Predstavitve

Audi A3 Sportback e-tron: slovenska predstavitev

Audi je na slovenske ceste pripeljal svoj prvi priključni hibrid, s katerim želijo ljudi postopoma privaditi na elektrifikacijo in trajnostni razvoj vozil. Bencinski 1,4-litrski agregat TFSI in elektromotor skupaj proizvedeta 150 kilovatov, z 940 kilometri dometa ter zaradi svojih proporcev pa je Audi A3 Sportback e-tron lahko tudi edino družinsko vozilo.

Audi A3 Sportback e-tron na slovenske ceste in v salone prinaša postopno elektrifacijo, s čimer želijo svojim kupcem omogočiti lažji prehod na električna vozila s pomočjo priključnega hibrida. O prodajnih številkah pri uvozniku niso želeli govoriti, so pa jasno povedali, da si bodo novinca za vožnjo na slovenskih cestah kupili predvsem moderni ljudje, ki cenijo trajnostni način življenja in večino svojih dnevnih poti opravijo v urbanih središčih, kjer bo do izraza prišel elektromotor.

50 kilometrov v načinu EV

S pomočjo baterije s kapaciteto 8,8 kWh lahko Audi A3 e-tron v povsem električnem načinu prevozi do 50 kilometrov, po izpraznjenju baterije pa se vklopi prisilno polnjeni 1,4-litrski bencinski agregat TFSI, ki proizvede 110 kilovatov in 250 njutnmetrov navora. Kombiniran pogon tvori elektromotor, ki je nameščen v novo razviti 6-stopenjski samodejni menjalnik S tronic z močjo 75 kilovatov, skupna sistemska moč vozila pa znaša 150 kilovatov in 350 njutnmetrov navora.

V izključno električnem načinu je najvišja hitrost omejena na 130 km/h, po normativih ECE za priključna hibridna vozila znaša poraba goriva 1,5 litra na 100 prevoženih kilometrov, proizvede pa skromnih 35 gramov škodljivih emisij CO2. Poleg 50 kilometrov, ki jih prevozi izključno s pomočjo elektromotorja, jih lahko še 890 naredi na bencinski pogon.

300 kilogramov več in manjši prtljažni prostor

Audi A3 Sportback e-tron brez voznika tehta 1.540 kilogramov, kar je za 300 kilogramov več kot primerljiva bencinska različica s samodejnim menjalnikom. Kljub enaki osnovi Sportback  je, zaradi v zadku nameščene baterije in pomika posode za gorivo, prostora v prtljažnem prostoru manj (280 litrov).

Od običajne različice se razlikuje tudi po oblikovnih posebnostih, oznakah e-tron na mreži hladilnika, odbijačih, kolesih in blatnikih. Za večjo ekskluzivnost so nameščeni pragovi S line in odbijači, sprednji in zadnji žarometi LED ter skrite izpušne cevi na zadku vozila. Spremembe so vidne tudi v potniški kabini, kjer je poudarjen športen značaj, ki ga podkrepi usnjeni volanski obroč z ravnim dnom, drugačen informacijski zaslon in spremenjeni merilniki. Z bogato serijsko opremo bo zadovoljil najbolj zahtevne kupce, ki od vozila pričakujejo najboljšo kvaliteto in preprosto uporabo.

Merilnik vrtljajev je tako zamenjal delilnik moči, osrednji informacijski zaslon pa poleg ostalih informacij prikazuje tudi domet in napolnjenost baterije. S pomočjo večopravilne enote se lahko A3 Sportback e-tron poveže na splet, s tem pa je omogočen oddaljen dostop preko pametnega telefona Android ali Apple in z njim lokacijskih nadzor vozila, statistike vožnje in porabe, nadzor polnjenja in vklop hlajenja ali gretja vozila.

Trije načini vožnje

Uporabnik lahko izbira med povsem električnim in še tremi različnimi režimi: Hyibrid Auto, avto kontrolira delovanje obeh motorjev; Hybrid Hold, ohranja se napolnjenost baterije za kasnejše potrebe uporabe baterije; Hybrid Charge, polnjenje baterije za kasnejšo vožnjo na elektriko.

Polnenje baterije je možno preko enofazne domače vtičnice, kjer polnjenje traja štiri ure ali preko industrijske vtičnice, kjer se čas polnjenja prepolovi. Za doplačilo 500 evrov je na voljo tudi posebna stenska polnilnica, za polnjenje na javnih polnilnicah pa je potreben nakup namenskega kabla, ki stane 200 evrov.

Od 41.620 evrov naprej

Osnovna cena kompaktnega priključnega hibrida Audi A3 Sportback e-tron v Sloveniji znaša 41.620 evrov, za bolje opremljeno različo pa bo potrebno odšteti 43.460 evrov.  Pri uvozniku pravijo, da je – ob upoštevanju subvencije za hibridna vozila v višini 3.000 evrov in za kar 3.000 evrov boljše založenosti z opremo – hibridni A3 od primerljive različice dražji le za 6.000 evrov.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Auris: mednarodna predstavitev
Ford Focus ST: slovenska predstavitev