Novice

Porsche na borzo z 911 milijoni delnic

V prvi javni prodaji delnic naj bi Porsche ponudil 911 milijonov delnic v poklon modelu, ki že vrsto let predstavlja enega sinonimov znamke.

Izvršni in nadzorni odbor Skupine Volkswagen, pod katero spada tudi Porsche, sta odobrila nastop znamke na borzi v Frankfurtu ter določila cenovni razpon in strukturo ponudbe delnic Porscheja. Skupno naj bi vlagateljem ponudili 911 milijonov delnic, njihovo število pa simbolizira ime enega najbolj znanih modelov znamke Porsche, ki že vrsto let predstavlja osrednji steber ponudbe.

Ponujeno število delnic naj bi v skladu z napovedmi razdelili na 455,5 milijona prednostnih delnic in 455,55 milijona navadnih delnic. Bodočim vlagateljem naj bi na borzi ponudili le možnost nakupa prednostnih delnic, ki imajo sicer višje dividende, a ne prinašajo glasovalnih pravic. Petindvajset odstotkov plus eno navadno delnico naj bi že potrjeno, ob 7,5-odstotnem cenovnem pribitku na ceno prednostnih delnic, kupilo podjetje Porsche Automobil Holding SE, ki s tem ohranja vpliv nad ključnimi odločitvami.

Predvidena cena delnic naj bi bila med 76,50 in 82,50 evri, prva javna prodaja delnic Porscheja, pa naj bi, v odvisnosti od postavljene cene, lahko prinesla med 8,71 in 9,39 milijarde evrov svežega kapitala. Ocenjena vrednost podjetja Porsche ob vstopu na borzo naj bi bila med 70 in 75 milijardami evrov, Porsche pa bo priliv svežih finančnih sredstev usmeril predvsem v področje elektrifikacije ter razvoj programske opreme in avtonomnih tehnologij.

Avtomobilizem.com  (Vir: Porsche, Autoblog.     Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Pro z rešitvami za povečanje produktivnosti
Uber preklaplja na elektriko