Novice

Se Lodgy, Dokker in Logan MCV poslavljajo?

Renault se po zadnjem padcu prodaje v segmentu dostavnih in večjih družinskih vozil spogleduje z idejo, da iz ponudbe odstrani Dacio Lodgy, Dokker in Logan MCV.

Kljub relativno dobri prodaji omenjenega trojčka, želi Renault omiliti posledice padca celotnega segmenta, ki lahko negativno vpliva na Renault. V zadnjem času se prodajne številke pri modelu Lodgy znižujejo, Dokker vzdržuje svojo raven in Logan MCV s prihodom nove generacije dviguje prodajo. Mešani prodajni rezultati trojčkov še vedno ne spremenijo dejstva, da ostaja Dacia svetla točka za Renault. V zadnjih osmih mesecih je celotna prodaja vseh osmih modelov po podatkih raziskovalne hiše Jato zrasla za 30 odstotkov na 270.769 prodanih vozil, predvsem zaradi močnega povpraševanja po modelih Sandero, Logan in Duster.

Renault uradno ne želi razkriti finančnih prihodkov Dacie, a analitik Morgan Stanley ocenjuje, da Dacia posluje pri prodaji svojih vozil z devetodstotno maržo. Za primerjavo navedba, da podobne marže dosegajo samo premium proizvajalci vozil. Ravno zato bi želeli pri Dacii iz ponudbe odstraniti tri najšibkejše člene in preprečiti padec dobičkonostnosti

Prodaja sedemsedežnega modela Lodgy je v prvi polovici leta padla za 44 odstotkov na 11.238 prodanih enot, celoten segment pa je v tem časovnem obdobju padel za 9 odstotkov na 197.380 prodanih vozil. Dobre prodajne rezultate kaže Logan MCV, ki se lahko pohvali z 23.930 prodanimi enotami do konca avgusta, kar je za 13.230 več kot lani. Kljub 41 odstotnemu padcu segmenta med leti 2011 in 2014 je svojo raven konstantno vzdrževal Dokker. ”Prodaja modela Dokker je relativno stabilna,” je dejal analitik Jamel Taganza in hkrati dodal: ”Poleg tega pa Dokker ne konkurira Kangooju.”

Renault Kangoo zaseda četrto mesto med potniško naravnanimi dostavnimi vozili, predvsem zaradi 20 odstotkov višje prodaje v prvi polovici leta (13.260). Dokker se uvršča takoj za Kangoojem na peto mesto z 2-odstotno rastjo in 9.952 prodanimi vozili.

Avtomobilizem.com (Vir:Automotive news. Foto: Gašper Pirman, Urška Radolovič)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Se Lodgy, Dokker in Logan MCV poslavljajo?"


Firediver
9 leta 6 meseci nazaj

“Kljub relativno dobri prodaji” – se pravi, da prodaja ni slaba oz. ni negativna..in Renault želi omiliti posledice padca, ki lahko – ne pa nujno – negativno vpliva na Renault. Se pravi, da Renault preventivno ukinja tri modele – za vsak slučaj, če to “lahko” negativno vplivalo na Renault.
Glede na poudarek, da Dokker ne konkurira Kangooju in da zaseda mesto takoj za njim ter da je prodaja konstantna (se pravi, da ne niha oz. posplošeno ni slaba) – ga je treba preventivno ukinit! Zakaj le? Se je preveč približal Kangooju in ga “lahko” prehiti po prodaji?
Še kdo najde kak očiten nesmisel v tem članku?

 
Evropska prenova za Hondo Civic
Kako so Toyotine stoletne izkušnje s tekstilom vplivale na avtomobile na vodikove gorivne celice