Poraba 4,1/9,1/5,8 l/100km Največja hitrost 197 km/h Cena 23.070 eur
Plusi
 • motor
 • delovanje menjalnika (med vožnjo)
 • zanesljiva in stabilna lega
 • udobje vožnje
 • prostorna kabina
 • ravno dno skupnega prtljažnika
 • poraba goriva
Minusi
 • cukanje menjalnika (pri milimetrskem manevriranju)
 • nima sistema stop/start
 • povratna povednost volana

Volkswagen in, po zaslugi Wolfsburžanov, zdaj tudi še nekateri drugi avtomobilski proizvajalci, nas prepričujejo, da je dvosklopkovni robotizirani menjalnik najboljši samodejni menjalnik za vaš novi avto. Na ta vlak prepričevanja kupcev je z osveženim i30 vstopil tudi korejski Hyundai. Test.

Korejci so, podobno kot Nami iz Wolfsburga, bolj zadržani pri predstavljanju novosti. Pri obeh namreč običajno najprej počakajo, da se nek sveži tehnični »bonbonček« na trgu zares prime, šele potem ga tudi sami uvrstijo v ponudbo.

Del pogače

No, Volkswagen je z dvosklopkovnimi menjalniki DSG pred leti zelo uspešno oral ledino, saj je imela takrat konkurenca na voljo le ne tako zelo izpopolnjene klasične samodejne menjalnike ali pa robotizirane ročne opcije, ki pa s svojo specifiko delovanja voznike bolj spravljajo ob živce kot pa jih razbremenijo med vožnjo.

Volkswagen z DSG-jem vztraja. Pravzaprav ga že skoraj vsiljuje, saj je klasičen avtomatik ostal rezerviran samo še za najzmogljivejše Audije, druga alternativa, neskončnostopenjski menjalnik Multitronic pa se je recimo v osveženem Audiju A6 ravno tako umaknil dvosklopkovnemu S tronicu.

Očitno so tudi pri Hyundaiju ocenili, da si lahko odrežejo del dvosklopkovne pogače, saj so v osveženem i30 v kombinaciji z 1,6-litrskim turbodizlom klasični šeststopenjski samodejni menjalnik nadomestili s svežim sedemstopenjskim dvosklopkovnim menjalnikom DCT.

Bolj zmeden pri izbiranju, enako udoben pri pretikanju

V teoriji je dvosklopkovni menjalnik popoln. Ob izgubah skozi sklopko na ravni ročnih menjalnikov naj bi bilo udobje vožnje na ravni klasičnih samodejnih menjalnikov. Zadeva sicer v veliki večini primerov drži, saj je izgub, zaradi praktično takojšnjih vklopov sklopke, zanemarljivo malo in tudi sama menjavanja prestav so med normalno vožnjo praviloma udobna in nezaznavna.

V teoriji je dvosklopkovni menjalnik popoln.

Nekoliko se zatakne pri polžji vožnji in počasnem manevriranju, recimo v tesnih parkiriščih, kjer šteje možnost natančnega uravnavanja premikanja avta. Tu, enako kot Volkswagnov DSG, tudi Hyundaijev DCT preprosto ne more konkurirati »kralju«, klasičnemu samodejnemu menjalniku s hidravlično sklopko. Pri tem se mi tudi zdi, da Hyundaijev DCT pri izbiri ravno pravšnje prestave še ni povsem na ravni Volkswagnovih DSG-jev, a je zato udobje pretikanja obeh na povsem primerljivi ravni.

Raje ročnega

Motorno paleto osveženega Hyundaia i30 Wagon sestavlja šest motorjev. Trije bencinski in trije turbodizelski. Na testu je bil najmočnejši od slednjih, 1.6 CRDi HP, ki se po prenovi ponaša s skupno 100 kilovati največje moči in 280 Nm navora.

Četudi številke na papirju prepričajo, pa se med vožnjo nekako izgubijo. Daleč od tega, da Hyundai i30 s 136-»konji« ne bi zmogel biti poskočen ali celo med najhitrejšimi na cesti, a ne morem se znebiti občutka, da ga menjalnik okrade nekaj živahnosti.

Ne morem se znebiti občutka, da ga menjalnik okrade nekaj živahnosti.

Deloma zaradi zgoraj opisane specifike delovanja vseh dvosklopkovnih menjalnikov, deloma zaradi občutka nekaj slabše živahnosti, deloma zato, ker Hyundaiji pač ne slovijo kot športni avti, deloma pa tudi zato, ker so korejski ročni menjalniki zadnjih nekaj let nadvse prijetni za uporabo, bi Hyundaia i30 1.6 CRDi HP osebno še vedno raje opremil z ročnim menjalnikom kot dvosklopkovnim DCT.

Prijeten za bivanje

Prenovljenega i30 zaznamujejo na zunaj spremenjena šestkotna motorna maska, drugače oblikovana platišča in možnost izbire med tremi dodatnimi zunanjimi laki. Avto je sicer ostal do milimetra enako velik v vse smeri.

S prenovo je Hyundai i30 dobil še nekaj »obveznih« elektronskih pomagal kot je recimo pomočnik za pomoč pri parkiranju, a jih testni primerek žal ni imel vgrajenih. Glede na to, da sam tovrstnim »igračkam« ne pripisujem ravno velike teže, mu njihove odsotnosti v testnem avtomobilu nikakor ne štejem v minus. Prej nasprotno.

Bivanje v Hyundaiu i30 Wagon je tudi v zmerno opremljenem modelu nadvse prijetno. Izbrani materiali so večinoma prijetni na otip in udobje vožnje je po zaslugi udobno nastavljenega vzmetenja ter dobre zvočne zatesnjenosti kabine na visoki ravni. Enako dobri sta kakovostna končna obdelava kot tudi ergonomija sedenja.

Izbrani materiali so večinoma prijetni na otip in udobje vožnje je po zaslugi udobno nastavljenega vzmetenja ter dobre zvočne zatesnjenosti kabine na visoki ravni.

Ob prostorni kabini tako spredaj kot tudi zadaj, se je v testiranemu primerku pravzaprav zataknilo samo pri »duhamorni« sivo-črni barvni kombinaciji notranjosti ter splošni ergonomiji, kjer izstopajo za moj okus malo preveč oddaljeno nameščena stikala radijskega sprejemnika. Na začetku preizkusa sem se tako nekajkrat zalotil, da sem hotel uravnati glasnost radija z večjim in priročneje nameščenim gumbom za uravnavanje hitrosti ventilatorja klimatske naprave. No, res pa je, da je človek nadvse prilagodljivo bitje in ni greh, da se tudi te posebnosti tekom uporabe ne bi mogel hitro privaditi.

Multitalent

Pod črto se Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi HP Style Black Line izkaže za zelo suveren avto z redkimi slabostmi ter mnogimi odlikami. Že res, da s svojo urejenostjo, nerazburljivostjo in zadržanostjo nikoli ne uspe zares navdušiti ali izstopiti iz povprečja, a v isti sapi tudi nikoli ne razočara.

Pod črto se izkaže za zelo suveren avto z redkimi slabostmi ter mnogimi odlikami.

Če torej med predstavniki spodnjega srednjega razreda iščete pravi multitalent, potem je Hyundai i30 Wagon vsekakor vreden pozornosti … osebno bi preskočil samo menjalnik DCT. Sam bi namreč tistih 1.530 evrov, koliko Korejci zahtevajo zanj, raje prihranil ali jih v najslabšem primeru porabil za kakšen kos dodatne opreme.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Da sodobni turbodizel leta 2015 nima serijsko primaknjenega sistema Start&Stop je, milo rečeno, presenečenje. Menjalnik je sicer na papirju biser tehnike, a bi v praksi sam raje ostal pri ročnem.
  9
 • Notranjost
  Barvno rahlo duhamorna, a prepriča s prostornostjo, številnimi dobro zasnovanimi odlagalnimi predali, prilagodljivostjo in uporabnostjo. V takšnem avtu si je težko želeti kaj bistveno več.
  10
 • Opremljenost
  Ni bil popolno opremljen, a sam v njem, zaradi odličnosti avta kot celote, nisem ničesar zares pogrešal.
  8
 • Vozne lastnosti
  Če iščete avto za preganjanje, potem stran od i30. Hyundai je namreč preveč udobno nastavljen, da bi zmogel zadovoljiti apetite dirkačev. Vsem družinskim očetom in materam pa bo odličnen partner.
  8
 • Gospodarnost
  Vsesplošna odličnost Hyundaiev se kaže tudi v njihovi cenovni uvrščenosti na trgu. Temu pritrjuje tudi cena testnega primerka s preko 20 tisoč evrskim zneskom. Poraba goriva je (lahko) ugodna.
  8
 • Zmogljivost
  Menjalnik DCT mu pobere nekaj živahnosti. Jasno pa je, da 280 Nm zagotavlja dovolj veliko zalogo navora, da bo i30 1.6 CRDi HP na cesti vendarle lahko med hitrejšimi.
  8
 • Sklep
  Dober avto s številnimi prednostmi in redkimi slabostmi. Osebno bi se ognil samo dvosklopkovnemu menjalniku. Saj ne, da bi bil slab, a se umirjenemu značaju Hyundaija po mojem mnenju bolje poda serijski ročni menjalnik.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 23.070
dolžina × širina × višina (mm) 4.485 × 1.780 × 1.500
dovoljena masa vozila (kg) 1.940
emisija CO2 (g/km) 115
garancija (splošna/prerjavenje) 5 let/12 let
gibna prostornina (cm3) 1.582
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.571
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 197
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 100 (136) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 280 pri 1.500-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 21.340
pnevmatike 205/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,1/9,1/5,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1/4,0/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 10,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 528-1.642
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 77,2 × 84,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Moderen multitalent"


ggorenc
4 leta 9 meseci nazaj

Skoda, ker se nihce vec ne vprasa in ocenjuje zivljenske dobe posameznih komponent vozila. Ker dvosklopcni menjalnik je katastrofa napram klasicni avtomatiki, ki povecini prezivijo avto. In z njimi prakticno ni stroskov, dsg pa vemo koliko napak imajo… vse za biznis.

maius28
4 leta 9 meseci nazaj

Ni slabo, samo da za 19.000 € dobim I40 SW ( http://skrci.me/TUoD5 ). Torej je predrag za vsaj 6000€, Res!!!

Kritik
4 leta 9 meseci nazaj

V bistvu je ta tako drag, zaradi menjalnika in še česa drugega. Za 15-16 k evrov dobiš čisto spodobnega I30 Wagon z motorjem 1.6. Ta na testu ima res malo navito ceno.

ejsim
4 leta 9 meseci nazaj

To da nima start-stop sistema bi jaz pohvalil. Imam v svojem vozilu in prva stvar, ko se usedem v avto je ta, da ga izklopim. Nadloga prava.

cashy
4 leta 9 meseci nazaj

1571 kg mase praznega vozila? Zadeva je kar precej težka za ta avtomobilski razred, mar ne? Zanimivo, da to ni bilo izpostavljeno pri minusih…razen, če se motim in masa vozila ne izstopa iz povprečja…

Kritik
4 leta 9 meseci nazaj

cashy: Dizel je. Dizli so pač malo težji od bencinarjev. Sam imam i30 wagon in sicer verzijo pred tem faceliftom, bencinarja in sem res nadvse zadovoljen z njim. Vse kar je bilo tu povedano lahko potrdim, razen za menjalnik, moj je pač 6 stopenjski ročni. Za ta denar dobiš veliko avta.

 
Rad imam šport!
Švicarski nož