Novice

Fiat Centoventi kot naslednik priljubljene Pande

Na predstavitvenem prostoru avtomobilskega salona v Ženevi je Fiat med drugim predstavil električni koncept Centoventi, ki naj bi predstavljal nov mejnik v Fiatovi 120-letni zgodovini.

Fiat je novi koncept razvijal skupaj s podjetjem Mopar, ki naj bi tudi v prihodnje skrbelo za razvoj, izdelavo in logistično podporo pri dobavi sestavnih delov Fiatovega prvega električnega avtomobila. Glede na modularno zasnovo naj bi se dalo koncept sestaviti po željah kupca, ki naj bi poleg videza zunanjosti lahko izbiral tudi med različnimi konfiguracijami in opremljenostjo notranjosti. Armaturna plošča je zasnovana po sistemu “plug and play”, tako da si lahko lastniki priključijo set inštrumentov po lastnih željah, možna pa naj bi bila tudi izbira 20-palčnega zaslona Lingotto, kot največjega v ponudbi.

Zunanjost koncepta naj bi bila zasnovana po principu “black canvas”, osnovna karoserija naj bi bila le v eni, kovinsko sivi barvi, s pomočjo programa “4U” pa bi kupci lahko izbirali med različnimi barvnimi kombinacijami. Imeli naj bi možnost izbire med štirimi različnimi strehami in barvami odbijačev ter med štirimi različnimi videzi kolesnih pokrovov in prekrivnih barvnih folij. S pomočjo digitalnega zaslona na zadnjem delu naj bi bila možna komunikacija z ostalimi vozniki (raje ne pomislimo na komunikacijo v italijanskih mestih ob gneči v mestnih konicah …), avtomobil pa bi lahko služil tudi kot manjši reklamni pano in lastniku prinašal celo nekaj dohodka.

Poleg izbire videza po želji naj bi bilo mogoče izbirati tudi med različnimi kapacitetami baterijskih paketov, ki bi jih bilo zaradi njihove modularne zasnove enostavno dodajati ob morebitnem nakupu oziroma najemu. Kljub tovrstnim prilagoditvam naj bi vozne lastnosti ostale nespremenjene, možna pa naj bi bila izbira dometa med 100 in 500 km.

Avtomobil, ki naj bi bil kot naslednik modela Panda po Fiatovih napovedih idealen sopotnik v mestih, v dolžino meri 3.680 mm, v širino 1.740 mm in je visok 1.527 mm, z njim pa predstavljajo znamkino vizijo mestnih avtomobilov prihodnosti. Upamo lahko le, da bo kar čimveč predstavljenih inovacij kmalu na voljo tudi v kakšnem od prihodnjih serijskih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Fiat, Auto Express. Foto: Fiat, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oblikovna študija IMq kaže smer bodočih Nissanovih križancev
Hyundai premika Sonato iz oblikovne cone udobja