Predstavitve

Uspešno zaključen stilski izziv

Audi Q8: slovenska predstavitev

Za Audi Q8 pri znamki pravijo, da združuje najboljše iz dveh svetov, eleganco kupeja in vsestranskost športnega terenca. Moj prvi vtis pa je, da gre za velik SUV, ki je zelo uspešno opravil stilski izziv, a pri tem izgubil nekaj prostora.

Brez dvoma

Audi Q8 (1)Gre za nov odličen izdelek nemške prestižne znamke, ki se je popularnega segmenta kupejevskih križancev lotila nekoliko drugače. Audi Q8 namreč ni nastal kot derivat Q7, temveč so ga oblikovali samostojno, na podlagi drznega koncepta, ki se je s širokim stebričkom C idejno poklonil modelu Quattro iz 80. let preteklega stoletja. Z večjim Q7 si sicer deli prenovljeno platformo MLB, a je od njega krajši (-67 mm), širši (+35 mm) in nižji (-40 mm).

Zaradi izrazitih vodoravnih oblikovnih potez, podobe žarometov in oktagonalne maske deluje izjemno dinamično in stabilno, izrazit pa je tudi svetlobni podpis na zadku, ki se, v skladu s smernicami Audija za njihove najbolj luksuzne modele, razteza po celotni širini avtomobila, pri čemer za kontrast poskrbi temna podlaga. Med oblikovne posebnosti spadajo še stranska stekla vrat brez okvirja, ki so na voljo tudi v akustično ugodnejši različici.


Q8 v številkah – dolžina: 4.986 mm, širina: 1.995 mm, višina: 1.705 mm (odvisno od izvedbe vzmetenja), medosna razdalja: 2.995 mm, najvišji odmik od podlage: 254 mm (zračno vzmetenje), prostornina prtljažnika: 605 – 1.755 l .


Luggage compartment, Colour: Dragon orange

Verjetno je že na prvi pogled vsem jasno, kje se najbolj poznajo drugačne zunanje dimenzije – v prtljažnem prostoru, kjer ima v osnovni postavitvi sedežev Q8 kar 285 litrov manj prostora kot Q7. Se vam zdi to problematično? Meni pravzaprav ne, ker bi rekla, da gre kljub enakemu cenovnemu razredu za dva avtomobila, ki sta namenjena različni publiki ali pa, če vam je ljubše, uporabnikom v različnih življenjskih obdobjih. In tisto, kar je ob tem še vredno pripomniti: kljub padajoči strešni liniji na zadnjih sedežih človek nima niti najmanjšega občutka utesnjenosti, poleg tega pa imajo zadnji sedeži možnost vzdolžnega pomika, kar povečuje uporabnost avtomobila.

Znana zgodba

Audi Q8 (7)Jasno je, da je Q8 deležen vseh sodobnih tehničnih rešitev, ki smo jih v zadnjem letu spoznali v novodobnih modelih znamke Audi. Ta okvirni opis vključuje dolg seznam doplačilne opreme, med katero so tudi napredni HD matrični LED žarometi, prilagodljivo zračno vzmetenje, dinamično štirikolesno krmiljenje in širok nabor vozniških pomagal. Audi z nameščenimi sistemi in tipali zagotavlja 360-stopinjsko pokritost okolice vozila, med zanimivimi novostmi pa je tudi napreden asistenčni sistem za vožnjo prikolice.

Trenutno je na voljo le en pogonski sklop, v modelu 50 TDI je nameščen 3,0-litrski šestvaljnik (210 kW/286 KM) v kombinaciji z osemstopenjskim menjalnikom tiptronic in ob podpori 48-voltnega blagega hibridnega sistema. Vstopna cena zanj znaša 83.400 evrov, podrobnosti o opremi pa si lahko ogledate v priloženem ceniku. Sledila naj bi mu modela Q8 45 TDI (170 kW) in Q8 55 TFSI (250 kW) ter drzni RS Q8.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Audi.

 

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Uspešno zaključen stilski izziv"


xxl
1 leto 4 meseci nazaj

Moram priznat, da je Audi zadnje čase začel spet delat lepe avte. Novi A6, Q3 pa tole, res lepo.

tha_man
1 leto 4 meseci nazaj

Zadnjič sem ga srečal v živo in moram priznat da je precej vpadljiv, še posebej v tisti rumeni barvi. IMO zgleda neprimerno bolje kot zavaljeni Q7, mogoče celo najbolje med velikimi SUV-i.

chad
1 leto 4 meseci nazaj

IMO = in my opinion

tha_man
1 leto 4 meseci nazaj

drži

 
Brez omejitev
V sredini