Poraba 8,4 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 64.100 eur
Plusi
 • odlične vozne lastnosti
 • delovanje varnostno-asistenčnih sistemov
 • zanimiva zunanja oblika
 • bogati opremski dodatki ne zahtevajo pretiranega doplačila
 • izvrsten zvočni sistem Mark Levinson
 • sedežno udobje
 • občutek kakovosti v notranjosti
 • občutek za podrobnosti (npr. senzorski vklop stropnih lučk ob približanju z roko)
Minusi
 • glasnost bencinskega motorja ob priganjanju
 • ne najbolj prepričljive zmogljivosti
 • delovanje menjalnika
 • zapleteno upravljanje infozabavne enote preko sledilne ploščice
 • preveč umetno generiran zvok motorja preko zvočnikov v načinu Sport
 • neznanje slovenskega jezika

Ne, tokrat nikakor ne govorimo o kakšni bizarni živalski vrsti, niti o eni izmed slovenskih političnih strank ali celo o najnovejši hollywoodski ZF grozljivki, temveč o Lexusovem srednje velikem športnem terencu. Model NX, ki sicer od spredaj resda rahlo spominja na predatorja, namreč že štiri leta dodobra pleni pozornost z drzno avantgardnim videzom. S svojimi domiselnimi tehničnimi rešitvami, med katere spada vsekakor tudi hibridni pogonski sklop, preži na premijski plen, ki večinoma prihaja iz germanskih logov.

Resna alternativa

LEXUS NX 300h 13

Da imajo Japonci perfekcionizem zapisan v svojih genih, boste opazili v istem trenutku, ko boste obiskali kakšnega od njihovih prefinjeno urejenih vrtov (ali vsaj kakšno njihovo visokotehnološko »pametno« stranišče) ter se udeležili tradicionalnega obreda pitja čaja. Zato nikakor ne čudi, da je želel v tovrstnem duhu težnje k popolnosti tudi Eiji Toyoda, nekdanji prvi mož Toyote, pred natanko 35 leti ustvariti z znamko Alexis* najboljšo avtomobilsko znamko na zemeljski obli. Ter s tem doseči, da bi vozila Toyotine podznamke postala prava nočna mora za premijske avtomobilske proizvajalce. Kar jim je v dobršni meri še najbolj uspelo na ameriškem trgu.

Tako so tudi pred dobrimi štirimi leti, ko so končno ugotovili, da zgolj z modelom RX ne morejo več resno nastopati v svetu športno uporabnih križancev, želeli tudi s srednje velikim NX vsaj malce pokvariti razpoloženje pri bližnji (pretežno nemški) konkurenci. V razredu, kjer kraljuje sveta nemška trojica z modeli GLC, X3 in Q5, so kupcem ponudili malce bolj samosvojo vozniško izkušnjo, na kar nakazuje že dokaj futuristična, a obenem dovolj unikatna zunanja oblika.

LEXUS NX 300h 07Pozabite na kakršnokoli podobnost z bližnjim sorodstvom iz Toyotinih garaž (npr. tehnično sorodnim RAV4)! Lexusov »okretnež« (NX = nimble crossover) se namreč ponaša s precej bolj radikalno agresivnim zunanjim videzom z obilico ostrih karoserijskih robov, zaradi česar imaš občutek, da so ga njihovi oblikovalci ustvarjali s pomočjo ostrih katan. Ob kakšni malce bolj izstopajoči karoserijski barvi lahko na cesti deluje kot kopensko prevozno sredstvo kapitana Kirka. Aleluja, kakšno popestritev predstavlja Lexusova vesoljska ladja med falango Audijev in BMW-jev!

Lanskoletna kozmetična prenova je poskrbela za manjšo osvežitev z novima odbijačema ter rahlo preoblikovanimi žarometi, pri katerih si še daleč največjo pozornost zaslužijo tisti, ki se ponašajo z (opcijsko) matrično tehnologijo. Pa četudi, roko na srce, ne delujejo tako prefinjeno kot pri prej omenjenemu germanskemu »plemstvu«.

Toplo hladni občutki

Oblikovni futurizem, tolikanj značilen za Toyotino luksuzno podznamko, je obenem občuten tudi v notranjosti, kjer je zadnje kozmetično lepotičenje poskrbelo še za večji zaslon infozabavne enote (10,3-palčni), imenitnejše gumbe za nastavitev klime ter lepšo uro na sredini. Vendar pa, navkljub pregovornemu Toyotinemu iskanju popolnosti na vseh področjih, znajo biti občutki znotraj še vedno precej v stilu barvne kombinacije tokrat testiranega primerka (beri: toplo-hladni).

LEXUS NX 300h 15Pozitivno oceno si zaslužijo izjemno udobni sedeži ter občutek vsesplošne kakovosti, saj vse skupaj deluje izjemno čvrsto ter natančno (zgolj kot zanimivost: testni avto je imel za sabo že dobrih 25.000 km), da bi bil prav pošteno presenečen, če bi kdaj zaslišal kakšnega zablodelega črička. Okej, resda posamezni plastični elementi še vedno niso po uveljavljenih standardih, sedežno usnje pa je bližje tistemu v plebejski Toyoti (RAV4) kot pa v kakšnem aristokratskem Range Roverju (Velar), a deluje vse skupaj še vedno zelo imenitno. Še posebej ob kombinaciji izjemno bogatega opremskega paketa, ki ga zagotavlja linija F-Sport, kjer si prav posebno hvalnico zasluži izjemno blagozvočno Mark Levinsonovo ozvočenje, ob katerem se naježi koža tudi največjim avdio analfabetom. Vrhunsko!

LEXUS NX 300h 27Malce manj vrhunsko pa je moč oceniti upravljanje info-zabavne enote preko sledilne ploščice, ki spominja na računalniško miško. Tako se vam lahko kaj hitro zgodi že med povsem običajnim vnašanjem naslova v navigacijo, da boste tako opletali po cesti, kot da imate preveč maliganov v krvnem obtoku. Zadevščina namreč zahteva absolutno preveč pozornosti, konkurenca pa pozna precej bolj učinkovite rešitve! Nenazadnje bi lahko bilo tudi samo brskanje po menijih manj zmedeno (zakaj ne pozna slovenskega jezika?), grafika navigacije pa lepša in preglednejša. Zdi se, da so se Toyotini … pardon … Lexusovi strokovnjaki v želji po čim bolj popolnih rešitvah vsaj malce »zaciklali« in pričeli preveč zapletati. Škoda! In že zaradi tega si kar nekako ne predstavljam starejših voznikov za volanom NX-a, saj jih bo znalo spravljati v obup že povsem enostavno iskanje najljubše radijske postaje.

Lenobnost

A srednje velik Lexusov SUV naj bi svoje prave kvalitete še najbolj manifestiral skozi tehnično inovativnost, kjer si največjo pozornost zasluži hibridni pogonski sklop, zaradi katerega (še vedno) velja za dokaj unikatnega v tem avtomobilskem segmentu. Že poznana kombinacija 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja Atkinsonovih manir ter dveh elektromotorev (pri različici s 4×4 pogonom je eden pozicioniran nad zadnjo osjo) je sicer enaka kot pri Toyotinemu RAV4 Hybrid in razvije 197 »konjev« največje sistemske moči.

Vendar pa omenjeni pogonski sklop kaj hitro pokaže, da boste za njegovim volanom daleč najbolj uživali med umirjeno vožnjo, ko bo tudi pogled na trenutno porabo goriva razveselil voznikovo srce. Pa četudi bi njegovo izjemno uravnoteženo in ravno prav čvrsto podvozje (vrhunsko požiranje neravnin!) ter dovolj komunikativen volanski mehanizem dopuščalo tudi prenekatero cestno vragolijo.

LEXUS NX 300h 36

A ko si bo voznik zaželel malce bolj dinamičnih občutkov – ki jih, roko na srce, pričakuje pri dobrih 60 tisočakov vrednem vozilu – bo kaj kmalu ugotovil, da tovrstnemu pogonskemu sklopu (predvsem brezstopenjskemu menjalniku) kaj takega niti ne diši preveč. Podajanje moči je namreč precej zvezno, zaradi česar ne občutiš prav nobenega dramatičnega sunka v hrbet, vse skupaj pa deluje nekoliko lenobno (pa četudi potrebuje od 0 do 100 km/h dovolj solidnih 9,2 sekund). Obenem že ob malce bolj dinamični vožnji kabino napolni prav nič blagozvočno brenčanje bencinskega agregata, ki nehote spominja na podivjano kosilnico in prav nič ne sodi k osnovni filozofiji avtomobila. Še posebej nadležna zna biti tovrstna zvočna kulisa na kakšnem avtocestnem klancu, kjer že ob najvišji dovoljeni hitrosti v avtomobilu bobni kot v potniškem Airbusu med vzletom. Pa četudi se Lexusovci hvalijo, da so ob kozmetični prenovi znižali raven hrupa, tolikanj značilen za tovrstne menjalnike.

Malenkost več živahnosti sicer doprinese način Sport, ko se obenem merilnik uporabljene moči spremeni v merilnik vrtljajev, stopalka za plin postane odzivnejša, iz zvočnikov pa se sliši rahlo bizarno umetno brbotanje agregata Pri tem si lahko pomagamo tudi z ročnim pretikanjem menjalnika preko obvolanskih ročic, ki ponuja izbiro med šestimi elektronsko prednastavljenimi prestavami.

LEXUS NX 300h 23Kaj kmalu se zalotiš, da pričneš povsem podzavestno voziti precej bolj defenzivno kot običajno (tudi z vklopom funkcije EV, ki omogoča ob polnem NiMh akumulatorju povsem električno vožnjo okrog kilometra daleč pri najvišji hitrosti 50 km/h), ko te nagradi tudi poraba goriva. A naj mi oprostijo ekološki dušebrižniki in sovražniki »traktorskega« zvena, tokrat sem si vseeno zaželel, da bi pod motornim pokrovom ropotal kakšen navorsko bogat turbodizel, s katerim bi brez težav dosegel manjšo porabo od tokratne, ki se je ob priganjanjih približala tudi 10 litrom.

Ukročeni plenilec?

Pa saj NX tako ali tako ne nagovarja tistih osebkov, ki menijo, da so z nakupom prestižnejšega športno uporabnega križanca dobili tudi abonentsko vozovnico za vožnjo po levem avtocestnem pasu. Ne, Lexusov plenilec preži v osnovi na kupce, ki na vsak način iščejo drugačnost, uživajo v umirjeni vožnji ter si obenem želijo (statistično dokazano) tehnično odličen avto.

LEXUS NX 300h 02Hkrati ponuja precej resno alternativo v tem razredu vselej popularnim dizlom – in to še posebej v teh časih, ko slednje izganjajo iz mest kot Izraelci Palestince z zasedenih ozemelj. A kaj, ko tudi bližnja konkurenca ne čaka ravno križem rok ter že ponuja zanimive opcije (beri: MB GLC 350e, prihajajoči BMW X3 Plug-In Hybrid).

Tekst in foto: Urban Acman.

* ime »Alexis« so kasneje zaradi prevelike podobnosti z imenom lika iz serije »Dinastija« preimenovali v današnji »Lexus«.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani Toyotin hibridni pogonski sklop, ki ga sestavlja 2,5-litrski bencinski Atkinsonov agregat, dva elektromotorja in neskončnostopenjski e-CVT menjalnik, bo navdušil zgolj med lenobnim križarjenjem. Nikakor pa ne mara športnejšega preganjanja, ki obenem poskrbi tudi za ne najbolj posrečeno zvočno kuliso.
  7
 • Notranjost
  Izdatno prostorna notranjost se ponaša s (še) dovolj imenitnim izborom materialov, nekaterimi premišljenimi detajli (pomik voznikovega sedeža in volana za lažji vstop/izstop, senzorski vklop stropnih lučk, ipd.) ter malce bolj samosvojo (a nikakor ne napačno!) arhitekturo. Še največji dvom se poraja ob ne najbolj posrečenem upravljanju osrednje multimedije preko sledilne ploščice.
  9
 • Opremljenost
  Že opremski paket F-Sport, ki sicer ne predstavlja vrhunca Lexusove ponudbe, je lahko dovolj bogat. Posamezna doplačila (npr. panoramsko strešno okno za 450 €) pa tudi ne zahtevajo pretiranega kupčka dodatnih cekinov.
  10
 • Vozne lastnosti
  Zaradi vzorno uravnoteženega podvozja, ki obenem izjemno dobro požira neravnine, ter ravno prav komunikativnega volanskega mehanizma, je Lexusov NX lahko zabaven tudi med ovinki. In kar kliče h kakšni močnejši motorni alternativi.
  10
 • Gospodarnost
  Četudi znamka Lexus spada med t.i. premijske proizvajalce, pa jih k sreči še ni napadel kakšen »nemški virus«, da bi bilo potrebno doplačati za vsako opremsko malenkost. Poraba goriva je lahko pri (bistveno bolj dinamičnih) konkurenčnih turbodizlih opazno nižja.
  7
 • Zmogljivost
  Četudi obljublja hibridni pogonski sklop, ki se lahko pohvali s skorajda 200 »konji« sistemske moči, vsaj na papirju veliko, pa je končni rezultat v praksi manj dramatičen.
  7
 • Sklep
  Lexusov NX predstavlja s svojo avantgardno zunanjostjo ter nekaterimi inovativnimi rešitvami zanimivo alternativo v razredu prestižnejših srednje velikih športno uporabnih križancev, ki je na naših tleh obarvan več ali manj v nemške barve. Žal pa mu po mojem mnenju manjkajo v ponudbi malce bolj prepričljive pogonske opcije, s katerimi bi se lahko še enakovredneje kosal z rivali.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 45.450
cena testnega vozila (€) 64.100
dolžina × širina × višina (mm) 4.638 x 1.869 x 1.646
dovoljena masa vozila (kg) 2.420
emisija CO2 (g/km) 121
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 2.494
kompresija (1:) 12,5
masa praznega vozila (kg) 1.905
medosna razdalja (mm) 2.660
menjalnik/pogon neskončnostopenjski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 145/197 pri 5.700
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 114/155 pri 5.700
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 105/143 (50/68 - elektromotor, ki poganja zadnji kolesni par)
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 210 pri 4.200-4.400
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 270 (139 - elektromotor, ki poganja zadnji kolesni par)
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,1
osnovna cena vozila (€) 58.950
pnevmatike 235/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3/5,2/5,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,2
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 475-1.600
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
vrtina × gib (mm) 90,0x98,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Hibridni predator"


J.McLane
1 leto 8 meseci nazaj

Drugačen pogon ni nujno slabši od konvencionalnega, v bistvu glavni minus izpostavljen v tem testu (pogonski sklop, zmogljivost) prodaja tega Lexusa, ker ga pač to naredi drugačnega od konkurence. Ta pogon v EU vsako leto dobiva vedno več pripadnikov, Toyota ga pa tudi z vsako generacijo malenkost izboljša, ta v NX bo kmalu zamenjan, drugo leto pride že nov RAV4 s prenovljenim pogonskim sklopom iz Toyote Camry.

Sicer pa zmogljivosti niso nič kaj slabše od ostale 1.8t SUV konkurence (npr. Jaguar F-Pace 2.0d (132 kW)), pač težka krava, je pa en majhen plus to da je zavarovanje samo za 114 kW in ne preko 130 kW kot pri konkurenci 😛

muc396
1 leto 8 meseci nazaj

S 15letnim NX300 sem letos naredil 2500km po Kirgiziji. Tudi v “božje rovte”, tam kjer sem srečeval le Land cruiserje je šel brez problema: še dovolj visoko od tal, močan z navorom(3.5l bencin), z reduktorjem. S temle predatorjem si ne bi upal.

whitee
1 leto 8 meseci nazaj

Še moje mnenje glede pogonskega sklopa. Občasno vozim Rav4 hybrid. Avto res ni za neko priganjanje in se strinjam da sunkov v hrbet tukaj ni. Tudi za avtocesto je pri višjih hitrostih avtomobil precej glasen. Kar se pa tiče normalne magistralne ceste je pa užitek vozit. Če je še radio vključen, se skoraj ne sliši drugega, kot kotalni upor pnevmatik. Moram dodat, da res, da se glasno tuljenje motorja sliši ob močnem pritisku na plin, ampak za normalno vožnjo tega ni treba, ker elektromotroji skrbijo za zadosten navor. Aja poraba pa je 7 litrov, povprečje od novega. Za čez 8 litrov ga moraš že precej priganjat, razen če je tale Lexus toliko težji.

 
Še en poskus
Zvezda kompaktnega razreda