Novice

BMW serije 1: sveža podoba, tehnološka posodobitev in trajnostni pridih

Nemški avtomobilski proizvajalec je predstavil četrto generacijo modelov serije 1, ki je najbolj zanimiva za evropske trge.

BMW je razkril novo generacijo modelov serije 1, ki letos obeležuje dvajset let svojega obstoja. Modeli četrte generacije bodo prepoznavni po dinamični zasnovi, ki poudarja njihov športni značaj, podkrepljen s spremenjenim naborom pogonskih sklopov in izboljšano tehnologijo podvozja.

P90550900_highRes_the-all-new-bmw-m135Izboljšave na vseh področjih

Modeli nove BMW serije 1 so v primerjavi s predhodno generacijo pridobili 42 mm dolžine (dolžina 4,361 m, širina 1,800 m in višina 1,459 m).  Njihova podoba je skladna z aktualnimi oblikovalskimi smernicami bavarske znamke s prepoznavnim sprednjim delom, širokimi odprtinami za zajem zraka, novo oblikovanimi “ledvičkami” s ploskim reliefom in s strukturo navpičnih in poševnih letvic. Silhueta poudarja dinamično in aerodinamično učinkovito obliko klina, ki se izteka v širok zadek z dvodelnimi LED lučmi, ki skupaj z novo zasnovo sprednjih žarometov tvorijo sodobnejši svetlobni podpis. Kupci bodo lahko izbirali med širokim naborom barvnih nians, vključno s posebnimi laki programa BMW Individual in možnostjo kontrastno obarvane strehe. Standardno bodo na voljo 17-palčna platišča iz lahke litine (18-palčna pri modelu M135 xDrive), kupci pa se bodo ob doplačilu lahko odločili tudi za opcijska platišča do največje velikosti 19 palcev.

P90550948_highRes_the-all-new-bmw-m135Poudarjen digitalni značaj notranjosti

Pri znamki BMW so poskrbeli za temeljito prenovo notranjosti, v kateri ne bo več možno izbrati usnjenih oblog. Notranjost še naprej ostaja osredotočena na voznika, ki informacije dobiva preko velikega ukrivljenega zaslona. Ta združuje 10,25-palčni zaslon digitalne instrumentne plošče in 10,7-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema, ki temelji na operacijskem sistemu BMW Operating System in preko katerega, poleg nadzornega sistema BMW iDrive QuickSelect, poteka večina nastavitev. Novo zasnovani so tudi sprednji in zadnji sedeži, ki bodo opcijsko na voljo v športni in M izvedbi. Standardni nabor asistenčnih sistemov med drugim vključuje asistenta za vožnjo z opozarjanjem pred čelnim trkom, opozorilo na zapustitev voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov in sistem pomoči pri parkiranju.

Posodobljena paleta pogonskih sklopov

Novi BMW serije 1 bo na voljo s štirimi različicami pogona, vrh ponudbe pa bo predstavljal novi bencinski štirivaljnik z 221 kW (300 KM) moči v modelu M135 xDrive. Dizelski in bencinski štirivaljnik v modelih BMW 120 (125 kW/170 KM) in BMW 120d (120 kW/163 KM) bosta v navezi z 48-voltnim sistemom blagega hibrida, dizelski štirivaljnik v modelu BMW 118d pa bo ponujal 110 kW (150 KM) moči. Pri znamki BMW so se odločili, da modeli nove serije 1 ne bodo več na voljo z ročnim menjalnikom, saj so vsi motorji standardno povezani s 7-stopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom Steptronic.

Pričetek prodaje nove generacije modelov serije 1 je predviden za letošnji oktober, ko naj bi bile znane tudi cene. Kot poudarjajo pri znamki BMW, bo serija 1 na voljo v petih glavnih regijah vključno z Japonsko, najpomembnejša prodajna regija za ta model pa še naprej ostaja Evropa.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "BMW serije 1: sveža podoba, tehnološka posodobitev in trajnostni pridih"


aeroplane1
1 mesec 15 dni nazaj

To se en zaj*eb.. , majkemi!

skyliner
1 mesec 16 dni nazaj

Kot da gledam konkretno prenovo Fiata Bravo…

Gosic
1 mesec 14 dni nazaj

V bistvu je kot Kia ceed.

1 mesec 15 dni nazaj

Ali pa zadnjo generacijo Fieste.

Polo78
1 mesec 13 dni nazaj

Imate kar vsi prav, ker tudi jaz v tem vidim mešanico Brava, Fieste, Ceeda pa mogoče še česa… Še en fail za BMW.

skyliner
1 mesec 14 dni nazaj

Ja. Dejansko. Kje so časi Schweinebauch enic… prava nostalgija…

xxl
1 mesec 16 dni nazaj

Malo močnejši motor in boljša oprema pa smo že na 50 čukov. 😉

 
Nissan sprejel odločitev: niti centa več za razvoj termičnih motorjev
Kaj so e-goriva in kako lahko vplivajo na prihodnost avtomobilov?