Novice

Stellantis bo v Kragujevcu proizvajal nov električni model

Proizvodnja za zdaj neimenovanega električnega avtomobila naj bi na obnovljeni sodobni proizvodni liniji stekla v letu 2024.

Pri Stellantisu so se odločili za investicijo v tovarno avtomobilov v srbskem Kragujevcu, kjer naj bi čez približno dve leti pričeli s proizvodnjo novega električnega modela. Dogovor o finančnem vložku v vrednosti 190 milijonov evrov sta podpisala izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

V kragujevški tovarni, ki je znana po proizvodnji nam dobro poznanih avtomobilov Zastava, trenutno poteka proizvodnja Fiatovega modela 500L, Srbija pa naj bi si lastila 33-odstotni delež tega proizvodnega obrata.

Električni avtomobil, ki naj bi ga pričeli proizvajati v Kragujevcu, bo predstavljal pričetek proizvodnje električnih vozil v Srbiji, ki načrtuje izgradnjo omrežje polnilnih mest v okviru nove strategije, osredotočene na uporabo obnovljivih virov. Po besedah predstavnikov Stellantisa je investicija v srbski proizvodni obrat nov korak pri uresničevanju zavez programa Dare Forward 2030, po katerem naj bi do konca desetletja v Evropi ponujali le električna vozila.

Pri Stellantisu zaenkrat sicer ne razkrivajo dodatnih podrobnosti prihajajočega električnega modela, po besedah Carlosa Tavares pa naj bi nova električna platforma dajala osnovo vozilom segmentov A, B in C. Zato najverjetneje lahko sklepamo, da je imel v mislih platformo STLA Small, na kateri bodo zasnovani urbani modeli znamk Fiat, Lancia, Opel ter Citroën in Peugeot. Glede na to, da so pri Fiatu že potrdili prihod manjšega električnega avtomobila in treh električnih križancev v obdobju med 2023 in 2027, morda lahko pričakujemo, da bo prvi Stellantisov model srbskega porekla nova generacija Fiata Pande, ki bo izhajala iz koncepta Fiat Centoventi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Stellantis. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Stellantis bo v Kragujevcu proizvajal nov električni model"


limas
1 leto 11 meseci nazaj

Ne vem zakaj mora biti prisoten predsednik države? Minister za gospodarstvo bi bil čisto dovolj. Toti Vučić je prisoten na odpiranju vsega: od pasje ute do odseka avtoceste, ki ga odpirajo celo tri mesece zapored. Burleska.

chad
1 leto 11 meseci nazaj

Ja to pa res, Vučić predsjedniče. Počakaj pet let, to če biti najjača zemalja u svijetu, vojska najjača, kinezi rusi i srbi lideri ekonomije

 
Dacia z novim mejnikom svojega obstoja
Audi in Porsche se podajata v svet tekmovanj Formule 1