Poraba 5,4 l/100km Največja hitrost 233 km/h Cena 54.170 eur
Plusi
 • prepoznavna zunanja oblika
 • elegantno notranje okolje
 • pogonski sklop
 • občutek za oblikovne detajle
 • poraba goriva
 • udobno podvozje
 • projicirni zaslon
 • zadenjska kamera
 • zvočna izolacija
Minusi
 • prostor za noge na zadnji klopi
 • povprečno velik prtljažnik
 • položaj stikal za stekla
 • dokaj neuporabna ploščica na dotik (funkcija pisanja)
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik

Citroën DS 19. Elegantna boginja. V naših koncih znana tudi kot »žaba«. To je bil avtomobil filmskih zvezdnikov, državnikov in predsednikov. Svojčas je veljal za podobno znan francoski simbol kot železni stolp sredi Pariza, Chanelova številka 5 in vrhunski siri z vonjem preznojenih nogavic. Z reinkarnacijo legendarnega imena želijo Francozi vsaj malce obuditi duh že skoraj pozabljenega galskega avtomobilskega luksuza, kar pa jim v tem trenutku morda še najbolj uspeva z najnovejšim modelom DS 4. Novodobna »žabica« torej, ki pa vseeno ostaja – podobno kot Anže pri Janezu – dodobra v senci svojega božanskega predhodnika.

Dizajn & Stil

DS4 36Ko so v koncernu PSA pred dobrimi 10 leti predstavili svojo vizijo avtomobilskega prestiža v obliki dodobra preznačkanih Citroënov (beri: linija DS), je marsikdo nejeverno zmajeval z glavo. Ter si mislil: »Francozi, pač, ter njihova brezbrižna nonšalantnost!«. Spomnite se zgolj prvega DS 4, ki bi ga tedaj le stežka postavili ob bok konkurenčnim premijskim produktom (npr. Mercedes-Benz razred A, BMW 1, Audi A3). Kakšen luksuz neki! Zatorej so morali Francozi dodobra zavihati rokave ter z uvedbo samostojne znamke DS Automobiles, kar se je zgodilo leta 2015, pričeli precej bolj resno nastopati na trgu. Seveda tudi z bistveno bolj samosvojimi in avantgardno-unikatnimi avtomobili. To je še kako opazno pri njihovem zadnjem modelu, ki je prišel na trg to leto.

Najnovejši DS 4, ki ima s prejšnjim toliko zveze kot Luka Dončić s koordinatorjem stranke Levica (beri: nič več in nič manj kot isto ime), je sicer dodobra razburjal javnost že pred samim prihodom na trg. Kako tudi ne, saj je s svojo izjemno izstopajočo obliko že na slikah požel nemalo simpatij. Atraktivna kombilimuzina  segmenta C, ki ponuja celo nežno esenco križanca, s svojimi ostrimi linijami le redkokoga pušča ravnodušnega, pri čemer bo bolj malo tistih, ki jim avtomobil ne bi bil všeč.

DS4 06Sprednji del 4,40 metra dolgega vozila, ki bazira na nadgrajeni koncernski platformi EMP2 (70 odstotkov novih delov), zaznamuje izjemno markantna maska, kjer se nahaja prepoznavni svetlobni elementi, sestavljen iz 98 LED diod (36 belih in 13 rumenih na vsaki strani). Izstopajoč oblikovni element so še potopne kljuke, ki smo jih najprej uzrli pri Teslah ter Range Roverju Velar, a ne bodo povšeči prav vsem, saj ne veljajo za najbolj ergonomsko rešitev. So pa lepe, ni kaj!

Drzen & Seksi

Vsekakor pa najnovejša DS-ova »žabica« že z interierjem dokazuje, da si vsekakor zasluži mesto med premijskimi predstavniki tega razreda. To bodo nenazadnje priznali celo najbolj zagrizeni ljubitelji germanskega »plemstva«, kar se je zgodilo tudi med tokratnim testom. Znotraj se lahko namreč novi DS 4 pohvali z izjemno prečiščenim okoljem, ki je skladno z novodobnimi smernicami izdatno digitalizirano ter z več kot odličnim izborom materialov.

DS4 15Francozi tokrat niso varčevali z usnjem, alkantaro ter mehkimi plastičnimi oplatami, pri čemer vse skupaj deluje neizmerno bogato in bahato. A vseeno ravno še dovolj francosko avantgardno. Tako dobiš v trenutku nek neopisljiv občutek, da sediš v precej dražjem in večjem vozilu in da so se precej bolj potrudili kot smo tega vajeni pri nemški konkurenci. Nekaj podobnega so že pred leti storili npr. tudi pri Land Roverju z modelom Evoque, ki je ponujal občutke njihovih večjih in dražjih avtomobilov.

Resda je nekaj elementov znanih že iz nekaterih njihovih »plebejskih« modelov (npr. multimedija iz Peugeota 308), a so še malce bolj dodelani (odzivnejši zaslon). So pa francoski dekoraterji tokrat tudi malce pretiravali ter si v rahlo boemskem duhu privoščili kakšen eksces. Pa najsi gre za rahlo bizarno postavitev stikal za stekla na zgornjem robu vrat, ki niso najbolj priročna, ali pa za osrednjo ploščico na dotik (DS Smart Touch), namenjeno pisanju ter posameznim ukazom, ki pa se v praksi ne izkaže kot posebej praktično.

DS4 22Da gre za pravega predstavnika premijskega razreda, se (žal) pokaže tudi na zadnji klopi, ki je precej skopo odmerjena, ter s podpovprečno velikim prtljažnikom, ki pa je bil tokrat zmanjšan zaradi priključno hibridnega pogonskega sklopa (beri: baterije). Za eno boljših zadevščin, ki bi si jo želel v prav vsakem vozilu, se izkaže odličen projicirni zaslon s številnimi podatki, posebno pohvalo pa si zasluži tudi zadenjska kamera.

Dinamičen & Suveren

Ker je govora o enem najbolj avantgardnih modelov v avtomobilskem razredu, ki ga sicer že vrsto let definira Volkswagnov Golf, bi bil nekako kar greh, če bi pod njegovim motornim pokrovom brnel osnovni 1,2-litrski PureTech. Pa četudi slednjemu nič ne manjka, da ne bo pomote. A kaj, ko vse skupaj deluje kot nedeljska maša brez bogoslužnega orglanja – to pač ni to!

DS4 31Vseeno k osnovni filozofiji imenitnega DS 4 precej bolj pristaja kakšna malce bolj tehnološko zanimivejša pogonska opcija, saj nenazadnje pač govorimo o avtomobilu, ki se želi naslanjati na svoje slavne in neizmerno inovativne predhodnike (že prej omenjena DS »boginja«). V to formulo tako še najbolj sodi najdražja motorna verzija v ponudbi, v obliki dobro znane priključno-hibridne kombinacije, ki združuje turbobencinski motor (180 KM), elektromotor (110 KM) ter menjalnik e-EAT8. Omenjeni pogonski sklop se izkaže v praksi za dovolj suverenega ter, ob rednem polnjenju litij-ionska baterije kapacitete 12,4 kWh, ki je nameščena na zadnjem delu poltoge preme, tudi za dovolj varčnega. Akumulator, ki se na domači vtičnici napolni v približno 5 urah, omogoča v praksi okrog 40-kilometrski doseg, poraba goriva pa se je na tokratnem testu ustavila pri dobrih 5 litrih.

Navkljub živahnemu agregatu pod motornim pokrovom (do 100 km/h pospeši v dovolj prepričljivih 7,7 sekunde) mala »žabica« ne velja ravno za športnika po duši. Prvenstveno je udobno potovalno vozilo, ki omenjeno nalogo jemlje precej resno. Namreč, četudi se ne ponaša s sistemom Active Scan, ki skenira cesto in prilagaja nastavitve vzmetenja, se že z osnovnim podvozjem izkaže z neverjetno mehkobnostjo in udobjem. A nikakor na račun slabše dinamike! Vsekakor ponuja odličen kompromis, ki pa je le na strani udobja. Oziroma, točno tisto, kar pričakujemo od tolikanj ekstravagantnega vozila iz dežele pregrešno dragih penečih vin ter najbolj zagrizenih jedcev polžev in žab. Kvazi rekreativnih športnikov imamo tako ali tako že dovolj v ponudbi.

Drag & Samosvoj

DS4 02Najnovejši DS-ov produkt nikakor ne bo ustvaril tolikšne revolucije, kot jo je Citroënova »žaba« pred 67 leti. Pa saj tega nihče niti ne pričakuje. A bo vseeno vsaj malce zatresel razred premijskih kompaktnih kombilimuzin, ki jih v zadnjih letih obvladujejo bolj ali manj nemški predstavniki. Nenazadnje že zaradi svoje avantgardne pojave ter ravno še dovoljšnje unikatnosti, tolikanj cenjene pri prestižnih znamkah. Ali bo to dovolj za konkretnejši preboj na trgu, pa bo tako ali tako pokazal šele čas.

Vsekakor si šarmantni Parižan, ki zelo dobro skriva svoje družinske vezi s cenejšo »žlahto« (308, Astra), zasluži mesto v segmentu, ki ga obvladuje trojica iz Munchna, Stuttgarta in Ingolstadta. In če je nekdaj veljala tista zlobna, da imajo Francozi Eifflov stolp le zato, da lahko gledajo Nemce, kako izdelujejo avtomobile, bo verjetno potrebno kmalu nekaj podobnega reči tudi za zvonik v Ulmu.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Poznani koncernski priključno-hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo 1,6-litrski štirivaljnik, elektromotor, 8-stopenjski menjalnik ter baterija s kapaciteto 12.4 kWh, navdušuje z elegantnim delovanjem ter spodobno eksplozivnostjo. Poln akumulator omogoča v praksi okrog 40-kilometrski doseg.
  10
 • Notranjost
  Eden najbolj (če ne celo najbolj!) elegantnih in unikatnih interierjev v tem avtomobilskem razredu, ki razvaja z neizmernim občutkom za detajle, odličnim izborom materialov ter ravno prav digitaliziranimi rešitvami. Ne najbolj prostorna zadnja klop ter dokaj skopo odmerjen prtljažnik (PHEV verzija).
  9
 • Opremljenost
  Francozi v nasprotju s svojimi vzhodnimi sosedi že njihove osnovne verzije dodobra opremijo, tokratna testna »mula« pa je bila še dodatno oplemenitena s prenekaterim nadstandardnim pripomočkom.
  10
 • Vozne lastnosti
  Po stari Citroënovi navadi tudi najnovejša DS-ova stvaritev razvaja z udobjem v vožnji, pri čemer ne posega pretirano v dinamiko. Pohvalno! Eden bolj udobnih predstavnikov segmenta C.
  10
 • Gospodarnost
  Ker spada novi DS 4 v razred tako imenovanih premijskih kompaktnežev, višja cena ni presenečenje. A je ob podobnem opremskem paketu še vedno nižja od nemškega plemstva.
  7
 • Zmogljivost
  225 sistemskih »konjev«, kot jih proizvede priključno-hibridna pogonska kombinacija, zelo spodobno premika najnovejšo DS-ovo »žabico«. Zaradi izdatne zvočne izolacije se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste povsem nehote prekršili tisti del Zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa najvišje dovoljene hitrosti.
  9
 • Sklep
  Najnovejša izvedba DS 4 velja za eno lepših (tudi oblikovno!) presenečenj v razredu kompaktnih kombilimuzin, ki se ponašajo z avreolo premijskosti. Ter daje upanje, da francoski avtomobilski luksuz še ne bo tako kmalu utonil v pozabo.
  9.2

Tehnični podatki vozila

baterije 12,4 kWh
cena osnovnega modela (€) 29.980
cena testnega vozila (€) 54.170
dolžina × širina × višina (mm) 4.400 x 1.830 x 1.470
dovoljena masa vozila (kg) 2.200
emisija CO2 (g/km) 29-32 (WLTP)
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 10,2
masa praznega vozila (kg) 1.790
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski/spredaj
največja hitrost (km/h) 233
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 225 pri 6.000
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 132/180 pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 81/110
največji navor (Nm pri vrt/min) 360
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.750
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 320
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 45.730
pnevmatike 205/55 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 1,3-1,4 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 390-1.250
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja priključni hibrid
vrtina × gib (mm) 77x86
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Žabica"


1 mesec 15 dni nazaj

Kot, da sem ga nekje že videl… aja lexus!

1 mesec 14 dni nazaj

Dobro, za ta denar pri lexusu dobiš le ” Stopite k sosedom…”

Bucko99
1 mesec 13 dni nazaj

Ni nujno, odvisno kaj želiš… npr blaga na sedežih pa mislim da res nimajo…

whitee
1 mesec 15 dni nazaj

Zelo lep, a zelo drag. Manjka usnje na sedežih.

1 mesec 12 dni nazaj

potem treba izbrati paket rivoli ali opero, ta performance line je športni – zato alkantara na sedežih.

whitee
1 mesec 11 dni nazaj

Aha, na hitro se mi je zdelo kot da je navadno blago.

 
Glasnik prihodnosti
Bolje pozno kot nikoli