Novice

SsangYong z novimi lastniki

Pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu verjamejo, da jim prodaja konzorciju pod vodstvom podjetja Edison Motors prinaša boljše čase.

Po dolgem obdobju finančnih težav in negotovosti so  pri SsangYongu potrdili, da prehajajo v lastništvo konzorcija, ki ga vodi podjetje Edison Motors. Že na začetku postopka prisilne poravnave je ta konzorcij pridobil status perspektivnega kupca, saj naj bi drugi konzorcij, v katerem so tudi izrazili zanimanje za nakup, že na začetku izločili zaradi nepopolne dokumentacije.

SsangYong je bil v lasti indijskega avtomobilskega proizvajalca Mahindra & Mahindra od leta 2011, kjer so si dolgo prizadevali za ponovno oživitev korejske znamke. Žal so  bili v začetku leta 2020, zaradi lastnih težav in kljub drugačnim načrtom, prisiljeni odpovedati dodatno finančno injekcijo korejskemu avtomobilskemu proizvajalcu ter pričeli iskati morebitnega kupca.

Svoje je prispeval tudi upad prodaje, ki se je še dodatno zmanjšala na račun pandemije koronavirusa. Če so v letu 2018 prodali 141.995 vozil, je leto zatem prodaja padla na 132.799 enot, še občutnejši upad pa so občutili v letu 2020 (107.000 enot) in lani, ko so prodali le še 84.000 vozil. Posledično je SsangYong v obdobju stagnacije zaradi epidemije koronavirusa finančno vedno bolj tonil ter kmalu zapadel v postopek prisilne poravnave.

Za SsangYong naj bi konzorcij na čelu z Edison Motors odštel 305 milijard wonov (225 milijonov evrov) in s tem prevzel lastništvo nad podjetjem, ki je bilo v tričetrtinski lasti indijskega avtomobilskega velikana. Podjetje Edison Motors je bilo ustanovljeno v letu 2015 in se ukvarja s proizvodnjo električnih tovornih vozil in avtobusov, pod znamko SsangYong pa nameravajo trgu ponuditi še električne modele križancev in športnih terencev.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: SsangYong.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Priljubljeni družinski avtomobili skupine Stellantis samo še z električnim pogonom
Škoda Enyaq Coupé iV na oblikovalskih skicah