Novice

Projekt Vector predstavlja prihodnost mobilnosti znamke Jaguar Land Rover

Avtomobilski proizvajalec Jaguar Land Rover je presenetil z razkritjem nove avtonomne električne platforme, ki je nastala kot rezultat večletnega razvoja v popolni tajnosti.

Nova električna platforma, ki so jo poimenovali projekt Vector, naj bi po besedah Ralpha Spetha, izvršnega direktorja znamke, nastala z namenom koraka v smeri uresničitve vizije Destination Zero, s katero naj bi se podjetje Jaguar Land Rover zavzemalo za prihodnost brez emisij, nesreč in zastojev. Razvoj nove platforme je potekal popolnoma ločeno od razvoja in proizvodnje palete trenutnih modelov znamke, prav tako pa naj ne bi bil povezan z razvojem modelov, ki naj bi jih pričeli izdelovati v bližnji prihodnosti.

Zasnova platforme Project Vector temelji na principu rolke (Skateboard), ki jo že uporabljajo nekateri drugi proizvajalci električnih vozil, ter omogoča široke možnosti uporabe, obenem pa zaradi same zasnove ponuja veliko prostora v notranjosti in večjo prilagodljivost. Razvoj je potekal v razvojnem centru univerze v Warwicku (NAIC – National Automotive Innovation Centre), kjer je potekala tudi predstavitev. Pri podjetju Jaguar Land Rover so že sklenili dogovor s predstavniki oblasti v mestu Coventry in pokrajini West Midlands, kjer naj bi prihodnje leto pričeli s preizkušanjem tehnologije na cestah v mestu in okolici.

Testiranje bo potekalo s pomočjo predstavljenega koncepta, ki je s štirimi metri dolžine  namenjen mestnemu okolju ter s svojo zasnovo omogoča največjo možno prilagodljivost in prostornost kabine. Komponente pogonskega sklopa in baterija so vgrajene pod ravnim dnom, tako da se bo lahko konfiguracija kabine prilagajala v odvisnosti od namena uporabe.

Po besedah vodje projekta Tima Levertona naj bi bila prihodnost potovanj na mestnem območju kombinacija lastništva in souporabe vozil, možnost prevoza na zahtevo ter javni transport, kjer naj bi v poštev prišla tudi uporaba avtonomnih tehnologij.

Dosedanji razvoj je sicer potekal pod finančnim okriljem avtomobilskega proizvajalca Jaguar Land Rover in v sklopu namensko zasnovanega zagonskega podjetja, preko katerega nameravajo zbirati tudi sredstva zunanjih vlagateljev.

Avtomobilizem.com (Vir: Jaguar Land Rover, Autocar. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Projekt Vector predstavlja prihodnost mobilnosti znamke Jaguar Land Rover"


xxl
3 meseci 16 dni nazaj

Za drugo, kot za mesto tole itak ni. Zunaj mesta boš še zmeraj rabil Jaga, zunaj cest pa Landija. 😉

 
SUV na osnovi Toyote Yaris prihaja v Ženevo
Hyundai i20 tudi z opcijo hibridnega pogona