Novice

Audi širi družino A6 z izpeljanko Allroad

Po dobrem sprejemu prvega Alroada pred dvajsetimi in enako toplem sprejemu njegove druge ter tretje upodobitve, je bilo pričakovati, da bodo Nemci pripravili tudi pri tokratni nakladi Audija A6 razgibanim terenom bolje prilagojeno različico Allroad.

Tekmecev Audiju A6 Allroad je danes več kot pred 20 leti, saj se je Volvu V90 Cross Country pridružil še vsaj Mercedes-Benz E All-Terrain. Podobno kot pri njima je tudi v svoji zadnji nakladi Allroad pravzaprav samo na po višini nastavljivo podvozje poveznjen karavanski A6 Avant. Dodatno ima na najbolj izpostavljene dele karoserije nameščene varovalne elemente iz nelakirane mat plastike, ki so primernejše za potepanja zunaj urejenih cest. Te namreč bolje prenašajo grmičevje in druge podobne “praskajoče” elemente, ob katere bi lahko voznik zapeljal med pustolovskim potepanjem.

Serijsko je avto postavljen na 18-palčna kolesa, a ponujajo seveda tudi 19, 20 in celo 21-palčno izbiro, četudi je jasno, da kolo z naraščanjem premera platišč postaja vse manj primerno za terensko vožnjo.

Omenjeno prilagodljivo vzmetenje je seveda tudi tokrat računalniško nadzorovano na način, da prilagaja oddaljenost vozila od tal prvenstveno v odvisnosti od hitrosti vožnje avta. V osnovni postavitvi premore 139 milimetrov oddaljenosti od tal. Z izbiro najvišjega položaja zraste ta mera za dodatnih 45 mm, kar prinese s seboj tudi večja vstopni in izstopni kot na nosu in zadku avta. Najvišja nastavitev vzmetenja je iz razloga varovanja mehanike dovoljena samo do hitrosti 35 km/h. V primeru vožnje nad 120 km/h se podvozje z nazivne višine spusti zaradi boljše aerodinamike za 15 milimetrov. Izbira režima Offroad dvigne oddaljenost od tal z nominalnega položaja za tri centimeter in elektronsko omeji največjo hitrost vožnje na 80 km/h.

Ker govorimo o Allroad izpeljanki Audija A6, je stalni štirikolesni pogon quattro seveda vgrajen serijsko, vozniku pa pomagajo pri potepanju izven asfaltiranih poti razna terensko-vozna pomagala, kot so pomoč pri spustu (Hill Descent Control) in nadzor nad prečnim nagibom avta.

Za boljšo okretnost, recimo v mestih, in boljšo stabilnost pri večjih hitrostih izven mestnih središč je na voljo kot doplačilo tudi prilagodljiv štirikolesni volan. Ta do hitrosti 60 km/h suka zadnji par koles do 5 kotnih stopinj v nasprotno smer prednjemu paru (manjši obračalni krog in boljša okretnost), nad to hitrostno mejo pa v isto smer (boljša smerna stabilnost).

Na prvi pogled deluje, da je pogonski sklop samo eden, trilitrski V6 TDI, a se izkaže, da so dejansko trije, saj gre za različne izvedbe moči enakega motorja. Vstopni razpolaga s 170 kW (231 PS) in 500 Nm, srednja stopnička v izpeljanki 50 TDI z 210 kW oziroma 286 KM in še prožnejšimi 620 Nm, vrh ponudbe pa bo rezerviran za dvoturbinski TDI z največ 257 kW ali bolj domačimi 349 konjskimi močmi in tovornjaškimi 700 Nm navora. Vsi motorji so združeni izključno z osemstopenjsko klasično avtomatiko.

V kabini najdemo podobno možnost individualiziranja izgleda avta, kot nam je poznan že iz limuzine in karavana A6, zato na tem mestu ne bi izgubljali preveč besed. Omembe vredna se nam zdi samo še Audijeva priprava posebne izpeljanke modela 20 Years Allroad (20 let Allroada), ki naj bi s posebej bogato opremljenostjo počastila pomemben časovni mejnik.

Začetek prodaje četrte generacije Audija A6 Allroad steče na določenih trgih že v tem mesecu, na druge, manjše, pa zapelje še pred iztekom letošnjega leta. V tem trenutku vam lahko postrežemo z nemškimi cenami, ki se začnejo pri 61.500 evrih za vstopni model Audi A6 Alroad 45 TDI.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-AMG CLA 35 še uporabnejši kot Shooting Brake
Renault Koleos z osveženo podobo in novimi motorji