Poraba 5,1 l/100km Največja hitrost 224 km/h Cena 37.710 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zvočna izolacija
 • urejena notranjost
 • vozne lastnosti
 • fizični gumbi klimatske naprave (za razliko od tehnično sorodnih dvojčkov)
 • odlični digitalni merilniki
 • poraba goriva
 • sedežno udobje
Minusi
 • cene dodatkov
 • skopa serijska oprema
 • nastavitev glasnosti multimedije (drsnik)
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem vžigu motorja
 • preveč trdih plastičnih oblog znotraj (npr. zadaj) za ta cenovni razred

Če bi vas popadla čudna želja, da bi prebrali celotna navodila za uporabo najnovejšega Audijevega modela A3, si morali vzeti preklemansko veliko časa. Vrli Britanci so namreč izračunali, da bi za angleško verzijo, v kateri je natisnjenih kar 167.699 besed, potrebovali skorajda 12 ur nepretrganega branja. Oziroma kar 50 minut dlje kot za drugi del Tolkienove trilogije Gospodar prstanov! A četudi bi do konca prebrali okrog 300 strani suhoparnih navodil in tehničnih podatkov, vam verjetno še vedno ne bi bilo jasno, zakaj za vraga je Audijev A3 – podobno kot javno naročena medicinska oprema v slovenskem zdravstvu – toliko dražji od svoje tehnično sorodne žlahte. Ima čar bleščečih prstanov pri tem poglavitno vlogo?

Ostrejši

Izžareva dovolj gosposkega pridiha ali gre zgolj za dodobra preoblečen Volkswagnov Golf? S tovrstnim vprašanjem se javnost ubada že vse od trenutka, ko so pri bavarskemu proizvajalcu prvič predstavili model A3, s katerim so želeli približati premijski razred širšim ljudskim množicam. Obenem se sprašuje, če ne bi bilo precej bolj smotrno pogledovati k opazno cenejšemu češkemu »bratrancu«, ki ob drastično prostornejši kabini ponuja sila podobne tehnične rešitve. Vendarle pa je Audijev (trenutno) drugi najmanjši model kljub temu našel do sedaj že več kot 5 milijonov kupcev, ki jim je prav malo mar, da bi lahko v par tisoč evrov cenejši karavanski Škodi prevažali kar 520 pločevink piva več. Hja, A3 pač nikdar ne bo postal gorenjski (ali, če želite, savinjski) avto leta, kar pa tako ali tako ni njegovo osnovno življenjsko poslanstvo!

AUDI A3 05Kakorkoli že, pri Audiju se jim je z A3 uspelo že od samega začetka dodobra ločiti od plebejskih sorodnikov, ki jim ne skače pretirano v zelje. Če ne verjamete, vprašajte kateregakoli kupca rabljenega vozila, če bi za isto ceno raje izbral Golf ali A3 z nekaj več prevoženimi kilometri na števcu. A če pri prejšnjih generacijah (še posebej pri prvi!) A3 na zunaj ni deloval pretirano premijsko (spomnite se na kakšne osnovne verzije s plastičnimi pokrovi na kolesih), pa se zdi, da so to pri aktualni dodobra popravili. Njegove zunanje linije, za katere so menda našli navdih celo v nekdaj sanjskem Lamborghinijevem Countachu, so namreč postale precej bolj ostre, zaradi česar deluje drznejše in bolj dinamično. Ob tem ponuja določene asociacije tudi na legendarni Sport Quattro S1, ki je nekdaj, skupaj z Davidom Hasselhoffom in Samantho Fox, na posterjih krasil najstniške sobe.

Tako ste lahko povsem brez skrbi, da bi novi Audi A3, ki je postal malce daljši in širši, na cesti zamenjevali z ostalimi Volkswagnovimi derivati (npr. s kakšno športnejo verzijo Leona). Avtomobil se vsekakor ponaša z esenco prestiža, zaradi česar se lahko brez težav postavi ob bok novemu Mercedesovemu razredu A in BMW-jevi seriji 1. Verjetno pa bo postal čez tri leta tudi eden bolj množičnih na dvoriščih preprodajalcev malo rabljenih vozil.

Pret-a-porter

AUDI A3 24

Pri Audijevih modelih – pa četudi gre za tiste z začetka ponudbe – smo že dolgo vajeni, da so tudi znotraj sila imenitni. Izdelava in vsesplošna urejenost voznikovega okolja sta lahko za vzor veliki večini ostalih konkurentov. To dodobra dokazuje tudi novi A3, pa četudi bi lahko bila kakšna plastična oplata v spodnjem delu armaturne plošče tudi malce mehkejša, vratni predali pa oblazinjeni kot pri Škodi.

A vseeno potniški prostor navduši z neopisljivim občutkom za oblikovni minimalizem, kjer prav noben element ni prepuščen naključju. Pozabite na kakšno avantgardno boemsko konfuznost francoskega DS-a! Pri Audiju pač nikdar ni bilo prostora za oblikovalske ekscese in ekskurze v neznano. Med sveto nemško trojico, ki še najbolj narekuje trende v premijskem razredu C, je Audi vsekakor najbolj eleganten. Morda celo bolj od Mercedesove zvezde.

AUDI A3 15V duhu vsesplošne digitalizacije in raznih povezljivostnih funkcij, ki si čedalje bolj utirajo pot v avtomobilski svet, se tudi novinec ponaša z obilico najsodobnejših rešitev, še najbolj vidnih v obliki izjemno preglednih digitalnih zaslonov. Vendar pa so bili Audijevi ubijalci stroškov vsaj toliko pametni, da niso podlegli modnemu (beri: cenejšemu) božanju zaslonov ter so mu za razliko od ostalih sorodnikov pustili vsaj nekaj fizičnih gumbov (klima). Žal pa boste zaman iskali osrednji vmesnik MMI, ki bi sicer omogočal precej bolj nestresno upravljanje multimedije, pri čemer bi lahko bil tudi gumb oziroma drsnik za nastavitev glasnosti malce bolj preproste sorte.

Po stari nemški navadi pa bo potrebno za prenekateri dandanes samoumevni kos opreme še vedno konkretno razpreti denarnico, pri čemer tokratni testni primerek ni premogel niti zadenjske kamere niti sistema za opozarjanje na mrtve kote.

Klasika

V teh časih, ko elektrifikacija čedalje bolj prodira v avtomobilski svet (pri čemer določeni proizvajalci že napovedujejo zaton klasičnih motorjev), se zdi turbodizel v vozilu, ki bo velikokrat manjše v (premožnejši) družini, podobno smiseln kot cepljenje maturantov. A bil bi greh, če bi se Audijevci povsem odpovedali tovrstni pogonski opciji, ki je še do nedavnega v Evropi predstavljala glavnino ponudbe.

AUDI A3 19Kakorkoli že, srednje krepka dizelska verzija, ki jo označujejo s še vedno nekoliko zapleteno oznako 35 TDI, še vedno velja za eno najbolj varnih izbir, ki bi znala zadovoljiti širok spekter kupcev. Dvolitrski TDI namreč navdušuje z energičnostjo, obilno zalogo navora (360 Nm, ki je na voljo že pri dovolj nizkih obratih), pohvalno tihim delovanjem ter zelo solidno porabo goriva. V kombinaciji z nezaznavno delujočim 7-stopenjskim menjalnikom DSG pričara dovolj nestresno vozno doživetje, da se vam bo naenkrat stožilo po časih, ko ste se lahko z dizli brezskrbno preganjali po mestnih središčih. 150 turbodizelskih konjev pod motornim pokrovom je obenem dovolj dinamično razpoloženih, da vas ne bi smelo biti strah niti med hitrejšim preganjanjem po nemških avtocestah. Pravite, da bi bilo racionalneje pogledovati k okrog 1.600 evrov cenejši različici 30 TDI? Ah, potem raje zavijte v Škodin salon!

Močnejša motorizacija se namreč še kako poda k športno navdahnjenemu značaju avtomobila, ki zna navdušiti tudi med ovinki. No, kakšnih pretiranih primerjav z BMW-jevo serijo 1 le ne delajte, saj slednjemu še vedno ne more slediti v posameznih segmentih, kjer mu manjka za odtenek več ostrine na volanu. A kaj potem! Precej bolj namreč navduši z izjemno uravnoteženostjo podvozja (večvodilna prema zadaj pri agregatih nad 110 kW), ki pripomore k vrhunski legi na cestišču (tudi v skrajnih situacijah, ko šele grobo pretiravanje privede k podkrmarjenju), vse skupaj pa nadgradijo še nastavljivi blažilniki. Posebno pohvalo si zasluži še požiranje neravnin, kjer ga uspejo zmesti le najbolj grobe cestne nepravilnosti. Vsekakor je A3 izjemno suveren med vožnjo.

KonQrenca

AUDI A3 03Pri Audijevem modelu A3 nikakor ne moremo govoriti, da gre zgolj za preoblečen Golf, saj v večini elementov ponuja dovolj drugačno izkušnjo. Ali je le-ta vredna par tisoč evrov doplačila? Večini ne. A tega smo pri premijskih produktih tako ali tako že vajeni. Sij bleščečih prstanov pač nekaj stane, kar dokazuje kar 15-stranska brošura dodatne opreme.

Vsekakor bo A3 tudi z dizlom pod motornim pokrovom še vedno našel svoj prostor pod soncem, pa četudi mu konkurenca v zadnjih časih precej bolj diha za ovratnik kot nekdaj. Ob tem se zdi, da mu je še najbolj nevarna tista, ki ima v svojem imenu črko »Q«.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dvolitrski turbodizel s 150 »konji« največje moči še vedno velja za nekakšno klasiko med pogonskimi opcijami, po kateri bo verjetno še vedno precej povpraševanja, saj navdušuje z dinamičnostjo, mirnim delovanjem ter vzorno porabo goriva. Odličen 7-stopenjski DSG menjalnik.
  10
 • Notranjost
  Urejenost voznikovega delovnega mesta je lahko za vzor prenekateremu konkurentu, a bi vseeno lahko bili nekateri elementi malce bolj žlahtne izvedbe (npr. plastični vratni ročaji, plastične obloge na zadnjih vratih, predali). Odlično pregledni digitalni merilniki ter udobni sedeži.
  9
 • Opremljenost
  Pri premijskih proizvajalcih smo že od nekdaj vajeni, da je potrebno za marsikateri samoumeven pripomoček na stežaj razpreti denarnico. Vseeno pa bi se lahko v vozilu, ki je stalo dobrih 37 tisočakov, znašli vsaj zadenjska kamera, sprednji parkirni senzorji ter sistem za zaznavo mrtvega kota!
  7
 • Vozne lastnosti
  Nov Audijev A3 v vožnji ponuja preklemansko dober kompromis med udobjem (odlično požiranje neravnin) in dinamiko, pa četudi volanski mehanizem ni tako oster kot pri münchenski konkurenci. Vožnja je mehka in nenaporna, za kakšno malce bolj športno doživetje pa je tako ali tako bolje pogledovati k bolj popopranim verzijam z drugačnimi nastavitvami podvozja.
  10
 • Gospodarnost
  Sij Audijevih prstanov ni poceni, kar nakazujejo že vstopni modeli. Skupno oceno vsaj malce ublaži odlična poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Dvolitrski TDI sicer ne prinaša pretirano športnih doživetij, a se v vsakdanjih situacijah izkaže za enega bolj optimalnih. Seveda ob predpostavki, da voznik letno prevozi večje število kilometrov.
  8
 • Sklep
  Pri Audiju so z novo generacijo A3, ki se ponaša celo rahlo esenco Lamborghinijevih športnikov (posamezni oblikovalski elementi znotraj in zunaj), zopet ustvarili enega najbolj prepričljivih produktov v tem segmentu. A se vendarle zdi, da je že nepremijska konkurenca bolj blizu, kot se to zdi ob ogledu cenika.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.720
cena testnega vozila (€) 37.710
dolžina × širina × višina (mm) 4.343 x 1.816 x 1.449
dovoljena masa vozila (kg) 1.960
emisija CO2 (g/km) 119-132
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.490
medosna razdalja (mm) 2.636
menjalnik/pogon 7-stopenjski S tronic / spredaj
največja hitrost (km/h) 224
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.000-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 1.600-2.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 32.150
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4-5,0 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 380-1.200
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Kompaktni gospodar prstanov"


wildbliw
3 leta 15 dni nazaj

Se popolnoma strinjam. Za tak denar bi tale vozek moral imeti vsaj 200HP ter 4 pogon, da o kakem usnju (vsaj ščetkanem – alkantara) ne govorim.

mavrica
3 leta 20 dni nazaj

Lep in kot celoten paket niti ni tako drag.

jack86
3 leta 19 dni nazaj

Za moj okus, beseda Lepota pri tem avtu nima kaj iskati. Me pa zanima, kako bi bil lep brez brand logo 🙂

Gosic
3 leta 20 dni nazaj

37k€ za preoblečenega Golfa? Pa naj še kdo reče da je kakšen štromar drag. Ljudje so pripravljeni plačat 37.000€ za predpotopni smrdljivi motor, katerega zvok prej spominja na kakšnega Deutza, kot pa avto.

matejxx
3 leta 16 dni nazaj

Si si pogledal notranjost golfa proti A4? To da so se potrudili in naredili lepo notranjost z vgrajenim zaslonom je veliko vredno.

xxl
3 leta 19 dni nazaj

Sem prepričan, da nobeden, ki ti je dal minus (tudi meni), ni pripravljen (ne more) tega plačat,

Gosic
3 leta 19 dni nazaj

Mi je vseeno za minuse. Avto za 37.000€ nima niti senzorja za vozila v mrtvem kotu, niti kamere. Mislim da ni treba kaj dodati.

matejxx
3 leta 16 dni nazaj

Pa veš, da nas je še vedno veliko takih, ki ne želimo v avtu vse te navlake?

Gosic
3 leta 16 dni nazaj

Sepravi če prav razumem – manj ‘navlake, za več denarja’ ? Fajn, upam da še dvignejo cene.

ban
3 leta 19 dni nazaj

Ne rabš tega.

thunderbolt
3 leta 16 dni nazaj

Tudi tega a3 ne rabis.

Firediver
3 leta 19 dni nazaj

Lej, nekaterim je dovolj značka na plehu in Audi si posledično ne dela dodatnega stroška z opremo…

jack86
3 leta 21 dni nazaj

To je to. Več opreme itak ne rabiš, trda plastika je bolj odporna proti udarcem in ostalim neprijetnostmi. Za kaj bolj premium, je pa škoda ali golf

mavrica
3 leta 22 dni nazaj

poraba le 5 litrov, kar pomeni, da elektrika še dolgo ne bo konkurenca. Čas je denar in za 5 minutni postanek na črpalki lahko v miru prevoziš 1000 kilometrov.

 
Dva značaja
Hibrid?