Novice

Bodoči Mercedes-AMG C63 s hibridnim štirivaljnikom

Vse kaže, da je v krsto motorjev s številnimi valji in veliko prostornino zabit še en žebelj. Po počasnem umiranju žlahtnih V12 so zdaj na vrsti očitno tudi osemvaljniki. Mercedes-AMG naj bi namreč delal na razvoju hibridnega pogonskega sklopa z dvolitrskim štirivaljnikom, ki bo v nasledniku C63 izpodrinil brbotajoči osemvaljnik.

Danes bencinski V8 v Mercedes-AMG C 63 S generira 375 kW oziroma 509 KM in 700 Nm. Gledano skozi “gole” številke se seveda ni bati, da bi Nemci tudi s fizično pol manjšim motorjem, v navezi z elektrifikacijo, ponudili v  bodočem modelu kaj dosti manj kot danes. Si pa lahko predstavljamo, da jim bo tehnična zasnova omogočala še več navora v najnižjem območju motornih vrtljajev, a ugibamo, da bo ta prednost na cesti človeškim čutilom nezaznavna.

Kakorkoli že, hibridni sklop bo sestavljal dvolitrski turboštirivaljnik M139, ki se že danes vrti v AMG-jevih A 45 in CLA 45. Tam ta razvija največ 421 KM moči in 500 Nm navora, zato  morajo inženirji z elektromotorjem zagotoviti “samo” okoli 100 KM moči in 200 Nm navora. Predstavljamo si, da bodo to dosegli razmeroma enostavno z namestitvijo tako imenovanih “sendvič” elektromotorjev, vgrajenih med motor in menjalnik ob vztrajnik.

To pa seveda ne bo edina uporaba novo razvitega hibridnega sklopa, saj ga bodo predvidoma vgradili tudi v izpeljanke AMG 53, a v seveda ustrezno šibkejši izpeljanki. Utopično pa bi bilo razmišljati, da bo štirivaljni hibrid omejen samo na AMG razreda C. Tudi AMG-jev šef, Tobias Moers, je odkrito priznal, da se bo ta s časom razširil v mnoge druge modele AMG.

(Na fotografijah sta prikazana aktualni Mercedes-AMG C 63 in dvolitrski agregat M139 iz modela A/CLA 45.)

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ambicije Volva za čistejšo prihodnost
Razkrita podoba nove generacije Škode Octavia