Novice

Poklon legendi: Opel Corsa

Potem, ko so pri Oplu leta 1979 predstavili Kadett D, svoje prvo vozilo s pogonom na sprednji kolesni par, mu je že čez tri leta sledila manjša sestra, Corsa. Model, ki je v trenutku osvojil številna srca, letos praznuje 35 let obstoja.

Zvezda že ob rojstvu

Za Corsin videz je poskrbel Erhard Schnell. Želel je ustvariti vsestranski avtomobil, ki bo po godu predvsem moški publiki, zato se je v ponudbi znašla tudi športna različica GSi s 74 kilovati. Nekaj povsem novega je bil dizelski agregat, saj so se do sedaj v tako majhnih avtomobilih vrteli predvsem bencinski agregati. Šele po nekaj letih so v ponudbo dodali različico s petimi vrati in takrat je Corsa resnično pridobila na svoji veljavi. Izdelali so jih kar 3,1 milijona, zato je bil pritisk pred prihodom druge generacije velik, pričakovanja javnosti pa ogromna.Opel-Corsa-A-11281

Piha na dušo ženski populaciji

Pri Oplu so se odločili za zanimiv zasuk, saj naj bi druga generacija Corse omehčala predvsem ženska srca. Za obliko je tokrat poskrbel Hideo Kodama, odstranil je vse ravne linije in ustvaril zaobljeno, mehko Corso. Še posebej so izstopali sprednji žarometi, ki so bili za takratni čas nekaj posebnega.

Opel-Corsa-B-25822

V primerjavi s predhodnico je Corsa B zrasla za 10 centimetrov, saj je morala odgovoriti vse bolj povzpetni konkurenci – Ford Fiesta in Renault Clio sta bila glavna in največja konkurenta v tem segmentu. Na napad je odgovorila z  višjimi varnostnimi standardi, med njimi velja izpostaviti zavorni sistem ABS, zaščito v primeru bočnega trčenja in prednje varnostne blazine. Očitno je preusmeritev ciljne publike delovala, saj so presegli prvo generacijo in prodali več kot 4 milijone primerkov.

Ne spreminjaj, če deluje

Pri Oplu recepta niso spreminjali. Obdržali so istega oblikovalca in še vedno ciljali na ženski del publike. Kodama se je očitno pri oblikovanju nove generacije oprl na videz predhodnice in zopet so k skupni dolžini dodali 10 centimetrov. Pojavnost so ji izboljšali s pomočjo nekaj dodatnih centimetrov, potniško kabino pa povečali na račun daljše medosne razdalje.

Opel-Corsa-C-58074

Ob koncu proizvodnje, leta 2006, so prodali najmanj primerkov do sedaj – 2,5 milijona.

Nov začetek

Corsa D se je z arhitekture Gamma preselila na novo arhitekturo SCCS, ki so jo pri Oplu razvili skupaj s Fiatom. Osnovo si je tako delila s Fiatovim Grande Puntom. Z začetkom prodaje sta bili na voljo obe različici, tri- in petvratna. Tako kot pri Corsi B, sta različici s tremi in petimi vrati šli vsaka svojo pot: trivratna Corsa je z oblikovanjem v slogu kupeja nagovarjala športne kupce, podobno kot originalna Corsa A. Petvratna različica je bila prostornejša in osredotočena na družine. Corsa D je bila malenkost krajša od štirih metrov. Prodali so 2,8 milijona enot četrte generacije.

Opel-Corsa-D-214230

Ostaja zvesta koreninam

Corsa v današnji obliki je zopet na voljo v številnih izvedenkah – od tri do petvratne in športne različice OPC. Po 35 letih jo še vedno izdelujejo v obratu Zaragoza, ki pa se mu je pridružil še obrat Eisenach, kjer obenem izdelujejo še najmanjšega člana Adama. Do sedaj so v zgodovini modela prodali že 13 milijonov Cors, številka pa še vedno raste, saj Corsa ostaja ljubljenka evropskih src.

Opel-Corsa-292168

Avtomobilizem.com (Vir: Opel-corsa.info, Wikipedia, Opel. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini Urus že na Nürburgringu
V Franciji zgradili prvih sto metrov brezžične polnilne ceste

Več vsebin

Novice

Opel v prihodnost s poudarkom na elektrifikaciji