Poraba 7,2 l/100km Največja hitrost 183 km/h Cena 42.343 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • vozne lastnosti
 • ergonomija voznikovega prostora
 • enostavno zlaganje sedežnih klopi
 • poraba goriva
Minusi
 • brez odlagališč v drugi in tretji sedežni vrsti
 • precej skopa osnovna oprema
 • cena osnovne različice
 • zgolj še USB-C priključki

Ko pomislite na kombi, verjetno najpogosteje dobite asociacijo ravno na Transporter ter njegove dražje derivate. Legendarni Volkswagnov model je namreč sinonim za trpežno in praktično kombinirano prevozno sredstvo, ki množično navdušuje tako obrtnike in podjetnike, kakor tudi šolske hišnike, športne trenerje, gasilske poveljnike, policijske komandirje, »švercerje«, večne hipije ter (cerkvenim dostojanstvenikom ljube) nadstandardno številčne družine. Tako, vsaj v naših logih, že nekaj časa velja nenapisano pravilo – če iščete eno najbolj primernih rešitev za transport blaga in oseb, morate vsekakor imeti v mislih tudi Transporter.

Kultni status

Sedemdeset let. Šest generacij. En kombi. Volkswagnov legendarni model velja za najbolj prodajano tovrstno vozilo na zemeljski obli in je v tem času našel že več kot 12 milijonov kupcev. Pa pri tem ne gre zgolj za tiste, ki so Volkswagnovi znački podobno zvesti kot volivci trenutno najmočnejše politične stranke na naših tleh. Ne, po Transporterju (ter njegovih dražjih izvedbah) so posegali vsi, ki so želeli čimbolj dovršeno lahko gospodarsko vozilo, pri katerem bi le stežka našli kakšno večjo zamero.

VW TRANSPORTER 09A če bi že morali iskati dlako v jajcu, si morda zgolj manjšo kritiko zaslužijo malce preveč duhamorne zunanje linije, kar sicer znajo (npr. pri Multivanu) vsaj deloma rešiti že kakšni mikavni stilski detajli v obliki dvobarvnega »Bulli« karoserijskega odtenka ter retro platišč. Vendarle pa, če sem povsem iskren, je zunanje oblikovanje v razredu delovnih kombijev povsem sekundarnega pomena, saj gre v osnovi še vedno za delovni pripomoček.

Zato novica o kozmetični olepšavi zadnje generacije Volkswagnove prodajne uspešnice ni poskrbela za pretirano razburjenje avtomobilske javnosti, pri čemer je verjetno med posamezniki še vedno precej takšnih, ki vsaj od zunaj le stežka ločijo ali gre za prenovljeni model T5, za T6 ali aktualni T6.1. Kakorkoli že, lanskoletna osvežitev je prinesla spremenjeno prednjo masko, drugačnejše žaromete (žal brez serijskih LED, ki bi se pri tej ceni vsekakor lahko znašli med osnovno opremo), nova platišča ter zanimiv oblikovni element v obliki napisa modela na boku vozila. Tako vam ne bo več potrebno ugotavljati ali gre za delovni Transporter, družinsko Caravello ali malce bolj gosposki Multivan.

Delavec

VW TRANSPORTER 28

Vendar pa pri tokrat testiranem primerku ni bilo potrebno pogledovati h kakršnikoli dodatni oznaki na karoseriji za ugotovitev, da gre za eno bolj osnovnih različic Volkswagnovega kombija. Oziroma za tisti primerek, ki ga boste prej videli na šolskem dvorišču kot pa na prostoru za VIP shuttle prevoze pred petzvezdičnim hotelom. Saj veste – osnovna bela barva, za praske manj občutljivi nelakirani odbijači, rahlo ceneno oblikovani plastični kolesni pokrovi.

Oznaka DMR v katalogu, pri kateri sicer ne gre za misteriozno kratico iz nemške motoznanstvene terminologije, je obenem razkrila, da gre za vozilo z daljšo medosno razdaljo (3,4 m), kar pomeni, da se ponaša s še bolj radodarnim notranjim prostorom. In kaj to pomeni v praksi? Ob odstranjenih zadnjih dveh klopeh s šestimi sedeži boste lahko vanj spravili predmete, dolge skoraj 3 metre (do prednjih sedežev), ter vanj zbasali 6.700 litrov prtljage.

VW TRANSPORTER 24A četudi je šlo tokrat za malce bolj osnovno verzijo, zaradi česar se ni mogel pohvaliti z nekaterimi novotarijami, ki jih je sicer prinesla zadnja kozmetična prenova (npr. digitalni merilniki, sodobna multimedija, ipd.), pa vozniku v njem ni hudega. Česar smo pri Volkswagnovih kombijih tako ali tako že vajeni. Tako tudi pri osnovnejših izvedbah navdušuje z zelo solidno ergonomijo ter nič kaj tovornjaškimi občutki, pri čemer si posebno hvalo zaslužita prednja sedeža, na katerih boste brez težav zdržali tudi več stokilometrske poti. Okej, manjši prostor za izboljšave je pri odlagališčih zadaj, ki bi jih lahko bilo več, ter kakšni dodatni kontrolni lučki med merilniki za prikaz delovanja žarometov (način Auto).

Ob tem bi si kombinirano vozilo, ki stane v osnovi skoraj 40 tisočakov, zaslužilo med serijskimi pripomočki še kakšno upravljalno tipko na volanu, avtomatizirano klimatsko napravo, tempomat, DAB, parkirne piskače ter vsaj osnovne LED žaromete.

Nadomestek Sharana?

Družine, ki skrbijo za večanje natalitete in katerim postajajo enoprostorci že premajhni (npr. Sharan, Alhambra, ipd.), se velikokrat ozirajo ravno za Volkswagnovim Transporterjem. V novi ali (na naših tleh precej bolj množično) rabljeni obliki. Nenazadnje tudi zato, ker v segmentu lahkih gospodarskih vozil še vedno velja za enega vozno najbolj prepričljivih predstavnikov, ki se lahko pohvali z natančno vodljivostjo ter izjemno stabilno lego na cestišču, tudi zaradi serijske asistence za bočni veter.

VW TRANSPORTER 29Trenutno osnovno motorizacijo pri šesti reinkarnaciji potniškega Bullija sicer predstavlja znani dvolitrski turbodizel, v katerem razgraja 150 »žrebcev« in se v praksi izkaže za povsem dovolj zmogljivega. Agregat z enojnim turbinskim polnilnikom s spremenljivo geometrijo lopatic (kodno ime EA288 Nutz) namreč pokaže dovolj volje do življenja že pri nizkih vrtljajih (najvišja navorska vrednost 340 Nm pri 1.500 vrtljajih), razveseljuje z dovolj tihim delovanjem ter je lahko – če to želi voznikova desna noga – tudi vzorno varčen. Tokratna poraba se je sicer ustavila pri 7,2 l/100 km, kar je za tako veliko vozilo precej dober rezultat.

Manjši pomislek se poraja zgolj ob dejstvu, da je potrebno za opcijo vselej dobrodošle menjalne avtomatike, ki sliši na ime DSG, pogledovati k močnejši motorizaciji (199 KM), kar seveda posledično prinese precej bolj globok poseg v denarnico. V tem primeru za konkretnih 6 tisočakov. Ali pa k 40 centimetrov krajši različici z oznako – prav razmišljate – KMR.

Ohranja primat

VW TRANSPORTER 08Čeprav eden najbolj legendarnih kombijev nikakor ni poceni oziroma je – vsaj v tem trenutku – precej drag že v osnovni izvedbi (37.889 evrov), sem prepričan, da bo še vedno ohranil naslov najbolj priljubljenega tovrstnega vozila na trgu. Nenazadnje že zaradi svojega tradicionalnega statusa, ki si ga je ustvaril v sedmih desetletjih.

Vendarle pa: tradicija gor ali dol, v tem razredu je cena velikokrat izjemno pomembna (npr. javna naročila v javnem sektorju, ipd.), ki pa je pri Transporterju (vsaj v tem trenutku) malce preveč samozavestno postavljena. Zgolj za primerjavo – cena za Trafic Passenger z dolgo medosno razdaljo se prične pri konkretno nižjih 29.290 evrih (dCi 120), oziroma pri 30.090 evrih, če gledamo primerljivo moč (dCi 145), medtem je Peugeot Traveller L3 še cenejši (25.750 €), oziroma 27.550 € ob podobno krepkem agregatu (150 KM). To pa so že konkretne razlike v ceni!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Verjetno najbolj optimalna motorizacija pri »delovnem« Transporterju, ki razveseljuje z obilico uporabnega navora že pri nizkih vrtljajih ter s solidno tihim delovanjem. Doplačilo za DSG menjalnik vsekakor vredno razmisleka.
  9
 • Notranjost
  Osnovna verzija deluje (pričakovano) dokaj špartansko, a navduši z dobro voznikovo ergonomijo ter solidnima sprednjima sedežema. Potniki zadaj bi znali tožiti nad pomanjkanjem odlagalnih mest.
  8
 • Opremljenost
  Četudi je šlo za »delovno kljuse«, bi si vseeno zaslužil med osnovno opremo vsaj PDC, večfunkcijski volan, dežni senzor ter še kakšen sodoben varnostno-asistenčen sistem (npr. sistem za nadzor prometa Front Assist).
  4
 • Vozne lastnosti
  Šesta (in pol) inkarnacija Volkswagnovega Bullija še vedno navdušuje z enimi najbolj uravnoteženih voznih lastnosti v razredu, kar bodo še najbolj cenili vsi, ki potrebujejo tovrstno vozilo za premagovanje večstokilometrskih poti.
  9
 • Gospodarnost
  Precej visoko postavljena cena osnovne različice potniškega kombija, ki je konkretno višja od konkurence. Zelo solidna poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  Nad pomanjkanjem konjenice pod motornim pokrovom pri (trenutno) najšibkejši verziji bi se znali pritoževati le redki, vseeno pa obstaja rešitev v obliki 49 »konjev« močnejše ter bistveno dražje alternative.
  8
 • Sklep
  Zadnja kozmetična prenova Volkswagnove ikone v razredu lahkih gospodarskih vozil ni poskrbela za kakšne pretirane revolucionarne spremembe, ki pa jih v tem razredu tako ali tako ne pričakujemo. Vseeno je bil model deležen določenih novosti (digitalizacija, sodobni varnostno-asistenčni sistemi), ki pa žal v večini primerov zahtevajo doplačilo.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 37.889
cena testnega vozila (€) 42.343
dolžina × širina × višina (mm) 5.304 x 1.904 x 1.990
dovoljena masa vozila (kg) 3.200
emisija CO2 (g/km) 171
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 (podaljšano jamstvo za 3. in 4. leto)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.930
medosna razdalja (mm) 3.400
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 183
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.250-3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.500-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 13,2
osnovna cena vozila (€) 38.168
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,8/5,7/6,5
pospešek 0-100 km/h (s) 11,9
prostornina prtljažnika (l) 6.700
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

26 komentarjev za "Sinonim za kombi"


meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Sam sem se zanimal pred korono.
6.1 2.0tdi 150 KMR DSG, bel, radarski tempomat, leva drsna vrata, multi volan, park spredaj zadaj, črni odbijači, pokrovi koles, desni enojni sedeš z rokonasloni, 2 vrsta poklopni sedeži, pa ene par “totalno osnovne opreme” bi prišel tam 32.

Trefik 145 “dsg” leva drsna vrata (ja ima malo več opreme, radarja pa ne) pa 28.

Tukaj se zataknje …. lizing. Reno je imel 10.68% obrestno …. pa pogojeval max mislim da 25% pologa.
Tako je bil pod črto Trefik passenger dražji od vw.

Naslednji avto bo kombi.

Kolegaje kupil Multiva family belega je dal 35 +-500 se ne spomnim točno.

Je pa vw obup z cenami …. doplačaš tudi, kar je pri večini že 10 let serijsko.

To so polne cene …. tukaj objavljene. Kar ni pravično (do oziroma od nobenih).

Recimo ponudil mi je novega Turana family 2.0tdi DSG za 24300 pa nove zimske gume.

To mi je pa vredu cena.

Povem pa ponovno …..folk nezna računat kar te pride pod črto.
Ti ponudijo za 5000 man, ko poplačaš lizing je pa ….. se ene 2000 dražji.

Psa, kia, …. so tukaj kar rekorderji.

1 leto 2 meseci nazaj

Ja za Kio je, ko se malo bolj poglobiš, itak znano, da ima oderuške lesinge, za PSA me je pa tole kar malo presenetilo.

Pri nas smo namreč pred 5 leti kupili avtomobil iz PSA-jevega koncerna. Položili smo 1/3 pologa in preostanek leasinga odplačali v 3 letih. Celotno preplačilo je bilo na koncu 160 evrov, pa sem šel vse skupaj še sam trikrat preračunavati celoten izračun. Dvakrat pred nakupom in še enkrat ob prepisu avtomobila iz leasing hiše na nas.

Je pa verjetno velika razlika če odplačuješ 3 ali pa 7 let (mislim, da nas večina ve kaj je obrestno obrestni račun).

mavrica
1 leto 2 meseci nazaj

o fantastična cena v cenovnem razredu passata z ročnim menjalnikom, si je dobro zapomnit. Porsche Ljubljana ima cel kup transporterjev starih 1 leto. Tudi iz naslova sponzorstev (ljubljanski maraton, Planica in ostale nordijske discipline). Pred korono so imeli večino kombijev z DSG, a vse po ceni, ki jo ti omenjaš za novega. Za Grand Trafica Passenger 2.0 dci 145 ps sem dobil predračun od parih avtohiš za 25.500 eur. Novi Transporter s tempomatom, zatemnenimi stekli, zadnjimi senzorji za 36.000 eur. Leva drsna vrata dodatnih 900 eur, pokopljiv levi sedež v drugi vrsti še 250 eur. Razlika v ceni je najmanj 10.000 eur. Caravella oz. Multivan, ki ima avtomatsko klimo in učinkovito prezračevanje ter boljše sedeže in zvočno izolacijo pa takoj pride cena na 45.000 in več.

meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Trefik je bil avtomatik 31 pol sem se pa zdilal na 28 … pa nekaj čez.
Tudi to mi ne gre v glavo, da se moraš okol vozit pa “pogajat” ……
Povej koliko je in čao ….
Se nimam ne volje ne cajta okol fjakat pa folk jeb..

Transporter kot sem rekel 32 končna pod črto, ….
Razlog, da ni doma pa je …. žena 😉
Stakim vozijo delovce okol (strokovna ocena).
Ja mel bi dosti rajši Trefika … ampak z takimi oderuškimi pogoji naj ga majo.
Problem pri meni je ker je pogoj leva drsna vrata in avtomatiķ. Takih pa ni nikjer testnih/službenih.

ZaMultivana sem tudi jaz samo debelo pogledal … za ceno.

Pravi kolega vzames family paket in sploh neglej drugega ker je obup.
Cim hočeš par bombončkov je kuj 42….

mavrica
1 leto 2 meseci nazaj

Pri Trafficu so leva vrata za polovico cenejša, na rit pa me je vrglo dejstvo, da kljub dodatnimi vrati ne obstaja pokopljiv sedež klopi v drugi vrsti. To pomeni, da je dostop do tretje vrste možen le iz desne strani. Renault pravi, da je to iz varnostnih razlogov 😀

meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Jp. Neuradno če nerabiš 3 vrste daš 3 vrsto v 2 (z nekimi distančniki) in potem se lahko poklopijo.

Drugače pa ni opcije.
Ma sej pravim …. kr neki.

Ford ima tudi ok, samo je avtomatik bil skoraj 40, kar me je takoj odvrnilo.

Spaceturer in njegova dvojčka me pa nita niti zanimala zaradi njihovega financiranja.

RedBaron
1 leto 2 meseci nazaj

Multivan je zadeva, ki bi jo takoj imel!! Tole pa… kaj pa vem, za prevoz materiala in občasno potnikov je že OK. tudi plastičen volan je nekako razumljiv pri (osnovnem) transporterju, klima bi lahko bila vsaj polavtomatska (včasih je VW imel climatic, zdaj ni ne duha ne sluha o njem, samo ročna ali climatronic).

Cena je pa res zelo optimistično postavljena… trafic passenger ima tudi v osnovi ročno klimo, vendar je min. 10 jurjev cenejši, pa ni nič slabši kombi!!

desmodromica
1 leto 2 meseci nazaj

Počasi prihaja VW do točke, ko bo začel nategovati samega sebe…s skopo opremo in obiljem cenene plastike res ne razvaja s svojim delavskim vozom…vse povprečno ali podpovprečno, cena pa zlata…+1 za vse komentarje in kritično mišljenje, kajti samo opranoglavi vw fan bo tole zagovarjal…
kvaliteta izdelave pa pada na nivo nizkocenovnikov…ljudje se zbujajo.

1 leto 2 meseci nazaj

:/ 40k pa ima drsna vrata le na eni strani! O bog. Nekaj podobne sive plastike na armaturi smo imeli mi v škodi favorit pred približno 25 leti.

mavrica
1 leto 2 meseci nazaj

Dajmo si priznati, da je to plačana reklama. Sedeži v drugi in tretji vrsti so cenene neudobne klopce. Tretja vrsta ima zelo malo odmerjenega prostora za noge, v primerjavi z drugo vrsto?!? Stransko okno in temna tonirana stekla so za doplačilo. Novi Transporter ima še vedno zelo neučinkovito prezrečevanje v zadnjem potniškem delu. Renault Trafic ima vse to, kar ta nima. Ima učinkovito spodnje gretje nog potnikov, hlajenje pa zgoraj. Ima že serijsko LED luči, kar je VW za doplačilo. Za 300 EUR imaš pri Traficu za več let brezplačnih servisov, kjer te VW dodatno olupi. Edina dobra stran VW je, da nudi večjo dovoljeno maso prikolice. V VW transporterju sem se kot potnik počutil kot v gajbici, medtem ko je bilo sedenje v Trafficu na veliko višjem nivoju. Razlika v ceni pa 10.000 eur

 
Dve plati športnosti
Malenkost več