Novice

PRIMA se vrača med manjše križance

S kolegi iz šestih avtomobilističnih uredništev smo se vrnili v segment, ki smo ga primerjali v našem prvem PRIMA sodelovanju. Med manjšimi križanci se je v tem času znašlo dosti novih konkurentov, hkrati pa so nekateri modeli dobili nove generacijske izvedbe. Še bolj pomembno za naš ponovni obisk pa je dejstvo, da so tovrstni avtomobili pri kupcih zelo zaželeni.

Posebno leto

Leto 2020 si bomo zapomnili po številnih izrednih dogodkih, med katerimi bo najbrž na prvem mestu pandemija virusa z vsemi posledicami, za ljubitelje pompoznih (bizarnih) predstav pa morda še ameriške predsedniške volitve.  Karantena nam je tako odnesla prvi načrtovani spomladanski termin za veliki primerjalni test ter posledično nekaj konkurentov, še vedno pa se nam je v že devetem PRIMA projektu jeseni pridružilo deset križancev segmenta B.

V štirih letih ta razred sicer ni doživel tektonskih premikov, a se je v njem kljub vsemu marsikaj spremenilo. Modeli na pogled ostajajo nekoliko bolj igrivi in pisani kot njihovi večji bratje, glavno gonilo napredka pa so poleg tesne konkurence postale stroge okoljevarstvene zahteve ter izpostavljanje pomena številnih vozniških pomagal za boljšo varnost na cesti. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da oba dejavnika vplivata tudi na cene.


PRIMA smo: Avtomanija, Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


S statistikami si tokrat ne moremo pretirano pomagati. V primerjavi z zdaj že daljnim letom 2016 bi bilo nesmiselno vleči neposredne povezave, ker je kar nekaj novih modelov. Po zaključku lanskega leta je Sekcija za osebna vozila nekatere sicer prerazporedila v primernejše segmente, a so letošnji prodajni rezultati precej izkrivljeni zaradi splošnih razmer. Morda torej zgolj podatek, da je naša izbrana deseterica v 2019 po podatkih uradne statistike k številu prvič registriranih vozil v Sloveniji dodala slabih 11 %, v letošnjih prvih treh kvartalih pa skoraj 13 %*. Ob tem velja dodati,  da je po zaključenih treh kvartalih leta 2020 prodaja v primerjavi s predhodnim enakim obdobjem nižja za skoraj četrtino.

Naša deseterica

Naj bo to za začetek dovolj, pred vami je seznam tokratnih PRIMA tekmecev:

prima-primaryKupci v tem razredu se pretežno odločajo za vozila z bencinskim agregatom in ročnim menjalnikom, čeprav se slednja lastnost pri določenih znamkah že opazno premika v smer samodejnosti. Ob voznih lastnostih smo jih postavili ob bok še z vidika uporabnosti in prostornosti potniškega dela in prtljažnika, razpoložljivosti sodobnih vozniških pomagal in sposobnosti dostopanja do informacij v realnem času, preverili skupne stroške lastništva ter zaključili z našimi vtisi na podlagi celostnega nastopa.

Rezultate primerjave bomo objavili v četrtek, 15. oktobra.

Avtomobilizem.com ( Foto: PRIMA.)

*Brez Forda Pume, ki so jo na našem trgu prvič registrirali v februarju 2020.

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "PRIMA se vrača med manjše križance"


chad
1 leto 13 dni nazaj

folk dons več ne zna avta kupit. hahaha! kar vozte se v tem

umilave1
1 leto 14 dni nazaj

Cenovno si ti avtomobili kljub podobnim dimezijam ne bi mogli biti bolj različni. Recimo s kako Arono, Capturjem ali Oplom Crosslandom lahko komot štartaš od 14-15k€ dalje. Ford Puma pa pod 20 jurjev € skoraj ni šans. Še ˝dobro˝, da manjka Audi Q2, cenovno bi bil povsem nekonkurenčen.

1 leto 14 dni nazaj

Tale test niti malo ni primerjalen, ker tudi avti med sabo očitno niso primerljivi. Škoda časa in denarja za tale članek…

mavrica
1 leto 14 dni nazaj

upam le lahko, da ni na testu hibridna Vitara… saj navadna bencinska 140 ps s ceno, kvaliteto in zmogljivostjo poseka konkurenco

tha_man
1 leto 13 dni nazaj

Zakaj? Saj hibridna ima zelo podobno ceno in zmogljivosti.

mavrica
1 leto 13 dni nazaj

“podobno” ceno, “podobno” zmogljivost in “podobno” ZANESLJIVOST. V to zadnje me ni še nihče prepričal.

tha_man
1 leto 13 dni nazaj

Zanesljivosti v testu itak ne morejo ocenjevati, to pokaže samo čas. Sicer tehnologija ni ravno neka novost, Toyota fura precej bolj komplicirano izvedbo že 20 let in je zadeva dokazano zanesljiva, celo bolj kot večina modernih “navadnih” motorjev kake druge znamke. Če niso pri Suzukiju kaj resno zabluzili, kar jim načeloma ni v navadi, bi moralo bit ok.

mavrica
1 leto 13 dni nazaj

hibrid jo je po mojem mnenju odnesel navzdol. Je očitno uvoznik želel izstopati, da jo je porinil na ta test.

1 leto 10 dni nazaj

Navadne bencinske 140 KM verzije sploh ni več v prodaji že par mesecev. Saj veš, datum meje 95 g/km CO2 se zmeraj bolj bliža.

1 leto 14 dni nazaj

Nerelevantno če med njimi ni največjega proizvajalca vozil…Toyote in njihovega CH-R. Sploh ne razumem, kako je to možno. Avto je v istem segmentu…

1 leto 13 dni nazaj

Kake eni stresate tukaj, C-HR pa ni v istem segmentu. Bo pa prihajajoči yaris cross.

1 leto 12 dni nazaj

Čakaj malo, kako je potem npr Nissan Juke v tem razredu?????? daj prosim..

srcnik
1 leto 14 dni nazaj

Razen to, da ni v istem segmentu…

umilave1
1 leto 14 dni nazaj

Zelo preseneča tudi, da manjka Kia Stonic, glede na to, da je trenutno eden bolj prodajanih B križancev in bi verjetno dosegel spodoben rezultat.

srcnik
1 leto 14 dni nazaj

Stonic in npr. Arona sta dolgočasna za pop… Stonic se pa sploh prodaja zato, ker so eni redkih, ki ponujajo podhranjene atmosferske motorje 1.25 v tem avtomobilskem razredu, kar pomeni nižjo ceno + njihov nategunski lizing… Takoj ko izbereš, da ima vsaj turbo motor je cena že dražja od primerljive konkurence…

 
Rolls-Royce po domišljijski meri otrok
Renault in Dacia z novima električnima voziloma