Novice

Audijevi modeli RS slavijo 25 let zgodovine

Vse se je začelo leta 1994, ko je Audi, kot odgovor na BMW-jev M3, predstavil prvi RS2 Avant. Četrt stoletja kasneje šteje paleta RS modelov skupno sedem modelov, za 2019 pa napovedujejo, da bodo predstavili še šest popolnoma novih ali osveženih modelov.

Medtem ko sta BMW in Mercedes-AMG »šele« v zadnjih letih preklopila na turbomoč v svojih najzmogljivejših izpeljankah, prisegajo v Ingolstadtu nanjo že od vsega začetka zgodbe o RS-ih.

Prvega RS2 Avanta je gnal 2,2-litrski petvaljnik, navit na 232 kW (315 KM). Preko šeststopenjskega ročnega menjalnika je moč prenašal skozi Audijev tradicionalni štirikolesni pogon Quattro s samozapornim diferencialom v sredini.

Let 1999 ga je nasledil RS4 Avant. Tega je gnal na 280 kW (380 KM) navit 2,7-litrski dvoturbinski V6. Pri njegovem razvoju je sodeloval tudi britanski Cosworth, menjalnik je bil pa še vedno ročni šeststopenjski in pogon jasno še naprej Quattro. Leta 2005 je v igro stopil RS4 z V8 agregatom in 309 kW (420 KM), še tri leta za njim RS6 Avant z dvoturbinskim V10 in že 580 »konji«.

Danes zbirka RS obsega skupaj sedem modelov. Te vključujejo RS3 Sportback in RS3 limuzino, RS4 Avant , RS5 Coupe, RS5 Sportback, TT RS Coupe in TT RS Roadster, Nemci pa že napovedujejo, da se jim bodo v prihodnjih nekaj mesecih pridružili še nekateri novi ali nadgrajeni RS-i. Med drugimi pričakujemo jasno novi RS6, med drugimi pa RS Q8 in RS Q7. Slednja dva bo zelo verjetno gnala nekoliko šibkejša izpeljanka štirilitrskega agregata s samo okoli 600 »konji« iz Lamborghinija Urus.

Audijev jubilej 25 let modelov RS obeležujejo tudi v  Audi Forumu v Neckarsulmu. Tam so namreč pripravili posebno razstavo vseh modelov RS. Med njimi naj bi bil tudi prototip RS8, ki, kot nam je zelo dobro znano, žal nikoli ni dočakal serijske proizvodnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hibridna tehnologija bo ostala pomemben del Lexusove prihodnosti
Petrolove e-polnilnice prvič v centru Ljubljane