Novice

Goriva Q Max od danes na vseh bencinskih servisih skupine Petrol

Družba Petrol je predstavila družino pogonskih goriv Q Max, ki so od danes na voljo na vseh bencinskih servisih skupine Petrol v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori.

Gre za goriva, ki po svojih lastnostih presegajo aktualne evropske standarde na tem področju. Značilnosti družine goriv Q Max so prilagojene ključnim zahtevam porabnikov – nižji porabi oziroma izboljšani ekonomiki pri vožnji, večji učinkovitosti in zaščiti motorja ter zmanjševanju emisij škodljivih spojin v okolje.

Petrol je na vseh svojih bencinskih servisih po Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori uvedel nova nadstandardna pogonska goriva Petrol Q Max. Gre za družino novih goriv – motorna bencina »Q Max 95« in »Q Max 100«, dizelsko gorivo »Q Max Diesel« in tudi avtoplin »Q Max LPG«, ki bodo v celoti zamenjali dosedanja pogonska goriva.

Goriva družine Petrol Q Max izpolnjujejo vse najnovejše zahteve proizvajalcev motorjev in aktualne evropske zakonodaje ter presegajo zahteve obstoječih standardov na tržiščih. Najnovejša generacija sodobnih večnamenskih aditivov, ki je uporabljena v gorivih Q Max, zagotavlja večji izkoristek in zaščito motorja, ob hkratni izboljšani ekonomiki, nižji porabi ter bistveno nižjih emisijah škodljivih spojin v okolje. Razvoj nove generacije goriv je potekal v sodelovanju s priznano korporacijo Afton Chemical iz Velike Britanije, ki je ena vodilnih svetovnih proizvajalk aditivov.

Družina pogonskih goriv Q Max je vsestransko preizkušena, tako z laboratorijskimi kot tudi terenskimi preizkusi, ki so pokazali, da je poraba pri novi generaciji Petrolovih goriv Q Max 95 tudi do 4 % nižja, pri Q Max Diesel pa je nižja do 2,5 %. Vsi podatki in navedene izboljšave slonijo na konkretnih motornih preizkusih, ki jih je opravil dobavitelj aditivov na posebnih preizkuševalnih motorjih in/ali s terenskimi preizkusi na konkretnih vozilih.

Kakovost goriv Q Max je zagotovljena s celovitim in razvejanim sistemom kontrol, tako na nabavni kot tudi na prodajni strani oskrbovalne verige, ki jih Petrol izvaja v lastnem in tujih akreditiranih laboratorijih, ter se stalno prilagajajo trendom in zahtevam sodobnih motorjev.

Goriva Q Max bodo v prodaji na vseh bencinskih servisih Petrola v Sloveniji (313), na Hrvaškem (86), v Bosni in Hercegovini (37) ter Črni gori (6) po nespremenjeni ceni, kar za kupca pomeni večjo dodano vrednost. Nova goriva Q Max so popolnoma kompatibilna z vsemi dosedanjimi Petrolovimi gorivi in tudi z gorivi drugih ponudnikov na trgu.

Mag. Tomaž Berločnik, predsednik uprave družbe Petrol d.d., Ljubljana, je ob tem povedal: »Skladno s svojo vizijo se v Petrolu vedno trudimo za napredek in razvoj na področju naših nosilnih produktov, tekočih goriv. Pomembno novost pa prenašamo tudi v regijo, kjer poslujemo. Družina pogonskih goriv Petrol Q Max po kakovosti presega okvire standardov, hkrati pa omogoča večjo moč motorja in nižjo porabo ob zmanjšanih emisijah škodljivih spojin v izpuhu. S Petrolovim sistemom nadzora kakovosti kupcem zagotavljamo najboljša pogonska goriva na trgu. Verjamem, da bodo kupci od danes dalje še bolj občutili kakovost goriv pri Petrolu.«

Tehnični dodatek:

Petrol Q Max 95 in Petrol Q Max 100

Petrol Q Max 95 in Q Max 100 sta nova izboljšana motorna bencina. Izboljšave so dosežene z uporabo sodobnega večnamenskega paketa dodatkov svetovno priznanega proizvajalca aditivov (Afton Chemical VB). Z uporabo teh dodatkov dosežemo:

– izboljšano čistost sesalnih ventilov (preizkusa mercedes M102E in M111),

– skrajšan odpiralni čas vbrizgalnih šob kot posledica čistejših površin (preizkusi na serijskih motorjih – meritev »LTFT«),

– nižjo porabo goriva (preizkusni cikel MVEURO),

– manj oblog v zgorevalnem prostoru (preizkus »CEC DF 12+«),

– skoraj popolno zaščito površin pred korozijo (preizkusa ASTM D665A in D665B),

– občutno znižanje škodljivih spojin v izpuhu.

Petrol Q Max Diesel

Petrol Q Max Diesel predstavlja dodatno nadgradnjo dosedanjega dizelskega goriva. Tudi tukaj je uporabljen sodoben paket večnamenskega aditiva Afton Chemicals, ki zagotavlja vrsto izboljšav:

– več kot dvakrat večja čistost vbrizgalnih šob,

– manj nezgorelih CH in manj trdnih delcev v izpuhu (preizkusni cikel ECE 15),

– občutno izboljšana korozijska zaščita površin,

– nižja poraba (preizkus ECE 15),

– popolna kompatibilnost z biogorivi.

Petrol Q Max LPG Avtoplin

Petrol Q Max LPG Avtoplin predstavlja nadgradnjo dosedanjega avtoplina, predvsem v sistemu vseh točk preverjanja in zagotavljanja najvišje kakovosti tega goriva, ter smiselno zaokrožuje družino pogonskih goriv Petrol Q Max.

V primerjavi z drugimi gorivi je Q Max LPG nedvomno okolju najprijaznejše gorivo, saj s predelavo avtomobila na plin dosežemo:
– 34 % zmanjšanja emisij dušikovega oksida NOx,

– 15 % zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida CO2,

– do 60 % zmanjšanja emisij ogljikovega monoksida CO,

– do 40 % zmanjšanja smoga,

– uporaba avtoplina ne povzroča emisij ogljikovodikov HC, žveplovega dioksida SO2 in drugih toksinov.

Z uporabo Q Max Avtoplina torej poleg prihranka bistveno pripomoremo tudi k znižanju vrste škodljivih emisij v okolje.

Več o novem gorivu.

Vir: Petrol
Video: IAM

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Goriva Q Max od danes na vseh bencinskih servisih skupine Petrol"


nephilim
11 leta 11 meseci nazaj

še en oglas, narejen s strani študentov iam v okviru petrolovega natečaja

http://www.youtube.com/watch?v=gVYtB4UoWqg

Agent1
11 leta 11 meseci nazaj

Jaz sicer tankam na Petrolu na Barju in sicer dizel. Moram reči, da je bila že doslej razlika, če sem šel tankat na kakšno drugo Petrolovo destinacijo. Ne vem, nekatere črpalke imajo verjetno boljše gorivo, ali pač. Razne novotarije a la Q pa so bolj tako.. marketing in privabljanje kupcev.

J.McLane
11 leta 11 meseci nazaj

Kje bi se pa dalo dobit podatek o energijski vrednosti, ali po domače povedano koliko toplote odda če ta bencin zakurim? Ker recimo z večanjem deleža ethanola (naj bi bil 5%) se energijska vrednost manjša in poraba poveča, teli aditivi naj bi sicer prispevali k izkoristku motorja ampak se mi zdi da so teli procenti v sodobnih motorjih čista laž.

ah82
11 leta 11 meseci nazaj

No ampak treba je priznat, da se je kvaliteta goriv v zadnih 15 letih precej izboljšala…ni tko?

Polo78
11 leta 11 meseci nazaj

Zakaj mi to zopet deluje kot marketinški ‘blablabla’ kakor vedno, ko pri Petrolu predstavijo “nova” goriva? Najprej je bil “Prima”, potem “Ultimax”, sedaj “Q max”. In vedno navajajo neke odstotke, da so izboljšali to in ono. Če bi bilo to vse res, bi imeli danes že malodane klistir namesto nafte. Medtem pa še vedno slišim marsikaj slabega o npr. petrolovi nafti…

 
Popolnoma novi Opel Mokka je dobil integrirani nosilec koles FlexFix
Citroën je ustanovil direkcijo stilskega oblikovanja, namenjeno vozilom linije DS