Novice

Kia bo osvajala trge električnih vozil s kompaktnim EV3

Najnovejši in obenem najmanjši član družine električnih modelov korejskega avtomobilskega proizvajalca sledi smernicam, ki so jih predstavili že s prestižnejšim EV9.

Kia je predstavila prve podrobnosti novega kompaktnega električnega križanca, s katerim nameravajo osvajati globalne trge. Produkcijska različica sledi konceptu, ki so ga predstavili lani in ohranja njegove bistvene značilnosti – sodobno zasnovo in tehnološko naprednost.

Kia EV3_ (3)Na evropski trg vstopa med številne rivale

Nova Kia EV3 se z dolžino 4,300 m (širina 1,850 m, višina 1,560 m) uvršča v segment modelov kot so Peugeot E-2008, Volvo EX30, pa tudi Mini Aceman in Smart #1. Pri zasnovi novega električnega križanca so Kiini oblikovalci uporabili podobne prijeme kot pri večjem EV9, ki trenutno predstavlja vrh njihove električne ponudbe. V primerjavi z lani predstavljenim konceptom bo produkcijska različica prepoznavna po spremenjenih odbijačih, masivnejši zasnovi stebričkov ter drugačnih lučeh. Na voljo bo tudi v različici GT s športnimi odbijači in drugačno zasnovo aluminjastih platišč.

Kia EV3_ (4)Minimalistično in futuristično zasnovana notranjost

Notranjost je zasnovana v minimalističnem slogu z uporabo trajnostno pridobljenih materialov in izraža tehnološko naprednost s naborom tehnologij, ki jih sicer srečujemo v višjih segmentih, vključno z digitalnim pomočnikom na osnovi umetne inteligence. Pričakovano za podajanje informacij skrbi v širokem 30-palčnem zaslonu združena kombinacija digitalne instrumentne plošče in osrednjega zaslona informacijsko-multimedijskega sistema v velikosti 12,3 palca. Dodan je še 5-palčni zaslon na dotik, ki je namenjen upravljanju funkcij klimatske naprave, medtem ko so za upravljanje nekaterih drugih funkcij na voljo tudi gumbi na volanskem obroču. V kabini je ob številnih odlagalnih mestih dovolj prostora za prevoz petih oseb, novi EV3 pa ponuja še 460 litrov prtljažnega prostora zadaj in 25-litrski sprednji prtljažnik (frunk).

Kia EV3_ (4)Za začetek pogonski sklop z enim električnim motorjem in dve opciji baterije

Novi električni križanec je zasnovan na osnovi 400-voltne arhitekture E-GMP in bo ob prihodu na trg na voljo z električnim pogonskim sklopom z enim motorjem (150 kW/204 KM in 283 Nm), kasneje pa naj bi se mu pridružila še zmogljivejša različica GT. Iz mirovanja do 100 km/h bo pospešil v 7,5 sekunde in dosegal najvišjo hitrost 170 km/h. Kupci bodo imeli možnost izbire osnovnega baterijskega paketa s kapaciteto 58.3 kWh, zmogljivejši s kapaciteto 81.4 kWh pa bo omogočal do 600 km vožnje (WLTP) z enim polnjenjem. Kljub 400-voltni arhitekturi čas polnjenja ob priklopu na hitro polnilnico ne bo predolg, saj bo polnjenje potekalo z močjo do 128 kW. Za dopolnjenje baterije od 10 do 80 odstotkov kapacitete bo potrebnih 31 minut, predstavniki korejskega avtomobilskega proizvajalca pa zagotavljajo konstanto moč polnjenja preko celotnega polnilnega cikla.

Kia EV3 bo najprej na voljo korejskim kupcem, kjer načrtujejo prihod v prodajne salone v juliju. Tekom druge polovice letošnjega leta bo na voljo tudi evropskim in britanskim kupcem, medtem ko je prihod na ameriški trg predviden konec prihodnjega leta ali v začetku leta 2026.

Avtomobilizem.com (Vir: Kia, Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda najavlja Elroq z novim obrazom znamke
Menjava baterij električnih vozil prej izjema kot pravilo