Poraba 4,4/10,1/6,3 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 33.727 eur
Plusi
 • prostorna kabina
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost žarometov LED
 • motor in menjalnik
 • zanesljiva in stabilna lega
Minusi
 • na prstne odtise in prah občutljiv sredinski zaslon
 • zunanja ogledala niso širokokotna
 • učinkovitost sistema izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih (tekočina težko doseže zgornji del stekla)
 • stopnica v dnu skupnega prtljažnika

Glede na izkušnje, pridobljene s Seatom Ateco, razumem in tudi spoštujem odločitve mnogih, ki jih je prepričala v izbiro za prvi družinski avtomobil. A prosim ne pričakujete od mene, da tovrstno ravnanje tudi podpiram. Test.

Kot sem nekaj mesecev nazaj zapisal že v testu Volkswagnovega T-Roca, je na trgu veliko bolj ali manj različnih modelov avtomobilov zato, ker se avtomobilisti odzivajo na želje in potrebe potencialnih strank. Številne nove izpeljanke modelov posledično rastejo kot gobe po dežju. Kolikor je različnih modelov avtomobilov, je različnih tudi okusov in pričakovanj potrošnikov. Če se osebno zmorem in znam vživeti v razmišljanje posameznikov, ki jim je paket avtomobila Seat Ateca blizu in prepoznajo v njem dobrega družinskega sopotnika, lepo prosim, da poskušate razumeti tudi mene, če se v njem nekako ne vidim.

Pa da ne bo pomote, razlog za moje odrekanje Ateci in vseh njej podobnim modelom ni v tem, da Ateca v mojih očeh ne bi bila dovolj dober avtomobil. Objektivno merljivo je namreč na številnih področjih sila kompetenten in suveren avto. Razlog je samo v tisti eni malenkosti, ki me odvrača od vseh SUV-ov. A gremo lepo po vrsti in poglejmo, kaj naredi Ateco tako zelo prepričljivo.

Nekoč so bili enoprostorci

Seat_Ateca_20_TDI_150_Xcellenc_30Prva je nedvomno njena notranja prostornost. Kljub skupni dolžini karoserije, ki meri nekaj manj kot 4,4 metra, je v njeni kabini prostora za udoben prevoz petih odraslih oseb. V redu, srednji potnik na zadnji klopi bo seveda povzročil nekaj prostorske stiske v širino, a bolj prostorni so (bili) na tem področju samo enoprostorci. V vzdolžni smeri se tako Ateca postavlja ob bok recimu Volkswagnovemu Passatu in podobnim, v višino ga pa z lahkoto prekaša.

Prostorsko razkošje gre pripisati prvenstveno višji gradnji karoserije, saj ta, podobno kot nekoč v enoprostorcih, omogoča bolj pokončno držo potnikov in s tem manjšo potrebo po vzdolžnih centimetrih kot recimo pri limuzinski zasnovi avta. Vse skupaj se odraža tudi na 510-litrskem osnovnem prtljažniku, ki ga je moč s podiranjem zadnjih naslonov povečati na skupno več kot 1,6 kubičnega metra prostora. Že res, da v primeru testne Atece skupni prtljažnik ni imel povsem ravnega dna, a upoštevajoč njegovo siceršnjo zelo uporabno zasnovano votlino, sam ta manko z lahkoto preživim.

Kdor išče

Seat_Ateca_20_TDI_150_Xcellenc_34Nobeno presenečenj ni, da deluje v prvi sedežni vrsti v Ateci vse zelo znano. Kako ne bi, če je pa moč videti praktično vse njegove glavne sestavne komponente v vsaj enem, če ne večih modelih skupine Volkswagen. To samo po sebi ni nič slabega, čeravno deluje meni vse skupaj kar malo preveč sterilno. Ne glede na osebna občutja ob tem moram Špancem (oziroma Nemcem) priznati brezmadežno ureditev voznikovega delovnega mesta. Vse je tam, kjer človek pričakuje, vse je na dosegu rok, delovno mesto pa si bo lahko vsak lahko nastavil točno po svojih željah po zaslugi kombinacije izdatno v vse smeri prilagodljivega volana in sedeža. Materiali v kabini so v kombinaciji s paketom opreme Xcellence večinoma prijetni na otip, na sedežih je najti tudi prevleke iz mikrovlaken, kdor bo dovolj dolgo iskal, pa bo seveda našel tudi kakšen kos iz cenejše trde plastike.

Čisto v redu

Seat_Ateca_20_TDI_150_Xcellenc_40Pogonski sklop v testni Ateci sta sestavljala dvolitrski TDI in ročni menjalnik. Prvi je ponujal v uporabo največ 110 kW oziroma 150 KM in 340 Nm navora, drugi pa šest dobro preračunanih prestav za vožnjo naprej ter seveda dodatno za vožnjo nazaj. Za razliko od določene konkurence, ki močno omejuje kombinacije pogonskih sklopov, je v Ateci možno omenjeni motor dobiti bodisi samo s prednjim ali z vsekolesnim pogonom. Možno je tudi izbrati med ročnim ali DSG menjalnikom. Kot sem že opažal, je za tovrstni avto s 150 KM prednji pogon čisto v redu opcija. Da tudi Španci največ prodajnega uspeha polagajo na dvolitrski TDI v izpeljanki s 150 KM, razkriva cenik. Sicer je čisto možno, da bi vstopni dizel 1.6 TDI s 115 KM zmogel pokriti veliko večino potreb po pogonski sili v tovrstnem avtu, a bi se sam vseeno raje stegnil za tistih dodatnih 2.500 evrov do 150-»konjske« motorizacije. Vsakič, ko bi želel kaj več od avta, bi se sam sebi srčno zahvalil.

Na meji

Seat_Ateca_20_TDI_150_Xcellenc_10SUV zasnova Atece se kaže ne samo v kabini, ampak tudi na cesti. Tam so inženirji poskušali najti najboljši kompromis med kar se da limuzinam podobno vozno dinamiko in udobjem, ki pritiče prvemu družinskemu avtu. Rezultat je razmeroma uspešen, čeravno je zaznati bolj togo nastavitev vzmetenja, ki deloma tudi po zaslugi 18-palčne obutve, serijsko primaknjene paketu opreme Xcellence, poskrbi za bolj učinkovito prenašanje cestnih nepravilnosti do potnikov. Zadeva je, na moji lestvici med udobjem in neudobjem, ravno na meji. Na daljših poteh, če sem bil utrujen, me je znalo motiti, ko sem bil spočit sem s čvrstostjo dobro shajal.

Jasen zaključek

Seat_Ateca_20_TDI_150_Xcellenc_41Kdor bere moje prispevke bolj ali manj redno, ve, kaj je tisti razlog, da Atece (in vseh njej podobnih izdelkov) navkljub njihovi siceršnji objektivni superiornosti ali popolnosti preprosto ne bom nikoli zapeljal v domačo garažo – ker je to še vedno SUV. Morda bi zdaj moral najti že kakšen drug, bolj kreativen razlog, a mi ne uspe. Po tej plati sem zelo preprost in neomajen, trmast, če hočete.

In ja, ne glede na moje osebno prepričanje je Seat Ateca 2.0 TDI Xcellence še vedno sila dober in kompetenten avto. Je pa res, da se vsa ta zrelost odraža tudi v njegovi ceni. Ta bo v primeru testnega avtomobila s skoraj 34.000 evri poskrbela, da ga marsikatera slovenska družina preprosto ne bo mogla umestiti na svoj seznam potencialnih kandidatov. No, je pa tu še trg rabljenih vozil …

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Upravičeno najbolj prodajana motorizacija v Ateci. Prepriča z (za dizle) kultiviranim delovanjem in po potrebi zgledno varčnostjo, čeravno je res, da bi v kakšni kombilimuzini ali limuzini vseeno porabil še kakšen deciliter ali dva plinskega olja manj kot v SUV-ovski Ateci.
  9
 • Notranjost
  Upoštevajoč razmeroma kompaktne zunanje mere avta prepriča z izvrstno notranjo prostornostjo.
  9
 • Opremljenost
  Paketu opreme Xcellence bi tudi sam dodal samo tako imenovani Zimski paket, ki vključuje gretje sedežev. Vse ostalo, kar potrebujem, ima Xcellence vključeno že serijsko.
  9
 • Vozne lastnosti
  Zoper prečno nagibanje SUV-a nekoliko bolj togo nastavljeno vzmetenje, ki je v kombinaciji z 18-palčno obutvijo paketa Xcellence postavljen ravno na »mojo« mejo sprejemljivega (ne)udobja.
  8
 • Gospodarnost
  Gre za zelo dober paket avta. Je pa iz cene testnega vozila in dejstva, da je bilo za manj kot 1.500 evrov doplačil, razvidno, kako zelo se je tudi Seat cenovno »razvil« v zadnjih letih.
  6
 • Zmogljivost
  Zelo verjetno bi bilo tudi 115 »konj« vstopnega 1.6 TDI povsem dovolj, a ker jih ni nikoli preveč … Vprašanje je seveda, do kje seže družinski proračun.
  8
 • Sklep
  Sila suveren, kompetenten in prepričljiv paket avta z resnično redkimi zamerami. Če družinski proračun zmore in je prisotna želja, potem res ne vidim razloga, da ga ne bi zapeljali v domačo garažo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 33.727
dolžina × širina × višina (mm) 4.363 × 1.841 × 1.615
dovoljena masa vozila (kg) 1.990
emisija CO2 (g/km) 124
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.453
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 /150) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 32.395
pnevmatike 215/50 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,4/10,1/6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,1/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 8,8
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 510-1.604
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 × 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Razumem, spoštujem, a ne podpiram"


Skyen
1 leto 2 meseci nazaj

Cenovno so Ateco po moje previsoko postavili, preveč ob bok Tiguanu.

xxl
1 leto 2 meseci nazaj

Oblika dobro skriva španski temperament. Na splošno so mi Seati preveč mlačni, FR izvedba ni dovolj.

 
Pr(a)va izbira
Preboj