Pariz

Navijam za Pariz

Neskončno žal mi bo, če bo pariški avtomobilski salon prva “žrtev” vse številnejših odpovedi avtomobilskih znamk, ki po novem bojda racionalneje upravljajo s svojimi trženjskimi proračuni. Z začetki, ki segajo v leto 1898, ima namreč najdaljšo tradicijo med vsemi avtomobilskimi saloni, poleg tega pa so jesenski dnevi v Parizu zame vedno eno izmed lepših doživetij.

Francozi se zaenkrat, na moje veliko veselje, dostojanstveno borijo za svoj obstoj. Čeprav so zabeležili najdaljši seznam odpovedi avtomobilskih proizvajalcev v zadnjih letih, razstavišče na Porte de Versailles ne deluje prazno. Vsebinsko so se prilagodili tako, da so salonu avtomobilov dodali še dva, posvečena motociklom in mobilnosti. Prostorsko pa so izvedli simpatično rošado in spodnji del paviljona 2 preuredili v prostor za medije ter se izognili neljubim prostorskim luknjam.

Za razliko od Ženeve praznih razstavnih prostorov renomiranih avtomobilskih proizvajalcev niso pograbili prebijajoči se (azijski) proizvajalci. Izjemi sta kitajski GAC in vietnamski Vinfast, ki so se pri ekspresno hitrem dokončanju prvih dveh modelov krepko opiral na preverjene osnove BMW-ja.

BMW serija 3 (5)Prav BMW je z novo serijo 3, ki so jo razkrili tik pred začetkom salona, eden izmed najbolj obleganih pariških razstavljalcev. Potem je tu še drugi prestižni konkurent, Mercedes-Benz z EQC-jem in Lešnikovo reinterpretacijo razreda B, ki ponuja osvežen videz, a ohranja enoprostorski koncept. Seveda je veliko zanimanja požel tudi Audi e-tron, ki mu praktično nisi prišel blizu, pred kamerami (namesto zunanjih ogledal) pa so stalno mahale ročice številnih obiskovalcev, da smo jih lahko opazovali na vgrajenih zaslonih v prednjih vratih.

Kia ProceedMed tistimi, ki sem jih z veseljem natančneje pogledala od blizu, je na primer še Peugeotov karavan 508, ki ga te dni že lahko opazite na slovenskih cestah. Naslednji atraktiven in kupcem dostopen model je Kia Proceed, ki preusmerja zgodbo racionalne “več za vaš denar” znamke v bistveno bolj čustven pristop. Še ena velikoserijska znamka se zadnjih nekaj let s poudarkom na oblikovanju in dinamiki vožnje močno zanaša na čustven odziv kupcev – Toyota je v Pariz med drugim pripeljala karavansko Corollo TS. Poleg tega ima na svojem razstavnem prostoru izključno hibridne izvedenke, s čimer potrjuje svoj položaj okoljsko odgovorne znamke.

Potem pa je seveda razstavljenih cel kup konceptov, od takšnih, ki so tik pred končno podobo, do kakšnih, ki ponujajo eno izmed neštetih interpretacij mobilnosti prihodnosti. Med slednjimi je tokrat zagotovo prednjačil Renault ter s tem nekoliko preusmeril pozornost z dejstva, da smo od njih pričakovali fizično napoved nove generacije Clia, dobili pa le osveženega Kadjarja. Nenazadnje je tu še Škodin Vision RS, za katerega držim pesti, da ostane v evoluciji proti prihodnjim serijskim modelom čim bolj zvest aktualni podobi.

Pariz 2018 utrinki (6)Namesto atraktivnih lepotic, ki jih boste letos zaman iskali v fotogaleriji, saj jih praktično ni bilo, smo dobili invazijo vse bolj razširjene vrste salonskih obiskovalcev. Če sem jih včasih označila zgolj za popisovalce, jih letos dodatno kvalificiram kot inventar, saj se nekateri iz potniške kabine razstavljenih modelov niso premaknili po več deset minut. V preteklih letih smo jih pogosteje videli pod avtomobili in pokrovom motorja, kako fotografirajo detajle, po novem pa imajo zelo veliko opraviti tudi z otipavanjem digitalnih zaslonov in vsemi ostalimi načini upravljanja infozabavnih sistemov. Med ždenjem in (se opravičujem) bentenjem na zadnjem sedežu električnega EQC sem tako vsaj desetkrat morala poslušati, kakšno je trenutno vreme v Londonu. Prepričana sem, da ima njihovo delo za nekoga poseben pomen, si pa seveda hkrati želim, da ne bi v tolikšni meri ovirali našega. Kot smo kasneje ugotavljali s kolegi, so prišle v Parizu stvari že tako daleč, da bi jim bilo najbolje organizirati poseben dan za oglede …

Pariz bo v naslednjih dneh na salonu sprejemal številne ljubitelje avtomobilov in motorjev, mi pa odhajamo domov, vsak s svojim osebnim favoritom. Mene je letos osupnil avto, v katerem ni sedel nihče. Še več, tudi dotakniti se ga nismo smeli in po videnem in slišanem podpiram to odločitev lastnika. Nenapovedano je v Pariz namreč prišel ameriški roadster Shelby serije 2 z ročno izdelano karoserijo iz aluminija, rezultat dvoletnega dela ekipe iz delavnic Wingard Motorsports. Več o njem izveste v naslednjih dneh …

Shelby Series 2 (3)

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Navijam za Pariz"


Ivan36
1 leto 7 meseci nazaj

Vse tu gor videno je staro že vsaj 30 let! Od leta 1986 že flancajo o digitalnem vozilu! Prej so bli not TFT ekrani sedaj pa LED in Oled z enakim delovanjem, hitrost in obrati motorja? Tudi pogon je še vedno na bencin ali dizel gorivo pa nekaj elektrike. Kje so lebdeča vozila iz 50 in 60 let?

 
Velika zgodba o preprostih stvareh
Atraktivni Američan v Parizu