAX ima nekaj več težav z njim – predvsem večjo porabo. Naš C-MAX pa na tem področju le še nadaljuje zgodbo. Očitno mit o večjem motorju in manjši porabi še vedno drži. Na gorenjsko žalost.

Si pa laskavi naziv (že drugo leto zapored) vsekakor zasluži predvsem zaradi zmogljivosti in prožnosti. Po nakupu miz sva se odpravila še na kratek izlet po bližnji okolici. Vsi klanci in doline pa tudi strmi vzponi niso izdali, da se v prtljažniku skriva še dodatna teža. Dinamično športna vožnja je ostala njegova prvinska vrlina tudi ob polno obremenjeni klimatizaciji, saj sva se naokrog podila ravno v času, ko nas je napadel vročinski val. Vsekakor se ovinki bolj bojijo njega, kot on njih.

Če je prvi test odlično prestal, mu seveda ne uide še stroga otroška presoja. Pomembna je enostavna povezljivost telefona z Bluetoothom za hitro predvajanje pravljic. V drugi fazi je pomembno tudi dobro ozvočenje in še bolj – tesnjenje kabine. Motor pač ne sme pokvariti romantičnega vzdušja Pepelke na plesu. In ga ne. Le mirno prede, ne glede na pot – naj bo to avtocesta ali vaška razpotja, medtem ko otroci že sladko spijo.

Brez navodil ne gre

Res da ni prostoren kot S-MAX, s katerim sva pred časom krotila slovenske ceste, a ni zato nič manj atraktiven. Notranjost je prav simpatično oblikovana in bogato opremljena s številom gumbov, ki mu jih lahko zavida tudi Nasin Space Shuttle. Z dodatno prednostjo – v izbran parkirni prostor se parkira kar sam. No, skoraj sam – kot Focus. Iz zabave sem to polavtomatsko parkiranje večkrat demonstriral in ustrašil mimovozeče, ko sem pritisnil na plin in si (v zaigranem strahu) z obema rokama pokril oči.

Bolj kot pri parkiranju, sem se spotil pri večanju prtljažnega prostora. Tovor je običajno vedno 3 cm daljši, kot imaš trenutno na voljo prostora. C-MAX s tem načeloma nima problema, saj se brez večjih naporov prelevi iz družinskega v skoraj pravo transportno vozilo. Zadnja klop so pravzaprav trije ločeni sedeži, ki jim, kot v S-MAXu, lahko spreminjaš naklon ali lego. A brez večjih naporov gre le, ko dobro prebereš navodila. Prej ti (vsaj meni) nekako ne šine v glavo, kako bi te sedeže odstranil. Po petih minutah sem le po moško, stežka priznal poraz in ugotovil, da jih je moč odstraniti le pod kotom 45 stopinj.

Nakupovalni voziček

Dobrih 15 let nazaj sem se prevažal s trivaljnim Daihatsujem in pogledoval proti Gtti – turbo pihalni različici s 100 konjiči pod pokrovom. Danes se spet pojavljajo kot eni zanimivejših motorjev v paleti ponudbe. Nekaterim uspe, drugim malo manj.

Litrski EcoBoost je vsekakor začetek zgodbe o uspehu, čeprav jih pesti enak problem, kot leta nazaj – poraba. Turbina prinese poskočnost ne samo na cesti, ampak tudi pri merilniku porabe. Le pri umirjeni podeželski vožnji se mi je nekako uspelo približati 5 litrom na 100 km. Vsakdanja vožnja pa je povsem druga pesem. Po zmogljivosti bi ga lahko primerjal z dražjim dizelskim bratom. Tistih 1.500 € razlike pa načeloma pri povprečju 3 litre prihranka na prevoženih 100 km* hitro dobimo nazaj. A pod pokrovom ni bencinar.

Več o Fordu C-MAX na uradni strani.

Tekst in foto: Pete

* Razlike v porabi sem dobil na slovenski strani za sledenje in primerjanje porabe.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motor s turbo pihalom vsekakor prepriča, še posebej v harmoniji s pravim menjalnikom. Super.
  9
 • Notranjost
  Čeprav majhen, presenetljivo udoben in prostoren. Preseneti z drobnimi detajli, pa tudi s kopico gumbov, ki se na voljo vsepovsod. Kakšen downsizing bi koristil tudi na tem področju.
  8
 • Opremljenost
  Za to ceno bi pričakoval še GPS ali vsaj malo večji ekran. Kljub temu ni podhranjen in je na voljo cel kup drugih dobrot - testni celo s samodejnim parkiranjem.
  8
 • Vozne lastnosti
  Celotna enoprostorska Fordova flota se obnaša kot karavansko naravnana vozila. Nekaj, kar pogrešam drugje, in kar ti včasih da malo preveč korajže v ovinkih.
  9
 • Gospodarnost
  Ne morem mimo porabe - le z resno varčno naravnano vožnjo mi je uspelo priti do nizke porabe. Kar med drugim tudi pomeni avtocestno vožnjo na 110 km/h. TSI je tukaj močna konkurenca.
  7
 • Zmogljivost
  Nisem presenečen nad tem, koliko zmore litrski mlinček, me je pa presenetil, koliko zmore v C-MAXu. Več kot dovolj za ... za kadarkoli.
  8
 • Sklep
  Družinski prijatelj ali zlorabljen poslovni transportni partner - C-MAX se dobro znajde povsod. Z zmogljivim motorčkom upravljaš z udobne pozicije, sovoznik pa ne bere načrta ceste, pač pa navodila o uporabi.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 23.560
dolžina × širina × višina (mm) 4380 x 1858 x 1626
dovoljena masa vozila (kg) 1900
emisija CO2 (g/km) 119
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 2-letno jamstvo pomoči na cesti
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1391
medosna razdalja (mm) 2648
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 186
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92 / 120 pri 5700
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1400-4000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom /
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 16740
pnevmatike 215/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4 / 4,6 / 5,2
pospešek 0-100 km/h (s) 12,2
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 432 / 1723
število valjev/ventilov 3 / 4
vrsta motorja bencinski
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi A3 Sportback 1.6 TDI S tronic Ambition – Boljši od Golfa?
Volkswagen Beetle Cabriolet 50’s 1.6 TDI – Retro veselje