Novice

Retro videz za legenarni Toyotin športni terenec

Kar 14 let je na trgih po svetu, vključno z Evropo, vztrajala prejšnja generacija Toyotinega Land Cruiserja. Zdaj je prišel čas za drastično spremembo, kleni športni terenec pa z retro videzom nekoliko resneje vstopa v svet prestižnih športnih terencev.

Novi Land Cruiser se je oblikovno zelo očitno zgledoval po svojih predhodnikih. Škatlasta silhueta daje vtis mogočnosti in obenem igra veliko vlogo pri praktičnosti in uporabnosti tega športnega terenca. Land Cruiser je vedno veljal za najbolj zmogljivega štirikolesno gnanega športnega terenca, pri peti generaciji pa so inženirji veliko časa namenili predvsem vsakodnevni uporabnosti in tehnološki nadgradnji.

Oblikovalci so se močno oprli na serijo FJ60

Vstopa v novo generacijo ni pospremil le nov videz. Land Cruiser se je iz stare J150 preselil na novo, TNGA arhitekturo. S tem so poskrbeli, da bo vsakodnevna uporabnost, v smislu udobja in vodljivosti, bistveno boljša kot prej. Šasija je v primerjavi s predhodnikom za 50 odstotkov bolj toga. V celoti naj bi bilo spremenjeno tudi vzmetenje, kar po besedah Toyote prinaša predvsem odzivnejše krmiljenje in bistveno več udobja na urejenih cestnih podlagah.

Dimenzijsko je J250, kodno ime nove generacije, malenkost večji od svojega predhodnika. V dolžino meri 4.920 milimetrov, visok je 1.870 milimetrov in ima 2.850 milimetrov dolgo medosje.

Napredek je očiten

Skupaj z novo škatlasto obliko karoserije, ki temelji na osnovi moderne arhitekture, je potniška kabina svetlobna leta bolje izkoriščena kothttps___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_08_2024-Toyota-Land-Cruiser-11-1-1024x768 prej. Ne le, da je prostornejša, tudi tehnološko je močno napredovala. Še vedno je dosti velikih fizičnih stikal, kar kaže, da mora biti Land Cruiser uporaben v vseh pogojih. Dodatno navdušijo velikanska steklena streha in poudarek na pomembnih tehnologijah, kot so več-conska klimatska naprava, usnjeno oblazinjenje in dva povezana digitalna zaslona.

Kljub občutnim posodobitvam ostaja Land Cruiser v nekem smislu zvest svojim koreninam. Še vedno je klen športni terenec, ki se ne boji zapeljati niti na najbolj zahtevne terenske odseke. Ravno zato ima še nekoliko bolj prilagodljiv volanski obroč, nadgrajen terenski vmesnik za nadzor vožnje in izboljšane terenske vozne profile, ki bodo še nadgradili zmogljivosti v določenih pogojih. Prav tako je na voljo z odklopljivim sprednjim stabilizatorjem, ki se ga izključi preko stikala v notranjosti ter omogoči večji pomik koles na še posebej zahtevnih terenih.

Za začetek 2,8-litrski dizelski motor

Sprva bo v Evropi na voljo z znanim 2,8-litrskim turbodizelskim štirivaljnim motorjem s 150 kilovati, ki ga uporablja že Hilux. Pogon je seveda speljan na obe osi, a tokrat preko novega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Kasneje prihaja prvi elektrificirani Land Cruiser, saj bo na voljo dizelski motor z 48-voltnim blagohibridnim pogonom. Kot pravijo pri Toyoti, lahko Land Cruiser vleče tovor s skupno maso do 3,5 tone.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Retro videz za legenarni Toyotin športni terenec"


cashy
8 meseci 26 dni nazaj

Zdaj bodo vsi terenci postali kopija škatlastega Range Roverja. A zdaj kar naenkrat pa ni več aktualno nekoč tako velecenjeno zmanjševanje količnika zračnega upora, da bi zmanjšali porabo goriva?

8 meseci 26 dni nazaj

Kopija range roverja. Ta je pa dobra. Sej ne da dela toyota land cruserce že od konca 50ih let. Ampak ja, ker je škatla na kolesih, je kar kopija range roverja. Isto kot je vsak superšportni avto kopija Lamborghinija ane. Eni morate res malo prebrat o zgodovini modela, tudi če to pomeni, da le preberete članek, ki ga komentirate. V njem je lepo zapisano, da so se oblikovalci oprli na FJ60. In če ne veste kaj FJ60 pomeni … vedno obstaja Google, Bing ali DuckDuckGo.

drugmirko
8 meseci 25 dni nazaj

no, ja…. Land Rover je večna inspiracija za to vrsto RES zmogljivih terencev, ki bi radi bli tudi “za v opero”…. in prvi FJ30 je itak zgledal, kot da so skupej zlepli kabino Land Roverja in nos Jeepa Willysa, z malo drugačno haubo…. in tudi J60 je bil kar precej podoben takratnemu Rangeu, tudi v maski in lučeh 😉
je pa Land Cruiser skozi desetletja obstoja postal dovolj velika “institucija”, da se njenemu dizajnu ne “gleda več v zobe” na ta način!

xxl
8 meseci 25 dni nazaj

Tole bi imel veliko raje kot Roverja, vsaj vem, da me ne bo pustila na cesti.

8 meseci 23 dni nazaj

če greš u saharo uzameš land roverja, če hočeš prit nazaj uzameš land cruiserja

Firediver
8 meseci 25 dni nazaj

Nekdo ima slab dan…

 
Svež pogled na prihodnost: Citroën in DS z novim šefom
Je še ekskluziven? Pri Lamborghiniju objavili prodajne številke.