Novice

Menjava baterij električnih vozil prej izjema kot pravilo

Rezultati nove študije, ki so jo izvedli pri portalu Recurrent Auto, so pokazali, da je bila menjava baterij v povprečju potrebna le pri 2,5 odstotka električnih vozil, ki so jih zajeli v študiji.

Analitiki portala Recurrent Auto z rezultati nove študije prinašajo tolažbo pred največjim strahom lastnikov električnih avtomobilov – menjavo baterije. Baterijski paket predstavlja enega večjih stroškov popravila električnih vozil, ki lahko seže tudi do 20.000 evrov oziroma več v primeru prestižnejših modelov z višjo kapaciteto baterij.

recurrent auto studyPotreba po menjavi redkejša pri vozilih, izdelanih po letu 2015

V študijo so vključili več kot 20.000 električnih modelov različnih znamk in ugotovili, da je bilo v povprečju le v 2,5 odstotka primerih okvar potrebna menjava baterij. Rezultati prejšnjih študij so pokazali, da je bila menjava baterij potrebna pri eni tretjini vozil, izdelanih pred letom 2011 in pri približno 13 odstotkih električnih vozil, izdelanih do leta 2015. Pri vozilih, izdelanih po letu 2016, se je potreba po menjavi baterijskega paketa zmanjšala na slab odstotek.

Življenjsko dobo baterij krojijo različni dejavniki

Kot so ugotovil analitiki, je potrebo po menjavi baterij pri starejših električnih modelih krojilo več dejavnikov – od pričakovanega upada kapacitete do kemijske sestave in degradacije zaradi slabše termalne regulacije, ki je vodilo do pregrevanja baterij in njihovega hitrejšega propada. Baterije novejših električnih modelov temeljijo na naprednejših kemijskih sestavah in tehnologijah ter imajo učinkovitejšo temperaturno regulacijo, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo kljub pogostejši uporabi hitrih polnilnic.

CATL_1Pri portalu Recurrent so še ugotovili, da se je v obdobju med letoma 2015 in 2022 kapaciteta vgrajenih baterijskih paketov povečala tudi do 122 odstotkov, kar dodatno zmanjšuje potrebo po menjavi, saj le manjši upad kapacitete nima prevelikega vpliva na doseg in uporabnost električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs. Foto: CATL, Grafika: Recurrent.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia bo osvajala trge električnih vozil s kompaktnim EV3
Sporočilo evropskih kupcev: na vrhu prodajnih lestvic že tretjič letos Dacia