Novice

Shelby GT350 Mustang: legenda se vrača

Ena najzmogljivejših legendarnih različic Mustanga vseh časov se vrača – Ford je potrdil, da prihaja povsem novi Shelby® GT350 Mustang.

Originalni Shelby GT350, ki so ga začeli izdelovati leta 1965, je dokazal izjemno Mustangovo zmogljivost. Povsem novi Shelby GT350 Mustang z najzmogljivejšim atmosferskim Fordovim serijskim motorjem doslej je čistokrvni športnik, zasnovan za najzahtevnejše ceste tega planeta – dirkalnik za celodnevna tekmovanja na dirkališču z licenco za uporabo na ulicah.

Novi GT350 temelji na izvirni ideji legendarnega dirkača Carrolla Shelbyja – iz odličnega avta za vsak dan izdelati zmagovit dirkalnik – in s pomočjo dramatično izboljšane šeste generacije Mustanga ustvarja resnično osupljivo izkušnjo vožnje. Navdušenci lahko za volanom Shelbyja GT350 pričakujejo razvajanje najbolj uravnoteženega, okretnega in navdušujočega proizvodnega Mustanga doslej.

Fordovi inženirji so pri različici GT350 ubrali inovativen pristop. Namesto razvoja posameznih sistemov, ki bi dobro delovali neodvisno drug od drugega, so poskrbeli za optimizacijo vsakega sestavnega dela in oblike za delovanje v sozvočju – ključnega pomena je ravnovesje. Poleg izjemne pozornosti, ki so jo namenili vsaki podrobnosti, so uporabili tudi vrhunske materiale in tehnologije.

“Ko smo začeli delati na tem avtu, je bil naš cilj najboljši Mustang za kraje, ki jih imamo najrajši – izzivalne podeželske ceste s številnimi ovinki in pogostimi spremembami naklonov, za konec tedna pa, seveda, dirkališče,” je povedal Raj Nair, podpredsednik Fordove skupine za razvoj globalnih izdelkov. “Vsako spremembo tega avtomobila so vodile funkcionalne zahteve zmogljivega in odzivnega pogona – okretno in natančno vodenje ter osupljivo zmogljivo zaviranje.”

Pogon v sozvočju z dirkališči

Že v samem začetku razvoja modela GT350 je bilo odločeno, da se bo na dirkalne proge osredotočenemu Mustangu najbolj podal atmosferski motor V8 z visokimi vrtljaji.

“Končni izdelek je v bistvu povsem nov motor, edinstven za GT350, ki povsem izkoristi prednosti dinamike novega Mustangovega podvozja,” je povedal Jamal Hameedi, glavni inženir Fordovega oddelka za globalna športna vozila.

Novi 5,2-litrski motor je prvi Fordov serijski motor V8 z ročično gredjo v eni ravnini. Tovrstno arhitekturo običajno najdemo samo v dirkaških različicah ali eksotičnih evropskih športnih avtomobilih. Nasprotno kot pri ‘klasičnem’ motorju V8, pri katerem so povezovalni drogovi na ročično gred pritrjeni v intervalih s kotom 90 stopinj, so pri tej zasnovi enakomerno razporejeni v 180-stopinjskih intervalih.

Razporeditev s kotom 180 stopinj in v eni ravnini omogoča zaporedje vžigov z izmenično uporabo sklopov valjev, kar zmanjša prekrivanje izpušnih tlačnih impulzov. V kombinaciji z izboljšavo glave valja in sklopa ventilov je tako zagotovljeno boljše odzračevanje valjev, kar poskrbi za še večjo zmogljivost motorja V8.

Rezultat je najzmogljivejši serijski atmosferski motor, kar so jih kdaj izdelali pri Fordu, saj razvije več kot 500 KM in navor, ki presega 540 Nm. Primernost za uporabo na dirkališču dodatno podkrepijo karakteristike motorja – 5,2-litrski motor V8 ima izjemno široko krivuljo navora. Ker obenem doseže zelo visoke vrtljaje, 5,2-litrski V8 z razporeditvijo v eni ravnini navduši voznika z vrhunsko zmogljivostjo in prožnostjo v vsaki prestavi lahkega šeststopenjskega ročnega menjalnika. Serijski Fordov diferencial Torsen z omejenim zdrsom poskrbi za optimalen oprijem v ovinkih in prenos moči pri vožnji naravnost.

“Da ne bo pomote – to je ameriška izvedba motorja V8 z ročično gredjo v eni ravnini, 5,2-litrski agregat pa navdušuje z značilnim grlenim rjovenjem iz štirih izpušnih cevi,” je povedal Hameedi.

Uravnotežena dinamika

Platforma novega Mustanga je najmočnejša v zgodovini tega modela, saj je vzvojna togost v primerjavi s prejšnjim modelom povečana za 28 odstotkov. Tako toga struktura zagotavlja čvrstost geometrije vzmetenja tudi pri ostri vožnji po podeželskih cestah in na dirkališču. Za dodatno izboljšano togost sprednjega dela sta odprtina maske pred hladilnikom in lahka opora vzmetnih nog, ki je na voljo za doplačilo, izdelani iz vrhunskega kompozitnega materiala z ogljikovimi vlakni. Sprednji kolotek je povečan, nastavitve vseh vzmeti in puš so prilagojene, v primerjavi z Mustangom GT pa je podvozje še nižje.

Za optimalno vodenje se morajo kolesa hitro odzivati na površino cestišča in voznikove posege. Zmanjšanje nevzmetenih mas je ključnega pomena za ta odziv, kljub temu pa je potrebno zagotoviti ravnovesje med zmanjšanjem mase vzmetenja in zagotavljanjem resnično zmogljivega zaviranja.

Ker lahko GT350 doseže zelo visoko hitrost, je opremljen tudi z najzmogljivejšim zavornim sistemom, kar jih je bilo kdaj vgrajenih v Fordova vozila, poleg primernosti za dirkališča pa ga odlikujejo absolutna moč pri ustavljanju, odpornost na pregrevanje in občutek zavorne stopalke. Dvodelna zavorna koluta sta iz železa s prečnimi izvrtinami, pritrjena sta na aluminijasta držala. Sprednja masivna rotorja s premerom 394 milimetrov grabita fiksni Brembovi zavorni sedli s šestimi bati in integriranim mostom, na zadnjih 380-milimetrskih rotorjih pa so uporabljena zavorna sedla s štirimi bati.

GT350 je postavljen na izjemno trdna 19-palčna platišča iz aluminijeve litine, ki so spredaj široka 266, zadaj pa 279 milimetrov, nanje pa so nameščene vrhunske pnevmatike Michelin Pilot Super Sport s posebej za GT350 prirejenimi boki, tekalno površino in zmesjo. Po meri izdelane pnevmatike zagotavljajo maksimalen prenos moči na cestišče ali dirkalno stezo.

Izjemno hitro odzivnost na spremenjene pogoje zagotavljajo blažilniki MagneRide s stalnim nadzorom, ki so prvič uporabljeni v Fordovem vozilu. Blažilniki so napolnjeni s hidravlično tekočino, impregnirano z drobci železa. Ko skozi tekočino steče električni tok, se vzmetenje prilagodi skoraj v hipu. S tipali položaja koles, ki gibanje nadzorujejo tisočkrat v sekundi, in v kombinaciji z drugimi podatki vozila so možne neodvisne spremembe v 10 milisekundah za vsak ovinek posebej, kar zagotavlja optimalno vodljivost. Ta sistem ne nudi samo boljšega vodenja vozila, temveč poskrbi za dodatno samozavest tudi pri najboljših voznikih.

Obsedenost s podrobnostmi

“Vse spremembe, ki smo jih izvedli pri modelu GT350, so povezane s funkcionalnostjo in naš cilj je bil izboljšati zmogljivost avta v celoti,” je povedal Chris Svensson, Fordov direktor oblikovanja za Ameriko. “Zagotovili smo optimalno aerodinamičnost vozila in poskrbeli za fine prilagoditve, povezane s povečanjem potiska navzdol in pretoka zraka za hlajenje.” Od vetrobranskega stekla naprej je karoserija specifična za ta izjemno športni model in je do pet centimetrov nižja od Mustanga GT.

V primerjavi z osnovnim Mustangom je nov aluminijast pokrov motornega prostora nižji in usločen ter tesno obdaja motor, da je avto kar najbolj aerodinamičen. Sprednji in zadnji aerodinamični elementi so uravnoteženi in odlično sodelujejo na dirkališču. Maska je nekoliko preoblikovana, da sprednjemu delu zagotovi maksimalen tlak, poseben kanal pa poskrbi za ustrezen potisk vozila navzdol. Odprtina na pokrovu motornega prostora služi za odvajanje toplote, obenem pa zmanjša silo dviganja pri velikih hitrostih. Na zadnjem delu je bilo inženirsko delo osredotočeno na agresivno delujoč difuzor z dvojno vlogo, saj poveča potisk navzdol in zagotavlja zrak hladilniku diferenciala, ki je na voljo za doplačilo, ter na prefinjen spojler, ki po vsem robu pokrova prtljažnega prostora poveča potisk navzdol brez ustvarjanja velikega zračnega upora.

Za dodaten poudarek športne drže povsem novega Mustanga s povečanim kolotekom poskrbita preoblikovana aluminijasta sprednja blatnika z razširjenimi kolesnimi obodi. Odprtine v sprednjih blatnikih omogočajo izsesavanje vrtinčenega zraka iz območja koles in ga prefinjeno usmerjajo navzdol ob bokih vozila. Naprej zamaknjena maska je opremljena s posameznimi odprtinami, ki skrbijo za usmerjanje zraka proti hladilniku, visokotlačnemu vsesavanju zraka v motor, hladilnim kanalom sprednjih zavor in pri vozilih, ki so za doplačilo opremljena s paketom za dirkališča (Track Pack), do hladilnika motornega olja in hladilnika menjalnika.

Spremembe notranjosti, osredotočene na vožnjo

Kot vse drugo pri modelu GT350 je tudi notranjost optimalno prilagojena vožnji. Prvi na seznamu so posebej zasnovani športni sedeži Recaro z edinstvenim oblazinjenjem. Na stotine ur in veliko prototipnih izvedb je bilo potrebnih za izdelavo sedeža, ki je dovolj udoben za vsakdanje vožnje in obenem dovolj zmogljiv za dirkališče. Spodaj raven volan vozniku olajša vstopanje in izstopanje in je še bolj ergonomičen na dirkalni stezi. Nadgrajeni merilniki odražajo osupljivo zmogljivost vozila. Kromiranih in sijajnih poudarkov je manj, da bi odsev sončnih žarkov čim manj motil voznika.

Napredna tehnologija, neločljivo povezana z Mustangom, je seveda na voljo tudi v Shelbyju GT350. Za doseganje maksimalne zmogljivosti omogoča povsem nov integriran voznikov nadzorni sistem izbiro petih voznih načinov, ki prilagajajo delovanje sistema ABS, nadzora stabilnosti, nadzora zdrsa, ojačanja volana, odzivnosti pedala za plin, nastavitve blaženja MagneRide in izpušnega sistema v skladu z voznikovimi željami. Izbira je v voznikovih rokah in zagotovo bo med možnostmi našel ustrezno za vsako priložnost.

Vozniki, ki cenijo udobje, priročnost in razvedrilo, lahko izberejo tehnični paket (Tech Pack) z električnim nastavljanjem sedežev z usnjenim oblazinjenjem, zvočnim sistemom Shaker Audio, 8-palčnim LCD-zaslonom na dotik MyFord Touch® in dvopodročno elektronsko klimatsko napravo, če naštejemo le nekaj značilnosti.

“Vzeli smo najboljšega Forda Mustanga doslej in se posvetili vsakemu vidiku, ki vpliva na izkušnjo športne vožnje,” je povedal Hameedi. “Z neskončnimi testiranji na najbolj izzivalnih cestah in dirkališčih sveta smo poskrbeli, da bo Shelby GT350 Mustang ljubljenec resnih voznikov.”

50 let Forda Mustanga

Shelby GT350 Mustang je najnovejši v povsem novi paleti modelov Mustanga. Ta je na voljo kot ‘fastback’ in kabriolet, kupci pa lahko izberejo tudi posebno različico ob 50. obletnici Mustanga.

Od prihoda na trg leta 1964 so prodali več kot 9,2 milijona Mustangov.

S pestro izbiro možnosti je na voljo Mustang za vsak življenjski slog. Izboljšanemu motorju V8 v Mustangu GT – zdaj razvije 435 konjskih moči in 542 Nm navora – sta se pridružila 3,7-litrski V6 s 300 KM in povsem novi 2,3-litrski EcoBoost®, ki Mustangu zagotavlja najsodobnejšo tehnologijo.

2,3-litrski motor EcoBoost v Mustangu deluje z neposrednim vbrizgavanjem, variabilnim krmiljenjem ventilov in dvojnim turbopolnilnikom ter zagotavlja zmogljivost, ki jo voznik pričakuje od motorja s 310 KM in navorom 433 Nm.

Novi Mustang ostaja izjemno priljubljen. Na Facebooku je z osem milijoni ‘všečkov’ najbolj občudovano vozilo, ameriški trgovci pa v povprečju vsakih šest dni obnovijo zalogo povsem novih modelov v svojih prodajnih salonih.

Vir: Ford

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW i3 osvojil nagrado Green Car of the Year Award 2015
Golf Variant HyMotion z vodikovo gorivno celico