Poraba 9,9 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 42.230 eur
Plusi
 • terenske zmogljivosti
 • varnostno-asistenčni sistemi iz osebnih vozil
 • potniška kabina po vzoru osebnih vozil
 • veliko odlagalnih površin in predalov
Minusi
 • na voljo le šibkejši dizelski agregat
 • dokaj trdo nastavljeno vzmetenje
 • zatikajoče odpiranje aluminijastega roloja

Toyotin Hilux se je odlično znašel v blatni kopeli Fruške gore v Srbiji, nič kaj slabše se ni odrezal na zahtevnem vojaškem poligonu, mene pa je razvajal s številnimi bonbončki, ki so bili do sedaj na voljo le v osebnih vozilih. Najino prav prijetno druženje je zmotilo le občasno bentenje nad iskanjem dovolj velikega parkirnega prostora.

Pozor, zverina!

Toyota Hillux _14Hilux je res prava zverina. V dolžino meri gromozanskih 5.330 milimetrov, kar je več kot Mercedes-Benzov razred S. Še več, s Hiluxom osmešiš celo pregrešno bogatega lastnika na zadnjem sedežu podaljšane različice razreda S. A kljub radodarnim meram si Hilux želi biti vse bolj podoben osebnim vozilom. Slednje pride do izraza predvsem v potniški kabini, kjer niso nameščena le stikala za nadzor pogona, temveč je usnjen voznikov sedež v mrzlih jutranjih dneh prav prijetno pogrel mojo zadnjico, avtomatska klimatska naprava je upoštevala vse moje želje, varnostno-asistenčnimi sistemi pa so poskrbeli za varnost vseh potnikov.

Toyotin poltovornjak, čigar korenine segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, je preživel veliko medgeneracijskih sprememb. Od delovnega konja brez štirikolesnega pogona do klenega terenca s povečano uporabnostjo, zdaj pa se je prelevil v tehnološko razvit poltovornjak, ki ni nujno namenjen le delu, temveč vozniku in potnikom nudi vso potrebno udobje osebnih vozil. Tokrat Hilux nedvomno upraviči svoje ime, ki izhaja iz besed High in Luxury.

Vse večji hitToyota Hillux _3

Nekoč je bilo moč poltovornjake videti predvsem na celinah, kjer so prebivalci podvrženi zahtevnejšim podnebjem in terenom. Še najbolj prepoznavni so postali v ZDA, kjer še danes kraljujejo na cestah, in v Afriki, ki od vozila zahteva trpežnost in vzdržljivost. Sčasoma so se pričeli pojavljati tudi v Evropi, a je bila njihova popularnost omejena na tiste uporabnike, ki so potrebovali ali cenili povečano uporabnost kesona. V Evropo je zato Hilux zapeljal šele leta 2005 – še ravno pravi čas, saj se je priljubljenost poltovornjakov strmo povečevala.

Toyota Hillux _17Toyota in vsi največji tekmeci – Ford, Volkswagen, Nissan, Mitsubishi in Fiat – so v zadnjem času pripravili osvežitve svojih modelov, konkurence pa je tudi pri nas toliko kot še nikoli. Velik korak naprej v priljubljenosti je posledica nove usmeritve, ki klasično poslanstvo poltovornjaka odmika od uporabe zgolj v delovne namene. Zato je podprt s številnimi tehnološkimi novotarijami. Enako kot ostali Toyotini modeli je opremljen s paketom Toyota Safety Sense, ki prinaša sistem za zaznavo pešcev, sistem za prepoznavo prometnih znakov in sistem za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznega pasu. Povrhu je opremljen še s sistemom za nadzorovan spust, sistemom stabilnosti in oprijema (A-TCR) ter sistemom za pomoč pri speljevanju v klancu.

V hrib ali v trgovino

Če se želi Hilux po uporabnosti približati osebnim vozilom, se mora vToyota Hillux _2 prometu izkazati kot vsakodnevno uporaben. Kljub številnim izboljšavam Hilux ostaja zadaj na listnatih vzmeteh, ki se izkažejo, ko je keson poln, nekoliko manj pa takrat, ko v zadku ne prevažamo ničesar. Že na mednarodni predstavitvi sem prišel do sklepa, da je Hilux razmeroma trd. Inženirji so šli žal še korak dlje in dodatno otrdili vzmetenje ter posledično dvignili nosilnost na tono. V tem primeru je v prednosti nedvomno Nissan Navara, ki ima zadaj nameščeno večtočkovno vpetje in je v primerjavi z ostalimi poltovornjaki bistveno bolj udoben.

Toyota Hillux _13Naj bo Toyotin delovni stroj še tako pripravljen na vsakodnevne vožnje, v mojih očeh je v prvi vrsti namenjen tistim, ki vozilo takšnega kova dejansko potrebujejo. Ker prav teh kupcev niso želeli razočarati, saj si japonski proizvajalec ni upal uničiti več kot štiridesetletne tradicije ”neuničljivega”, so poskrbeli za dodatne izboljšave na vzmetenju. Slednje je zdaj trikrat močnejše, za 44 odstotkov so povečali število zavarjenih mest (skupaj jih je kar 388), okvir je za 20 odstotkov bolj tog, obljubljajo pa tudi 20 let korozijske odpornosti. K temu lahko dodamo še 3,5-tonsko vlečno zmogljivost, 1.040-kilogramsko nosilnost, štirikolesni pogon iz Land Cruiserja, reduktor in lažji prilagodljiv zadnji diferencial, ki mu zdaj omogoča stoodstotno zaporo. Da gre za klenega terenca, govorita še podatka o 31-stopinjskem vstopnem in 26-stopinjskem izstopnem kotu.

Mačo

Tokrat sem Hiluxu prizanesel, saj sem njegove sposobnosti dodobra preizkusil že v Srbiji, kjer se je Toyota Hillux _11japonski mačo moral zoperstaviti vsem oviram, ki mu jih je nastavila mati narava. A mi je Toyota z novim Hiluxom dokazala, da je še nadgradila preverjeno tehniko in lastnosti neustrašnega garača povzdvignila na nov nivo. V njem se odlično počutiš na skoraj vsakem kilometru, zaradi velikosti in okornosti pa zna povzročiti kakšen siv las pri iskanju primernega parkirnega mesta, pa še na neravninah prav lepo poskakuje. Res je, da bodo ljudje, ki vozilo takšnega kova in slovesa potrebujejo, zamižali na obe očesi in izkoristili potencial, ki ga z ojačanim podvozjem in trdoživostjo pričara neuničljivi Hilux. Vidim pa na tem mestu še dodaten problem: Hilux je tako opremljen postal enostavno prelep za trpinčenje po gozdu ali blatu, s ceno čez štirideset tisočakov se mi zdi bolj primeren za postavljanje pred opazovalci in ostalimi udeleženci v prometu. Pravi delavci bodo najverjetneje posegli po manj opremljenih primerkih, ki jih ni tako škoda.

Besedilo in fotografije: Gapšer Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  2,4-litrski agregat s svojo robustnostjo in robatostjo kar nekako ustreza tipu vozila, s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom pa tvori ''udobno'' kombinacijo.
  8
 • Notranjost
  Svet poltovornjakov želi biti vse bolj podoben osebnih vozilom, kar se še najbolj kaže v potniški kabini, ki je na las podobna tisti iz Toyotinih osebnih vozil.
  9
 • Opremljenost
  Hilux je bil pravzaprav opremljen z vsem naborom dodatne opreme, ki je v pomoč vozniku. Poleg širokega nabora varnostno-asistenčnih sistemov iz paketa Safety Sense so tukaj še samodejna klimatska naprava, zaslon na dotik, usnjena potniška kabina, brezstični ključ, žarometi LED, ogrevana sedeža in še kaj.
  8
 • Vozne lastnosti
  Kljub svoji velikosti je Hilux zmogljiv terenec, ki se ne ustraši nobenega naklona. Ker so zadaj nameščene listnate vzmeti, trpi udobje ob praznem kesonu.
  8
 • Gospodarnost
  Kljub resnično veliki založenosti z dodatno opremo in številnim varnostnim sistemom, je Hilux delovni stroj, ki bo s svojo lepoto navdušil tudi mestne uporabnike. Nos bodo vihali le podjetniki, ki vsakodnevno rabijo keson in za katere je Hilux pretežno delovni stroj - takrat ima prednost pred videzom in opremljenostjo nižja cena.
  7
 • Zmogljivost
  Kljub temu, da ima štirivaljni dizelski agregat več navora kot prostorninsko večji predhodnik, sem na trenutke pogrešal malce več odločnosti agregata, kar še posebej pride do izraza ob napolnjenjem kesonu.
  7
 • Sklep
  Hilux ostaja delovni konj, ki je povrh vsega zmožen premagati marsikatero oviro. Voznika in potnike bo v potniški kabini pošteno razvajal, le pri voznem udobju nekoliko zaostaja.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.000
cena testnega vozila (€) 42.230
dolžina × širina × višina (mm) 5.330 x 1.855 x 1.815
dovoljena masa vozila (kg) 3.210
emisija CO2 (g/km) 185
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje) 3/12/6
gibna prostornina (cm3) 2.393
kompresija (1:) 15.6
masa praznega vozila (kg) 2.145-2.175
medosna razdalja (mm) 3.085
menjalnik/pogon samodejni/zadaj/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.400
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.600-2.000
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,8
osnovna cena vozila (€) 36.800
pnevmatike 265/60 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,0/8,2/6,3
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 92.0 x 90.0
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "V varnem objemu diferencialov"


vinci
2 leta 11 meseci nazaj

Novinarjem rata marsikaj prevrnit ali pa odlomit za razliko od dejanskih lastnikov avtomobilov (raznih uporniških skupin do sosedovega Jožeta) ki jih vozijo po deset let in nimajo teh težav.

mrtwelvetrees
2 leta 11 meseci nazaj

A ni to ta Toyota ki jo je en novinar skoraj prevrnil na testu? Obstaja video na youtube, sam ne vem če se gre za ta avto.

Gosic
2 leta 11 meseci nazaj
J.McLane
2 leta 11 meseci nazaj

So ga že “popravili”:
http://teknikensvarld.se/toyota-hilux-now-handles-the-moose-test-470061/

dvignili pritisk v gumah za 0,3 bara in reprogramirali VSC

 
Multitalent
Izpopolnjen in suveren