Poraba 5,5 l/100km Največja hitrost 207 km/h Cena 31.620 eur
Plusi
 • prijetno notranje okolje
 • multimedijska naprava (odzivnost, grafika)
 • izjemno uravnotežene vozne lastnosti
 • poraba goriva
 • prepoznavna zunanja oblika
 • prtljažnik (prilagodljivost, velikost)
Minusi
 • prostornost na zadnji klopi
 • težave s povezavo Bluetooth
 • opazen dvig cene v primerjavi s predhodnikom
 • avtomobil si ne zapomni zadnjih nastavitev (npr. Lane Assist)

Ko se te dni pogovarjate z ljudmi o avtomobilih, skoraj ne slišite več drugega, kot »križanec«, »hibrid«, »evolucija«, »monokristalna snov«* ter »zamujen rok«. Kot da bi se znašli sredi šolske ure naravoslovja! Medtem ko o dizlih, klasičnih karavanih ter ugodnih cenah razpravljajo praktično le še zgodovinarji. Slednje pač – podobno kot epidemija Covid-19 ter Janševi čivki – nekako ni več v modi! Vseeno pa pri Peugeotu z najnovejšim modelom 308 dokazujejo, da je lahko avtomobilska debata med ljudmi tudi malce drugačna, a vseeno zanimiva. Pa četudi je govora o karavanski izvedbi, v kateri brni nič kaj trendovski turbodizel. Le o nizki ceni bi se dalo še malce razpravljati …

Imun na športne terence

PEUGEOT 308 SW 06Čeprav se zdi, da je zaradi križancev tudi »Golfov« razred počasi že v zatonu, pa med avtomobilskimi navdušenci vedno završi, ko pride na trg nov predstavnik tega (nekdaj tako zelo popularnega) segmenta. Nič kaj drugače ni bilo niti pri najnovejši Peugeotovi prodajni uspešnici, ki je že pred lanskoletnim prihodom na trg dodobra dvigala prah. Nova generacija modela 308, ki je sicer uradno že tretja po vrsti ter sloni na koncernski platformi EMP2 V3, namreč že na zunaj izgleda precej zanimivo ter s svojimi drznimi linijami pušča le redkokoga hladnega. Tudi v karavanski izvedbi SW! Še posebej, če je odeta v brezplačen (!) zeleno-moder odtenek, ki sliši na ime Avatar in je na voljo zgolj pri karavanu. Prava osvežitev v svetu, kjer več ali manj prevladuje 50 odtenkov karoserijske sivine.

Novi 308, na katerem se blešči novodobni znamkin logotip, vsekakor velja za enega bolj dinamično oblikovanih predstavnikov tega razreda, po katerem pogledujejo celo tisti, ki so do sedaj gledali na levjo znamko rahlo postrani. Večkrat preverjeno v praksi! Pri tem bi marsikdo dal karavanski izvedbi, ki je sicer za 27 centimetrov daljša od kombilimuzinske, celo prednost pred tolikanj cenjenimi športno uporabnimi križanci. Hja, klasičen karavan nižjega srednjega razreda je pač (praviloma) še vedno prostornejši, cenejši ter vozno prepričljivejši od marsikaterega modnega križanca. Res pa ne toliko nastopaški in bahaški.

PEUGEOT 308 SW 07

Kakorkoli že, karavanski 308 se obenem ponaša tudi s 5,7 centimetrov daljšim medosjem, kar prinaša precej več notranjega prostora, a žal na zadnji klopi še vedno ne toliko, kot bi pričakovali. Vsekakor pa navduši z obiljem praznine v prtljažniku, saj lahko posrka vase v idealni konfiguraciji za kar 608 litrov prtljage ter z zelo uporabnimi rešitvami (npr. priročen prostor v dvojnem dnu, kamor lahko pospravimo prtljažni rolo, ko ga ne rabimo).

Esenca premium razreda

PEUGEOT 308 SW 14Še večje presenečenje pa novi Peugeot 308 ponudi znotraj, kjer dobiš občutek, da sediš v avtomobilu, ki je na ceniku precej dražji. Odličen izbor materialov, vrhunsko oblikovanje ter pravi občutek za detajle namreč prinašajo celo rahlo esenco premijskega razreda, kar smo pri »plebejcih« do sedaj uzrli le še v kakšni Mazdini trojki. Okej, znano voznikovo delovno mesto iCockpit sicer ne bo vsem povšeči, saj zna marsikomu zgornji del volanskega obroča zakriti merilnike, a tega smo pri Peugeotovih vozilih tako ali tako že vajeni.

Vse ostalo si zasluži več kot odlično oceno, pri čemer gre še posebna pohvala novi infozabavni napravi, ki je opazno odzivnejša in preglednejša od tiste iz prejšnjega modela. Za precej uporabno zadevščino se je obenem izkazala spodnja menijska vrstica pod osrednjim zaslonom multimedije, ki jo je možno tudi urediti po lastnih željah, malce manj priročno pa ostaja že poznano upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik.

Nekaj težav se je tokrat pojavljalo še pri prostoročni povezavi ter predvajanju glasbenih datotek, pa četudi je šlo za različne telefonske aparate. Rešitev? Vsakokratno izklapljanje povezave Bluetooth na telefonu ter ponovno vzpostavljanje, kar je lahko precej zamudno opravilo. Verjetno pa bo omenjeno nepriliko odpravila že prva programska nadgradnja sistema.

PEUGEOT 308 SW 15Nekaj negodovanja bo obenem slišati še z zadnje klopi, kjer bodo trpele noge zadaj sedečih potnikov (npr. precej skopo odmerjen prostor za stopala), pri čemer bodo višjerasli osebki (nad 185 cm) tožili še zaradi nizke strešne linije. A da ne bo pomote, omenjene pomanjkljivosti nikakor ne pokvarijo celotne slike ter dejstva, da je novi 308 znotraj eden bolj prepričljivih in všečnih predstavnikov segmenta. Bravo Peugeot!

Potovalnik

Čeprav se elektrifikacija v avtomobilizmu širi skoraj tako nezadržno kot korupcija v zdravstvu, pa sem povsem prepričan, da bodo vsaj pri karavanih kompaktnega razreda še kar nekaj časa (beri: do leta 2035 po štetju bruseljskih birokratov) na voljo tudi klasični pogonski sklopi. Še posebej turbodizelski. Saj gre v veliko primerih za službena vozila, namenjena daljšemu premagovanju avtocestnih kilometrov.

PEUGEOT 308 SW 24Kakorkoli že, pri Peugeotu se (vsaj zaenkrat) še niso odločili za popolno abstinenco od dizelskih motorjev, med katerimi je še vedno na voljo znani 1,5-litrski BlueHDI, v katerem brca 130 »žrebcev«. Z navorom dodobra podprtega agregata sicer ne razganja od moči (zgolj 10,9-sekundni pospešek od 0 do 100 km/h), a zelo solidno opravlja svoje delo ter prepriča z dovolj nizko porabo goriva. Le-to je brez večjih težav moč vzdrževati pri okrog 5 litrih in pol, medtem ko se na relacijskih poteh spusti tudi pod številko 5. Za prenos moči je tokrat skrbela dovolj solidna (a ne odlična!) 8-stopenjska menjalna avtomatika, ki zna biti malce sunkovita oziroma cukajoča med počasnim manevriranjem (npr. na parkirišču) ter speljevanjem.

Še največje presenečenje ponuja novi Peugeotov karavan med vožnjo, kjer dobesedno navduši s svojim izjemno uravnoteženim podvozjem. Francoski inženirji so namreč zelo dobro opravili svoje delo ter našli pravi kompromis med udobjem (izvrstno požiranje neravnin!) ter dinamiko. Ob zelo dobro komunikativnem volanskem mehanizmu namreč tudi med ovinki pokaže dovolj športno-rekreativnega talenta, čeprav se med grobim pretiravanjem le občuti karavanski »nahrbtnik«. Vseeno pa vseskozi zelo dobro potrjuje občutek, da nenehno zelo dobro veš, kaj se dogaja pod kolesi. Pa četudi ne gre ravno za kakšno GT verzijo. Zelo dobro!

Razmisleka vredna alternativa

Čeprav dandanašnje avtomobilske debate skoraj ne minejo brez omembe športno uporabnih križancev in elektrifikacije, pa se vseeno zdi, da bodo tudi karavani in turbodizelski agregati še kar nekaj časa ostajali na dnevnem redu. Še posebej, če bo govora o tako prepričljivem avtomobilskem paketu, kot je najnovejši Peugeotov 308 SW.

PEUGEOT 308 SW 04

V tem avtomobilskem razredu, ki ga je sicer verjetno daleč najbolj definirala Škodina Octavia Combi, predstavlja Peugeot 308 eno lepših in tehnološko najsodobnejših opcij, ki bi znala prepričati tudi prenekaterega SUV zaljubljenca. Še posebej zaradi svoje uporabne zasnove ter zelo dobrega prostorskega izkoristka. Cene novih avtomobilov pa v zadnjih časih skačejo že pošteno v nebo, na kar ni imun niti najnovejši Peugeotov izdelek. Zgolj kot zanimivost – v tednu druženja s testnim primerkom je cena vozila zrasla za kar dva tisočaka in pol! Vseeno pa v primerjavi z modnimi križanci (še posebej, če se ponašajo s kakršnokoli električno rešitvijo) še vedno velja za racionalnejši nakup. Če lahko pri ceni 32 tisočakov sploh še govorimo o racionalnosti.

Kar pa nikakor ne izniči dejstva, da je tretja generacija Peugeotovega 308 eno lepših avtomobilskih presenečenj v zadnjem času.

Tekst in foto: Urban Acman.

* polprevodnik

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani 1,5-litrski BlueHDI agregat, ki je nadomestil prejšnjega 1,6-litrskega, prepriča s solidno prožnostjo, kultiviranostjo ter varčnostjo. 8-stopenjska menjalna avtomatika je solidna, ne pa odlična, saj zna biti malce preveč sunkovita med počasnim manevriranjem.
  8
 • Notranjost
  Eno največjih presenečenj ponuja novi 308 znotraj, kjer ponuja celo rahlo esenco premijskih občutkov. Drzno oblikovanje je nadgrajeno z zelo dobrim izborom materialov ter občutkom za detajle. Voznikovo okolje iCocpit sicer ne bo povšeči prav vsem, kakor tudi ne prostornost na zadnji klopi.
  10
 • Opremljenost
  Skozi prizmo racionalnosti ter optimalnosti predstavlja srednji opremski paket (Allure Pack) morda celo najboljšo izbiro.
  9
 • Vozne lastnosti
  Najnovejši Peugeotov tekmec kompaktnega razreda se izkaže z izjemno uravnoteženim podvozjem, ki predstavlja odličen kompromis med udobjem in dinamiko, ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom.
  10
 • Gospodarnost
  Noriji prekomernega višanja cen novih avtomobilov ni zmogel ubežati niti Peugeotov 308, ki pa je še vedno opazno cenejši od modnih športno uporabnih križancev. Odlična poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Edina dizelska opcija v ponudbi, ki bo verjetno v prihodnje tudi zadnja, razveseljuje z obilico navora (300 Nm), kar bi moralo zadoščati za vsakodnevne družinsko-službene potrebe.
  7
 • Sklep
  Najnovejši Peugeotov 308 velja za eno lepših presenečenj v zadnjem času ter bo v karavanski verziji prepričal celo marsikaterega zapriseženega ljubitelja cestnih terencev. Z dizlom pod motornim pokrovom ter zelo spodobno porabo pa obenem daje upanje, da bo popolna elektrifikacija v avtomobilizmu morala vsaj še malce počakati.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.180
cena testnega vozila (€) 31.620
dolžina × širina × višina (mm) 4.636 x 1.852 x 1.442
emisija CO2 (g/km) 137 (WLTP)
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.499
masa praznega vozila (kg) 1.538
medosna razdalja (mm) 2.732
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski/spredaj
največja hitrost (km/h) 207
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,51
osnovna cena vozila (€) 31.620
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,9
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 608-1.634
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75x84,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Vrnitev odpisanih"


1 mesec 18 ur nazaj

Drugačen in po svoje lep, ampak niti enega motorja ki bi mi ustrezal. Največji konkurent ima kar se navadnih modelov tiče od klasičnih pogonov 1.5 tsi 130, 1.5 tsi 150, 2.0 tsi 190. Potem imajo še gtija in R-a s še bolj navitim 2.0 tsijem. Pižo nudi pa kaj? 1.2 thp 130? Wtf no?!

wildbliw
1 mesec 7 ur nazaj

Večina kupcev bi prav to vzela. Očitno se pri Peugeotu ne ukvarjajo z manjšino, kar je po svoje škoda.

1 mesec 2 ur nazaj

Se strinjam, ampak kakšen 1.6 thp 150/180 bi pač lahko ponudili (oz. 2.0 hdi 150/180). Enostavno si ne predstavljam vožnje s polno naloženim karavanom z 1.2 thpjem oz. 1.5 hdijem. Sam imam megana z 160 konjskim 2.0 dcijem in je zadeva res sweet spot. Dirkalnik sicer ni, se pa zadeva več kot spodobno premakne.

cashy
1 mesec 2 dni nazaj

a se še komu zdi 1.538 kg mase praznega vozila nekoliko preveč? Kaj niso avtomobili tega velikostnega razreda težki cca 1.300-1.400 kg?

1 mesec 2 ur nazaj

Potem hibrid v primerjavi s tem sploh ni tako težak – 1608 kg. Je pa po mojem mnenju še vedno predrag (in pretežak). Škoda, da se niso zgledovali po prejšnji generaciji.

1 mesec 1 dan nazaj

130 konjev za 1500 kg plus.. ne hvala.

ban
1 mesec 2 dni nazaj

Res je. Moj golf karavan je recimo okoli 1300 kg.

pleomax
1 mesec 1 dan nazaj

Mogoče 7-ka ampak 8-ka karavan z avtkmatskim menjalnikom in dizlom je bolj proti 1500,s tem da je golf malo ožji od 308-ke.

cashy
1 mesec 1 dan nazaj

namreč spomnil sem se ene od zamer še prvega modela Insignie (razred večji avto), ki je imela približno takšno maso, pa so vsi govorili, kakšna težka “krava” je v primerjavi s konkurenco.

matejxx
1 mesec 3 dni nazaj

Največja težava Peugeota je ta, da ne znajo v prodajo dati pravi motor. Potem pa nima niti enega motorja z vsaj 150 konji. Hibridi me ne zanimajo.

Tommaazz
1 mesec 3 dni nazaj

Meni se kar dopade…bi pa cena morala biti 25 jurjev in ne 32…

wildbliw
1 mesec 3 dni nazaj

Res je nekoliko predrag. Verjamem, da je odličen avto, ampak več kot nekih 28 k€ mu ne pristoji, pa tudi če je avtomatik. Očitno zdaj take bolane preskoke v ceni lahko pričakujemo še pri zaenkrat ugodnih avtih. Bodo vlaki spet zaživeli. Država bo morala kaj hitro investirati v tretji in četrti tir.

wildbliw
1 mesec 4 dni nazaj

Peugeot v nasprotju z ostalimi postavi svojo najlepšo barvo za brez doplačila.

 
Trije? Eden!
Kalibracija